Permacultuur

<- Eetbare tuinen

Wat is permacultuur?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPermacultuur (een samenvoeging van permanente agricultuur) is een ontwerpsysteem waarmee je op een duurzame manier voedsel verbouwt. In feite boots je een natuurlijk ecosysteem na, maar dan met eetbare planten. Daardoor creëer je een duurzaam systeem waarbij alle planten (en dieren) elkaar ondersteunen en de grond niet verarmt maar steeds rijker wordt. Centraal staat het samenwerken met de natuur. De permacultuurprincipes zijn eind jaren 70 bij elkaar gebracht door twee Australische biologen:  Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen.

Diversiteit

Permacultuurtuinen zijn altijd zogenaamde ‘polyculturen’ waar verschillende soorten planten geïntegreerd worden. Fruitbomen, vaste planten, groenten, kruiden en bloemen staan allemaal in dezelfde tuin. Een permacultuurtuin hoeft er dan ook helemaal niet uit te zien als een moestuin, maar lijkt juist eerder op een siertuin vol kleur waar ook eetbare planten tussen staan. Dit leidt tot een natuurlijk evenwicht in de tuin waardoor er minder last is van plagen of ziektes.

In een uitgebalanceerd permacultuur-systeem (wat wel een aantal jaren duurt om te bereiken) hoef je als mens nog maar weinig in te grijpen en kun je vooral de vruchten plukken ;-). De bostuin van Martin Crawford in Engeland is hier een mooi voorbeeld van (lees mijn blog Hoe eetbaar is een eetbaar bos). In stadse achtertuinen is zo’n gesloten kringloop niet haalbaar, maar kan je de permacultuurprincipes wel gebruiken om je tuin te verduurzamen.

Hoe wij permacultuur in onze ontwerpen gebruiken

Concreet betekent dit dat wij in onze ontwerpen gebruik maken van de volgende principes:

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERACombinaties van planten die elkaar ondersteunen
  • Combinatie van vaste planten en eenjarige groenten en bloemen
  • Optimaal gebruik maken van de ruimte door ook de hoogte in te gaan met pergola’s en (kleine) (fruit)bomen.
  • Bloemen en kruiden staan naast groenten en fruitbomen voor een optimale bestuiving en wisselwerking
  • Specifieke planten gebruiken als natuurlijke methode tegen insectenplagen en om nuttige insecten aan te trekken
  • De bodem zo veel mogelijk bedekt houden voor een gezonde humuslaag en het bodemleven zo min mogelijk verstoren (we spitten dus niet)
  • Groenbemesters en compost gebruiken voor verrijking van de bodem

Lees hier meer over onze werkwijze en specialiteiten!