GAPS

Zuurkool bomvol goede bacteriën

Eigen zuurkool in de maak... Eindelijk heb ik het gedaan; m’n eigen zuurkool gemaakt! Een lang gekoesterde wens. Ik eet het in de winter namelijk bijna elke dag. Nee, niet  die zuurkoolstampot met vette jus, spekjes en worst. Maar wel de rauwe zuurkool, verwerkt in een slaatje. Lekker zuur; een smaak die vaak niet genoeg aan z’n trekken komt. Bovendien ... lees verder >

Ziek zijn (ook in je hoofd) begint vaak in je darmen

Foto: Daniele Vladimirova, Flickr   Ziek zijn is niet iets wat er gewoon bij hoort. Hoe meer ik lees over voeding, hoe duidelijker me dat wordt. Hele volksstammen (dan heb ik het over oervolken die van een traditioneel jagers/verzamelaars menu leefden) werden nauwelijks ziek. En hoefden ook niet jaarlijks op tandartscontrole. Ze hadden gewoon geen gaatjes. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze ... lees verder >

Gezonde darmflora met het GAPS dieet

images-36 In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom een gezond darmmilieu zo belangrijk is voor onze gezondheid. Als je darmflora niet goed functioneert kan je gezonde dingen eten zo veel je wilt, maar als het niet goed wordt opgenomen heb je er weinig aan. De principes van het GAPS-dieet zijn er op gericht om beschadigde darmen ... lees verder >

Van mond tot kont: wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Foto: Flickr, Byggfabriken Jullie hebben nog een sappig verhaal tegoed. Alhoewel, sappig, dat ligt er aan of het goed is. Je ontlasting, wel te verstaan. De vorm, consistentie, maat, kleur en het ritme van je ontlasting zegt namelijk veel over de staat van je spijsvertering. En de staat van je darmen heeft weer alles te maken met je ... lees verder >

Zonder verkoudheid de herfst door: zelf (runder)bouillon maken

Bouillongroenten Gisteravond m’n laatste bakje ingevroren aardbeien tot ijs verwerkt. Niet dat ik nu nog echte ijs-cravings heb (alhoewel…) maar vooral omdat er ruimte nodig is in de vriezer. Ik heb helaas maar zo’n klein bovenvakje in m’n koelkast. Veel te klein, dat is duidelijk. Want er moeten nu bakken bouillon in! Dit seizoen schreeuwt om ... lees verder >