Gratin van kabeljauw, prei en schorseneren

Niet zo’n mooie foto, krijg je zonder daglicht…

Ik heb een issue met witvis, realiseerde ik me laatst. Of beter gezegd, had. Want na het eten van deze gratin ben ik er meteen vanaf. Maar omdat die vis zo wit is had ik onbewust het idee opgevat dat er nauwelijks iets in zit aan voedingswaarde. Onzin natuurlijk, want kokosnoten staan bovenaan de lijst van voedzame voeding (zie kokosnoot superfood nr.1). En bloemkool scoort ook niet slecht. Het zal wel te maken hebben gehad met een rare hersenkronkel van wit-brood en witte suiker naar witte vis ;-).

Ik heb de bijbel van Johnny Bowden over de 150 healthiest foods er even op nageslagen. Witte vis mag dan maar weinig van de goede omega 3 vetten bevatten die in vette vis als zalm en haring volop voorkomen, het zit wel vol met vitaminen en mineralen. En is een bron van zeer goed eiwit. Kabeljauw is ook rijk aan B vitaminen en mineralen. Vooral het belangrijke, kankerremmende selenium. Keizerbaars bevat nog meer selenium, met 85 gram zit je al aan je dagelijkse hoeveelheid. Met 85 gram kabeljauw aan de helft. Ook zeetong en schol zijn goed voor de vitaminen, mineralen en eiwitten.

Natuurlijk wel even checken op de viswijzer welke vis verantwoord gevangen wordt voor je naar de visboer gaat! Ik vond bij de eko-winkel gelukkig kabeljauw met het msc-keurmerk. Daarmee deze heerlijke gratin gemaakt. Oorspronkelijk is het een recept van Jamie Oliver geloof ik, maar heb de minder verantwoorde ingrediënten (melk, bloem en broodkruim) door iets anders vervangen. Ook zag ik m’n kans schoon om schorseneren in dit recept te verwerken. Die zijn zo lekker en verdienen meer in warme kaassausjes gewenteld te worden.

Ingrediënten:

  • 250 gram witvisfilet (bv kabeljauw, wijting of schelvis)
  • Beetje kokosolie (of olijfolie)
  • 25 gr boter
  • 50 gr kikkererwtenmeel (of ander meel)
  • 150 ml kokosmelk (of gewone melk)
  • 150 ml bouillon
  • 175 g geraspte (geiten)kaas plus 25 g parmezaanse kaas (niet noodzakelijk)
  • 1 prei in ringen
  • 4 schorseneren (of bloemkool, zoals in het oorspronkelijke recept)
  • Handje hazelnoten, fijngehakt
  • Peper, zout en wat nootmuskaat

Bereiding:

– Schil de schorseneren (onder water, dan krijg je geen last van plakhanden) en kook ze samen met de prei voor. Ik gebruik daarvoor een stoommandje; gaat bijna even snel als koken en je behoudt meer voedingsstoffen.

– Verwarm de oven voor op 140 C en bestrooi de vis (in stukjes, of hele filets) met zout en peper. Doe wat kokosolie in een koekenpan en bak de vis op hoog vuur 1-2 minuten zodat hij iets gaart.

– Smelt in een andere pan de boter en doe de bloem erbij. Laat al roerend een paar minuten zacht koken. Giet dan langzaam de bouillon en de melk erbij terwijl je blijft roeren. Voeg zout en peper toe en wat nootmuskaat en de helft van de kaas. Roer de groenten door de saus evenals de stukjes vis en giet het geheel in een ovenschaal. Hele filets leg je meteen in een ovenschaal en giet dan de saus eroverheen. Bestrooi met de rest van de kaas en de stukjes hazelnoot. Besprenkel met wat olijfolie.

– Bak het 20 minuten in de oven tot de gratin goudbruin is.

Maak er een lekkere salade bij (zoals deze bietensalade met veldsla) en eet smakelijk!

3 gedachten over “Gratin van kabeljauw, prei en schorseneren

  1. Bij mij komt de Eismann langs, die verkoopt bevroren producten. Nu is er veel dat uitgebreid verwerkt is, maar ook veel groentes die geen bewerking hebben ondergaan. Waaronder schorseneren. Maar ook uiensnippers, paprikareepjes, fruitmengsels, groenten als spinazie, etc. Het is misschien wat duurder, maar je hebt wel precies hoeveel je nodig hebt, en de rest laat je lekker ingevroren voor de volgende keer.
    Ik ga dit gerecht zeker maken, maar dan pak ik lekker mijn voorgesneden, schoongemaakte, bevroren schorseneren. Scheelt me een hoop tijd en geklooi.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.