Gezond kerstmenu

Wat eten we met kerst dit jaar? Chique genoeg om indruk te maken, maar niet met allerlei halsbrekende toeren in de keuken; eigen genoeg om voor homemade door te gaan, maar niet dat je morgen al moet beginnen…Een terugkerend dilemma, vooral voor de mindere goden in de keuken. Hoe te kiezen uit al die vele recepten? Maar afwachten wat AH adviseert of in de bonus gooit? Of grootmoeders recepten weer opdiepen? Als je er toch over na moet denken en receptensites gaat afstruinen, gebruik dan meteen ingrediënten die naast lekker ook nog gezond zijn.

Uit een dikke bijbel over de 150 gezondste voedingsmiddelen ter wereld van Dr . J. Bowden (met tal van verwijzingen naar de meest recente wetenschappelijk onderzoeken) hier zes van mijn favoriete ingrediënten die barsten van de vitaminen en nutriënten die voor van alles goed zijn.

Avocados

Avocados bevatten een stof, luteine, die goed is voor je ogen en je huid (vast wel eens tegengekomen: huidcrème met avocado). En geloof het of niet, er zitten relatief veel vezels in een avocado waardoor je meteen 1/6 van je dagelijkse portie binnen hebt. Maar de belangrijkste stof in avocado’s is een omega-9 vet dat het cholesterol gehalte in je bloed vermindert. Dit vermindert de kans op hartziekten. Ook vermindert het je kansen op kanker en diabetes. Dus grof inslaan die avocados, en in grote getale door de sla, of gewoon als halve snack met wat zout en citroensap ook lekker!

Kool

Ik laat ze vaak links liggen, die grote ronde ballen in ‘t groenteschap, maar kolen staan bovenaan de lijst van nutriëntrijke producten met een grote kanker-remmende werking. Oosteuropese vrouwen blijken veel minder kans op kanker te hebben dan Amerikaanse vrouwen. In de kolen, die zij veelvuldig eten, blijkt een fytochemicalie te zitten, genaamd indool, die het risico op kanker aanzienlijk vermindert. Het beschermt bovendien tegen de kankerbevorderende werking van pesticiden, die in de reguliere landbouw gebruikt worden. Ook zitten kolen bomvol met goede vitaminen en mineralen, niet alleen C, maar ook K, calcium, magnesium en nog een hele hoop meer.

Broccolli en boerenkool zijn ook toppers, dus als je t aandurft boerenkool op je menu te zetten, zit je ook goed.

Wil je het helemaal goed doen, dan eet je het in de vorm van zuurkool, want fermentatie is een van de meest gezonde verwerkingsmethodes van voedsel. De bacteriën die dit proces volbrengen, doen allerlei goede dingen in je darmflora met als resultaat een verbeterde weerstand.


Zeewier

Ik verbaas me er al een tijd over dat wij Nederlanders zo weinig zeewier op ons menu zetten. Terwijl we toch een aanzienlijke kustlijn hebben. De Japanners, die bovengemiddeld oud worden, doen dat een stuk beter. Zeewier ontgift het lichaam (vandaar ook de zeewierbe

handeling in de luxe spa-oorden) en beschermt tegen gifstoffen en zware metalen die we op allerlei manieren, bijv. via bespoten groenten oftonijnsteak, binnenkrijgen. Nori, wat gebruikt wordt in sushi, bevat naast calcium, ijzer en kalium meer vitamine A dan wortels!

Wilde zalm (Alaska)

Hiervoor zul je wel even een ommetje moeten maken naar de Fishes viswinkel, want de geclaimde duurzaam gevangen zalm bij de AH bevat waarschijnlijk weinig van de gezonde omega-3 vetten die de wilde zalm in zich heeft. Dit komt doordat de wilde zalm een heel ander menu heeft dan wat de vissen in de kweekvijvers gevoerd krijgen (voornamelijk granen). De wilde zalm geniet vooral van vis en krill, garnaalachtige ongewervelde diertjes die in de wateren rond Antartica leven van algen. De omega-3 vetten zijn o.a. erg goed voor je hart en hersenen (bevorderen het geheugen en denkvermogen).

Shitake

Paddenstoelen zijn natuurlijke opruimers van giftige stoffen. Wat ze op dood hout doen, doen ze ook in je lichaam. Shii-takes bevatten alle 8 essentiële amino-zuren en een chemische stof genaamd lentinan die je immuunsysteem sterk stimuleert.

Waterkers

In een restaurant wil je nog wel eens een dotje waterkers op je soep of salade krijgen, maar verder verkeert deze vitaminebom in ongepaste vergetelheid. Er zit vier keer zoveel calcium in als in melk en het verslaat sinaasappels met de vitamine C en spinazie met ijzer. Ook zit het vol met twee wonderstofjes voor je ogen: luteine en zeaxanthin, die een grote rol spelen bij het voorkomen van blindheid. Je kunt het zowel rauw (lekker pittig slaatje) als gekookt eten.

Voor wie er echt niet uit komt hier nog wat leuke receptensites:

De vegetarier : recepten voor een mooiere wereld

ZTRDG: wat de boer wel kent

Hetkanwel: duurzaam genieten met kerst

Eet smakelijk en fijne kerst!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.