Pannenkoeken zoals het hoort

Foto: R. van West

Pannenkoeken zijn zo lekker makkelijk als je even niet weet wat je wilt eten. Wat kaas of appel er op en klaar is kees. Helaas gaat die vlieger niet meer op. Want het blijkt een wereld van verschil te maken (qua gezondheid) of je je meel van tevoren weekt of niet. Door te weken schiet de voedingswaarde omhoog en worden allerlei slechte stoffen afgebroken. Maar dat betekent dus wel dat je dan minimaal de avond vantevoren al moet weten dat je de volgende dag pannenkoeken wilt eten… Een wereld van verschil met onze snelle eetcultuur.

Lees hier waarom granen een stuk gezonder worden door ze eerst te weken.  Om dat effect te bereiken moet het meel minimaal 12 uur op een warme plek weken. Volgens Sally Fallon van de voedingsbijbel Nourishing Traditions is het het beste om de granen in iets zuurs te weken. Inmiddels zijn er voortschrijdende inzichten dat iets zuurs niet persé nodig is. In dit geval wordt het beslag door het weken veel zachter en de licht zure smaak is heerlijk, dus kan het geen kwaad. Gebruik bij voorkeur karnemelk of kefir, of anders water met 2 eetlepels yoghurt of wei. Desnoods kan je ook wat citroensap of azijn gebruiken, maar dat werkt minder goed en is minder smakelijk (Bron: Nourishing Traditions).

Dit is het recept van Nourishing Traditions voor ongeveer 12 pannenkoeken:

Ingrediënten:

  • 2 cups meel / 220 gram (ik gebruik het liefst boekweitmeel, maar je kunt ook kiezen voor spelt of kamut, of een mengsel maken)
  • 2 cups / 500 ml karnemelk, kefir of yoghurt (of water met 2 eetlepels yoghurt of wei)
  • 2 -3 eieren (bij boekweitmeel 3)
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels gesmolten boter
Bereiding:
– Laat het meel in de karnemelk/kefir (of water met 2 el yoghurt) 12-24 uur weken op een warme plek
– Roer de eieren, het zout en de gesmolten boter door het beslag
– Voeg eventueel nog wat water toe totdat je ongeveer de dikte van room heb
– Goed mengen en daarna in de koelkast koelen
– Voor het bakken wordt een 1/4 cup beslag per keer geadviseerd. Met te weinig beslag breken deze pannekoeken makkelijk (je kunt eventueel wat bindmiddel door het beslag doen zoals arrowroot)
Mijn favoriete pannenkoeken maak ik gevuld met kaas en knoflook en gestoofde snijbiet, hmmm!

13 gedachten over “Pannenkoeken zoals het hoort

  1. hoi roos,
    vraagje over het recept: enig idee of en hoe lang je het beslag (gekoeld) nog kunt bewaren na de weektijd?
    dank, superfijne site met goeie recepten heb je!

    • Oeh, dat zou ik zo niet weten en het staat er ook niet bij in Nourishing Traditions; maar ik zou zeggen zeker een paar dagen in de koelkast. Volgens mij kan er weinig mis gaan, en misschien wordt het nog wel beter als je het langer laat staan ;-). Ik heb wel verhalen gelezen in Nourishing Traditions dat traditionele volkeren sommige granenpap (in dit geval haver) een tweede maal lieten fermenteren na het koken en dan wekenlang gewoon stukken in een keukenla bewaarden voor later gebruik ;-).

  2. Hi,

    Kan je me uitleggen hoe je boekweitmeel weekt? Het lijkt mij dat, als er vloeistof bij doet het een papje word. Je kan dus het “weekvocht” niet weggooien en daarmee het fytaat. Dit blijft dan toch in je beslag zitten?

    • Hoi Jiska, het is mij ook nog niet helemaal duidelijk hoeveel fytaat er nog in weekwater zit. Wat ik begrijp leidt het weken vooral tot een ‘chemische’ reactie waarbij het fytase-enzym het fytaat omzet in beter verteerbare stoffen; niet dat het fytaat er af wordt gespoeld waardoor het in het weekwater zou komen. Dus bij meel of havermoutpap bijvoorbeeld maak je inderdaad al een soort beslag en giet je niks meer af.

  3. Hallo Roos,
    Hierbij wil ik je even laten weten dat ik erg enthousiast ben over je site en de recepten die ik tot nu toe geprobeerd heb. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in goede voeding, maar ben nog nooit iets tegengekomen over de andere bereidingswijzen die jij beschrijft en het lijkt voor mij wonderen te doen. Gezonde producten zoals noten en zaden kon ik voorheen niet eten en ook mijn kamut- en speltpannenkoeken vallen duidelijk beter zo. Ik ben het ook helemaal eens met de kanttekeningen die je bij De Voedselzandloper plaatst.
    Heel erg bedankt voor alle informatie. Ik wens je veel succes en hoop dat steeds meer mensen hier bewust van worden.
    Groetjes
    Brigit van Herpt
    Jávea, España

    • Leuk om te horen Brigit en mooi dat het echt effect heeft bij je! Ikzelf kon eigenlijk alles hebben, maar nu ik voornamelijk alleen nog ‘gezond’ eet merk ik dat ik ook steeds gevoeliger wordt voor de dingen met rotzooi erin; gelukkig heb ik daar ook geen behoefte meer aan ;-).

  4. Is het niet zo dat je de vloeistof waarin je geweekt hebt (granen algemeen) juist níet mee moet nemen in de bereiding? Anders zou je de schadelijke stoffen juist alsnog binnen krijgen.
    Zie jij dat anders?

    • Ja dat is een veelbesproken onderwerp, maar de omzetting van het schadelijke fytinezuur is een chemisch proces wat met behulp van het fytase-enzym in het graan plaatsvindt; het is in principe dus niet zo dat het fytinezuur allemaal in het weekwater komt. Maar echt duidelijke informatie heb ik daar nog niet over gevonden.

  5. Beste Roos. Ik vind je site fantastisch! Super om stukjes te lezen van iemand die ook echt goed en leuk kan schrijven! Ik heb een vraagje over het bovenstaande: is het ook mogelijk om meel te weken (en/of beslag te maken op deze manier) als je geen lactose kunt verdragen? Is er een alternatief voor de yoghurt dat een vergelijkbaar resultaat behaalt? Dankjewel alvast!!

  6. Ik ben een echte pannenkoekenliefhebber en eet ze graag met appels of met stroop. Interessant dat pannenkoeken gezonder zijn wanneer je het meel een dag van tevoren weekt. Wat vindt u van volkorenmeel voor pannenkoeken?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.