Kruidige pompoencake

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik had afgelopen week wel wat moeite met de overgang. De overgang naar herfstige ochtenden, regenachtige dagen en vroege schemer. Moet dat nu al? Dan maar meteen helemaal omschakelen: de houtkachel aan en de eerste pompoen uit de tuin naar de keuken verplaatst. Met deze superlekkere en makkelijke pompoencake is de verzoening met de herfst zo gebeurd.

Dit recept kwam ik tegen op de blog Eet goed voel je goed, in aangepaste versie van het origineel. En ik heb het natuurlijk ook weer een beetje aangepast. Want een recept zonder vet erin, dat kan niet ;-). Verder facultatief een icing eroverheen voor extra genot.

Ingrediënten:

  • 150 gram pompoenpuree (gekookt. Iets minder dan een halve pompoen. Tip: kook wat meer en doe een deel in de vriezer)
  • 150 gram amandelmeel (als je zelf amandelen blendt, is grof gemalen ook heel lekker. Of de helft vervangen door 50 gram aardamandelmeel of 50 gram kokosmeel en 2 el kwark)
  • 2 eieren
  • 3 el ahornsiroop (ook al zit daar wel veel fructose in, maar die caramelsmaak is hierbij wel erg lekker… Yaconsiroop kan ook)
  • 1 el kokosbloesemsuiker (palmsuiker of gula djawa) (of 1 dessertlepel kristal stevia)
  • 3 el druivenpitolie of een andere milde olie (olijf of gesmolten kokosolie)
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl baksoda of wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1,5 el koekkruiden (of maak zelf een mix van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, cardamon)
  • Voor wie wil: 2 el stukjes (ongezoete) chocola

Met deze icing erop wordt het extra lekker, echt aan te raden met die sinaasappelrasp!:

Ingrediënten icing:

  • 4 el kokosolie
  • 1 el cacaoboter
  • 2 tl stevia kristal
  • 1/2 tl vanille-essence
  • 1/2-1 el sinaasappelrasp

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden (Tip: je kunt deze cake ook gaar stomen, dan behoud je meer nutriënten. Als je geen stomer/stoomoven hebt kan je het ook nog au bain marie doen in een pan kokend water, ongeveer 35 min)

– Maal eerst je amandelmeel in de blender indien nodig en doe het in een kom

– Doe de pompoenpuree, de olie, de eieren en de siroop en suiker in de blender en meng alles tot een gladde massa (of met een mixer).

– Meng alle droge ingrediënten (amandelmeel, zout, baksoda, specerijen) en voeg het toe aan het natte mengsel. Mix tot het goed gemengd is.

– Voeg naar believen de stukjes chocola toe en roer erdoorheen

– Giet het mengsel in een ingevette en met (kokos)meel bestoven cakeblik, of ovenschaal van ongeveer 17 x 17 cm (het blijft vrij laag)

– Bak 30-35 min op 180 (het is lekker als het nog een beetje smeuïg is)

Bereiding icing:

Maak de icing pas als de cake klaar en afgekoeld is (icing aanbrengen op een warme cake werkt niet, weet ik uit ervaring 😉 ).

– Smelt de kokosolie en cacaoboter au bain marie (het kan ook alleen met kokosolie, maar dan smelt de icing wat sneller, cacaoboter heeft een hoger smeltpunt)

– Roer de stevia, de vanille en de sinaasappelrasp erdoorheen

– Laat het een beetje stollen in de koelkast (ongeveer 20 min?) zodat het net wit begint te worden maar nog wel smeerbaar is

– Smeer het boven op de cake, en laat het verder hard worden in de koelkast

17 gedachten over “Kruidige pompoencake

  1. Wat een goed idee: pompoencake. Ik ben dol op worteltaart en deze cake lijkt mij ook erg lekker. Ik ga het recept bewaren! En stiekem, als mijn zoon (9) niet kijkt, van een pompoen cake bakken. Als het aan hem ligt, eten we iedere dag pompoensoep… Met kokosmelk lijkt mij trouwens ook lekker.

  2. Ik ben de cake nu aan het maken, maar wat doe ik met de druivenpitolie?
    Is dat om de bakvorm in te vetten? En bestuif je het bakblik dan met tarwemeel of met wat amandelmeel?

    • Ah, zo zie je maar dat het schrijven goede recepten ook nog een vak apart is ;-). De druivenpitolie moet gewoon door het beslag (kan meteen mee met de natte ingrediënten, bij de pompoenpuree, eieren etc.). De bakvorm bestuiven heb ik voor het gemak toch maar gewoon met wat speltmeel gedaan; als je geen glutenallergie hebt lijkt me dat beetje tarwemeel geen probleem. Denk dat het amandelmeel daar net iets te grof voor is.

        • Wat is dit lekker! Ik heb het recept ook weer een beetje veranderd, ipv de siroop heb ik 100 gram dadels gehakt en erdoor gedaan.
          Verder was de icing mislukt, bij gebrek aan kristal stevia had ik groene stevia gebruikt en dat zag er heel goor uit, maar het was ook te zoet en dan ook met een steviasmaakje. Maar ook zonder icing was dit heerlijk, ook man, zoon en dochter waren enthousiast. De cake is op en ik denk dat ik hem vanavond nog een keer ga maken. Misschien met gehakte noten, of met die chocolade of toch met de icing… Als ik dan honing gebruik ipv stevia… Zoveel mogelijkheden!

  3. Ik heb de cake ook gemaakt, maar zonder amandelmeel en de suikers, dus ook geen ahornsiroop. Ipv de amandelmeel heb ik kokosmeel en 2 ei meer erin gedaan. De groene pompoen is al zoetig, dus suikers zijn overbodig. Ik heb er toch nog 4 daddels gepureerd bij gedaan. Heerlijk! Vooral met die kastanjeachtige smaak van de groene pompoen.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.