VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw

Een recent rapportvan de VN mensenrechtenraad concludeerde dat natuurlijke, kleinschalige landbouw meer voedsel kan opleveren dan de grootschalige landbouw nu. Volgens het rapport kan de voedselproductie met agro-ecologische methoden binnen 10 jaar verdubbelen.

Olivier de Schutter, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel: ‘Er is inmiddels wetenschappelijk bewijs dat in regio’s waar honger heerst, agro-ecologische methoden leiden tot hogere opbrengsten dan het gebruikt van chemische meststoffen’. Bij 44 projecten in Sub-Sahara Afrika steeg de opbrengst met 214% toen de boeren overstapten op natuurlijke teeltwijze zonder gebruik van pesticiden, kunstmest of genetisch gemanipuleerd zaad. Volgens de Schutter is het promoten van natuurlijke landbouwmethoden de enige manier om een grootschalige voedselcrisis in de toekomst te voorkomen (Bron: www.un.org).

Alternatief voor kunstmest

Het Louis Bolk Instituut doet in Nederland onderzoek naar duurzame en natuurlijke vormen van landbouw en vond onlangs een alternatief voor kunstmest en dierlijke mest. De vlinderbloemige plant luzerne kan namelijk minstens evenveel stikstof opleveren als dierlijke mest. En dat heeft nogal wat voordelen: tuinders hoeven geen externe meststoffen aan te voeren en worden minder afhankelijk van kunstmest gemaakt van olie.

In de 3-jarige proef ‘Maaimeststoffen’ is vers gemaaide en gekuilde luzerne of grasklaver als meststof gebruikt op zes bedrijven en vergeleken met kippenmest en rundveedrijfmest. De stikstofwerking van luzerne blijkt evengoed als bij dierlijke mest. Luzerne wordt in de biologische landbouw al gebruikt als groenbemester, maar als maaimeststof wordt het ook interessant voor de gangbare landbouw.

Lees ook:

Top 7 schokkende feiten over ons eten

Consument blijft gewoontedier, maar omzet duurzaam eten stijgt vors

Meatless monday: gezonder zonder soja

Een gedachte over “VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw

  1. >2 keer zoveel eten terwijl we terug gaan naar de middeleeuwen qua landbouwmethoden… Mmmm… dat zou betekenen dat er geen vooruitgang maar achteruitgang is geweest. Zou dan een spinnewiel eigenlijk ook productiever dan een weeffabriek zijn?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.