Koffiedik: vriend in de tuin en op je huid!

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Nu ik jullie genoeg excuses heb geboden om lekker van je kopje koffie te blijven genieten, is het wel zo duurzaam om ook iets met al die koffieprut te doen! Gelukkig is koffiedik een veelzijdig goedje dat je voor vanalles kunt gebruiken. Zo zou je het kunnen inzetten tegen een slakkenplaag… De cafeïne werkt namelijk als zenuwgif bij slakken. Normaliter doe ik de slakken die ik tegenkom netjes in een potje met een slablaadje en breng ze naar een park op veilige afstand (ik zal maar niet toegeven dat ik soms ook wel eens vergeten potjes in de tuin tegenkom…) Maar dit jaar zijn er zo veel slakken dat ik geloof ik dit experiment met koffie maar eens aanga. Als er tenminste genoeg koffiedik over is na het srubben van m’n huid!

1.  Tegen slakken en mieren

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Het schijnt dat ook dieren zoals mieren, wormen en vlooien een stuk minder van koffie houden als wij. Dus heb je een ongewenst mierenpad ergens lopen; besprenkel het met koffiedik. Ook katten zijn trouwens niet fan van koffie. Om van de slakken af te komen schijn je het wel een tijdje te moeten volhouden en een flinke hoeveelheid koffieprut de tuin inbrengen. Maar dat is niet erg want koffiedik is ook goed voor de grond!

2. Bemesten

Koffiedik bevat stikstof en kun je prima gebruiken voor het bemesten van zuurminnende planten zoals blauwe bessen, cranberry’s en honingbessen (en rozen en hortensia’s). Het is een langzaam werkende meststof en ook nog eens een goede bodemverbeteraar. Kamerplanten zullen er vast ook blij mee zijn.

3. Zelf oesterzwammen kweken

Je kunt koffiedik gebruiken als voedingsbodem voor oesterzwammen, hoe leuk is dat! Oesterzwammen zijn één van de makkelijkste eetbare paddenstoelen om zelf te kweken. Je doet je opgespaarde koffieprut in een emmer en maakt gaatjes in de deksel (dit voorkomt dat de emmer zich vult met CO2). Je koopt wat oesterzwamsporen, mengt ze met de koffie (ongeveer verhouding 1:5) en zet de emmer op een donkere, vochtige plek (bijvoorbeeld in je badkamer) waar de oesterzwammen ook wat licht krijgen. Je kunt af en toe water geven, maar niet te veel want dan kan de koffie gaan schimmelen. Als je koffiedik uitgeput is, schep je een beetje van de oude prut met mycelium in een emmer met nieuwe koffieprut.

4. Scrub

De structuur van koffiedik is ideaal voor het scrubben van je huid en bevat ook nog eens natuurlijke stofjes die goed zijn voor de huid. Zo helpt de cafeïne om cellulitis te verminderen. Je kunt de koffieprut zo op je handen wrijven (dit helpt trouwens ook om van hardnekkige geurtjes zoals knoflook of vis af te komen), of je kan nog wat extra superfoods toevoegen die ook goed zijn voor je huid. Wat dacht je van avocado en honing (ideaal voor je gezicht) of wat cacao, paar druppels kokosolie en wat water. Ik heb het gister uitgeprobeerd met honing en kokosolie en heb nu een heerlijk zacht huidje met een laagje vet; ideaal om de zon in te gaan! Alleen heb ik nu geen koffiedik meer over om in de tuin te doen…. hmm, moet ik dan nog maar een kopje koffie nemen?!

Binnenkort volgen er meer blogs over het gebruik van (super)voeding voor persoonlijke hygiëne en het huishouden: bijvoorbeeld je eigen tandpasta maken van kokosolie, baksoda en pepermunt. Of supereffectieve wc-reiniger van azijn, citroen en xanthaangom.

Een gedachte over “Koffiedik: vriend in de tuin en op je huid!

  1. Wat een handige tips weer. Ik drink geen koffie, maar mijn man wel. Hoop, dat Senseo ook werk. Zelf heb ik het idee, dat het geen echte koffie is.Ben blij met je leuke ideetjes en tips. Dank je wel.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.