Kruidenspiraal: extra smaak aan je tuin

Kruidenspiraal close upZo heb je het over de laatste rabarber en ligt de zomer nog voor je; zo kondigen de eerste (klimmende!) pompoenen de herfst alweer aan.  En heb je in de tussentijd niks geblogt. Hopelijk waren jullie lekker op vakantie of in ieder geval ergens buiten, ver weg van een beeldscherm ;-).

Voor mij waren de zomerweken vooral werk; maar noem het gerust werkvakantie. Een tuin of kruidenspiraal aanleggen naar eigen ontwerp met temperaturen van rond de 30°C is nauwelijks werk te noemen. Je zet gewoon af en toe de sproeier aan of springt in je net aangelegde vijver. Dat laatste heb ik trouwens niet gedaan. Gemiste kans. Om jullie in ieder geval géén kansen te ontzeggen hier wat foto’s van kruidenspiralen die we de laatste tijd hebben aangelegd; wellicht een idee voor eigen tuin of werkplek?!

Kruidenspiraal 

Een kruidenspiraal is een leuke ‘eye-catcher’ in de tuin waar je al je favoriete keukenkruiden in kwijt kunt. Door het hoogteverschil creëer je bovenaan een droger milieu waar de mediterrane kruiden goed gedijen; in de nattere schaduwstukken onderaan doen bieslook, peterselie of munt het prima. Je hebt wel minimaal een diameter van 1,5m nodig, maar zelfs in een kleine stadstuin kan dat prima:

Kruidenspiraal in kleine stadstuin
Kruidenspiraal in kleine stadstuin

Je hergebruikt oude stoeptegels, bakstenen of andere rondslingerende stenen; in elke tuin wel wat te vinden. Een goede manier dus om van een opgedoekt tegelpaadje iets leuks te maken ;-):

Kruidenspiraal kinderboerderij Gagelhoeve
Kruidenspiraal kinderboerderij Gagelhoeve

En anders is er altijd nog marktplaats om aan stenen te komen. Hoe meer kleur hoe leuker:

Kruidenspiraal Harderwijk 2

Extra leuk om ook verzamelde mooie stenen, schelpen etc. in de spiraal te verwerken, wel iets meer werk, maar dan kan je er wel een heuse memory-spiral van maken ;-):

Kruidenspiraal met schelpen
Kruidenspiraal met schelpen

Lijkt een kruidenspiraal je een leuke en lekkere toevoeging aan je tuin? Wij kunnen er één voor je bouwen of advies geven!

6 gedachten over “Kruidenspiraal: extra smaak aan je tuin

  1. Leuk en inspirerend die foto’s! Wij hebben in het voorjaar ook een spiraal aangelegd met oude stenen die we nog hadden liggen. Ziet er heel mooi uit en de toen aangeplante kruiden doen het hartstikke goed, Bovendien worden ze druk bezocht door vlinders, hommels en door de bijen uit mijn twee kasten die er vlak bij staan. Dubbel plezier dus!

    • Dag, we hebben een groener speelplein gemaakt, met de vele stoeptegels golvende bloembakken gemaakt. Nu protest ouders: niet veilig, glad. Rabo ook niet goedgekeurd. En nu…..? Aansmeren gaat niet..
      Help!!!
      Mariekeros@chello.nl

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.