Review: de beste slow juice in een flesje

 

images-45Ik ga iets doen wat jullie niet van me gewend zijn. Een review schrijven over kant en klare slowjuices die er op dit moment op de markt zijn. Slowjuices zijn één van de meest efficiënte manieren om aan je nutriënten te komen. Maar niet iedereen heeft zelf een slowjuicer staan; en ook niet iedereen brengt het op om ‘m regelmatig te gebruiken (en schoon te moeten maken ;-), ook ik niet….) Gelukkig zijn er inmiddels een aantal webshops waar je kant en klare slowjuices kunt bestellen. Ik heb een paar sapjes getest en een overzicht gemaakt van de verschillende opties!

Nadat ik benaderd werd door slowjuiceproducent Uzuma of ik hun sapjes wilde testen heb ik even getwijfeld of ik dit zou doen. Ik wil natuurlijk niet dat het als verkapte reclame overkomt. Maar door alle slowjuices die er nu te koop zijn in de review mee te nemen denk ik dat jullie er iets aan kunnen hebben. Ik hoor graag jullie feedback of het nuttig was!

Slow juice: nutriëntenbom

In mijn blog over groene sapjes heb ik al uitgelegd waarom het juicen van groenten één van de beste manieren is om veel nutriënten binnen te krijgen. Ten eerste omdat de vezels er niet meer in zitten (waardoor je makkelijk veel sap kunt drinken). En ten tweede omdat de nutriënten als het ware zijn ‘voorverteerd’ (wat we normaal zouden moeten doen door goed te kauwen…).  Daardoor kan je lijf alle goede stofjes meteen op celniveau opnemen.

Om die redenen staat een slowjuice sapje van 200 ml volgens de producenten gelijk aan 1 kilo groenten; dat kauw je niet zomaar weg! Of het echt gelijk staat aan 1 kilo groenten is moeilijk te bepalen, maar dat je meer groenten naar binnengooit dan normaal, dat is zeker. Slowjuices zijn dan ook een ideale manier om je lijf dagelijks een extra portie groenten te geven. Daarmee help je je lijf te ontgiften waardoor je uiteindelijk meer effect bereikt dan 1 of 2 x per jaar rigoureus te detoxen (lees ook mijn blog over vasten en detox). Drink een slowjuice bij voorkeur op een nuchtere maag, maar in ieder geval een half uur voor een gewone maaltijd om er optimaal van te profiteren!

Slowjuice: niet te vergelijken met andere sapjes

Slowjuices zijn van een compleet andere orde dan de reguliere ‘sapjes’ die je in supermarkt of restaurant vindt. Meestal zijn dat vruchtensappen waar hoofdzakelijk fruit in zit. ‘100% fruit’ wordt dan als promotie-slogan gebruikt en ja, dat is beter dan toegevoegde suikers of zoetstoffen. Maar tegelijkertijd is het nog steeds een enorme suikerbom omdat fruit ook vol met (vruchten)suikers zit. Dit komt ook nog eens heel snel in je bloed omdat de vezels er niet meer in zitten. Daarnaast zijn deze sapjes gepasteuriseerd (verhit) om langer houdbaar te maken wat een groot deel van de vitaminen en enzymen vernietigt. En grote kans dat er ook nog conserveringsmiddelen of andere toevoegingen in zitten.

Slow juices daarentegen zijn echt puur natuur! Bij slowjuicing worden de nutriënten door middel van koude persing uit de voeding gehaald zodat er minimale oxidatie plaatsvindt (in tegenstelling tot groene smoothies waar door de hoge snelheid van de blendermessen meer oxidatie plaatsvindt). Om de  voedingswaarde optimaal te behouden worden de slowjuices die je kunt kopen niet verhit, maar geconserveerd door ze in te vriezen. Ze zijn dus ‘raw’. Daarnaast bevatten de meeste slowjuices relatief veel groenten; maar dat is afhankelijk van de keus van de maker!

Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn dit de slowjuices die op dit moment op de markt zijn:

Frecious

Foto: frecious
Foto: frecious
 • 100 % biologisch
 • Conservering: ingevroren, na ontdooien 5 dagen houdbaar
 • 9 verschillende smaken
 • Prijs 200 ml: € 3,95 + 5,60 verzendkosten
 • Minimale afname: 15 flesjes
 • Bijzonderheden: de eerste op de markt, minimaal 65 % groenten, spannende smaken met kruiden

 

Uzuma

Foto: Uzuma
Foto: Uzuma
 • Niet biologisch
 • Conservering: ingevroren en hogedruk-methode (HighPressureProcessing) waardoor de sapjes na ontdooien nog 21 dagen houdbaar zijn
 • 7 smaken
 • Prijs: 240 ml: € 3,50, geen verzendkosten
 • Minimale afname: 21 flesjes
 • Bijzonderheden: biedt verschillende programma’s voor mensen die willen afvallen, detoxen of bijv. sporters, binnenkort ook met een app om je te begeleiden

GezondSapje

Foto: gezondsapje
Foto: gezondsapje
 • 100 % biologisch
 • Conservering: ingevroren, na ontdooien enkele dagen houdbaar in de koelkast
 • 4 smaken
 • Prijs: € 3,50 voor 200 ml, verzendkosten € 6,50
 • Minimale afname: 9
 • Bijzonderheden: persoonlijke benadering en eventueel begeleiding tijdens detoxprogramma, de sapjes bevatten allen circa 65% groente en 35% fruit, kruiden en een superfood (6-9 verschillende ingrediënten per sapje)

Sapwinkel

Foto: sapwinkel.nl
Foto: sapwinkel.nl
 • Biologisch en fair trade
 • Conservering: ingevroren, na ontdooien 5 dagen houdbaar in de koelkast
 • 8 smaken
 • Prijs: 3,95 of € 5,95 voor 250 ml, €6,- verzendkosten
 • Minimale afname: 28 flesjes
 • Bijzonderheden: bieden ook samengestelde sapkuren met toevoeging van superfoods(supplementen)

 

Let’s taste….!

Ik heb de sapjes van Uzuma en Frecious allemaal geproefd. En inmiddels de sapjes van Gezondsapje ook. Uiteraard heb ik goed geproefd of de sapjes lekker zijn, maar voor mij is de samenstelling minstens zo belangrijk. Met veel fruit is het makkelijk om een lekker sapje te maken, maar dan ga je wat mij betreft voorbij aan het doel van een slowjuice: een bijdrage aan gezondheid.  Het viel me op dat eigenlijk alle vier de merken relatief veel ‘zoete’ sapjes hebben met wortel of bieten en dan vaak ook nog fruit erbij als appel, sinaasappel, ananas of mango. Frecious en Gezondsapje zeggen dat hun sapjes wel minimaal 65 % groenten bevatten. Met dat soort ‘zoete’ groenten zijn de sapjes qua smaak natuurlijk snel lekker en toegankelijker. Voor verkoop in horeca-gelegenheden een goede introductie op slow juices. Maar voor mij zijn ze al aan de zoete kant. Ik kies er daarom voor om hier vooral naar de groene sapjes te kijken. Dit waren de smaken:

Uzuma

 • Aura: granny smith, spitskool, komkommer, selderij, spinazie, gember
 • Karma:appel, spinazie, komkommer, broccolie, boerenkool, banaan
 • Zen: appel, komkommer, venkel, spinazie, chinese kool, boerenkool, broccoli, avocado, limoen, gember

Frecious

 • Wonder weeds: Komkommer, appel, selderij, limoen, vlierbloesem, brandnetel, zevenblad, gember, paardenbloemblad, duindoorn
 • Celery slim: komkommer, appel, bleekselderij, broccoli, limoen, munt, stevia, gember, tarwegras

GezondSapje

 • Groene Morgen: spinazie, komkommer, broccoli, venkel, peer, appel, limoen, munt en superfood tarwegras

Sapwinkel (alleen Simply Green is € 3,95, de andere drie € 5,95)

 • Simply Green: bleekselderij, appel, venkel, romaine-sla, komkommer, citroen, gember en peterselie
 • Green kick: broccoli, spinazie, limoen, komkommer, avocado, appel, koriander, kurkuma en gember
 • Spinach power: spinazie, gele paprika, ananas, komkommer, wortel, broccoli, avocado, citroen, appel, peterselie en gember
 • Straight up: raapstelen, spinazie, courgette, broccoli, venkel, komkommer, bleekselderij, avocado, appel, citroen

Smaak en samenstelling

Bij Uzuma viel me als eerste op dat de sapjes best wel dik zijn, wat ik iets minder lekker vond. Blijkbaar laat de machine die zij gebruiken meer pulp door dan mijn versapers waarvan het sap echt dun is. Ze hebben drie groene smaken, maar ik vond ze erg op elkaar lijken. Karma is lekker toegankelijk, vooral door de toevoeging van de banaan (zoet). Aura en Zen van Uzuma zijn wel echt ‘groen’. Bij Aura vond ik de smaak van de kool een beetje overheersen. Zen is frisser door de limoen.

De sapjes van Frecious zijn qua dikte vergelijkbaar met mijn homemade-sapjes. Zij gebruiken een Angel slowjuice; de rolls royce onder de slowjuicers met twee persschroeven en helemaal van RVS. Maar hun groene sapjes sprongen er vooral uit door de gebalanceerde smaken. Best knap want ze voegen zelfs kruiden en bittere groenten als paardenbloemblad toe, en toch blijven de sapjes lekker. Het groene sapje ‘wonder weeds’ van Frecious is mijn favoriet: spannende smaak door toevoeging van paardenbloemblad en brandnetel, zonder dat het overheerst.

De sapjes van de Sapwinkel en GezondSapje heb ik helaas nog niet kunnen proeven. Maar de smaken zien er veelbelovend uit met superfoodtoevoegingen (tarwegras) en zelfs specerijen (kurkuma bijvoorbeeld). Update 14-9-14: het groene sapje van GezondSapje heb ik inmiddels geproefd en is qua textuur en smaak vergelijkbaar met Frecious, al vond ik de smaak van Frecious iets spannender. Het wortelsapje van GezondSapje is heel lekker door een flinke dosis gember.

Kwaliteit en prijs

Voor mij zijn biologische ingrediënten ook een belangrijke factor. Want met een slowjuice wil je juist zo veel mogelijk nutriënten binnenkrijgen en dan moeten die wel in je groenten zitten! Bij biologische boeren heb ik toch iets meer vertrouwen dat ze goed voor het humusgehalte en de mineralensamenstelling van de grond zorgen. Uzuma is de enige die geen biologische ingrediënten gebruikt. Keerzijde is uiteraard wel dat de prijs van de biologische sapjes hoger ligt, maar dat is begrijpelijk en persoonlijk heb ik dat er voor over. Al zijn er natuurlijk grenzen. De drie groene sapjes van de Sapwinkel die 5,95 kosten vind ik wel te veel om neer te tellen voor een sapje van 250 ml.

Houdbaarheid en toegankelijkheid

Uzuma onderscheidt zich door het speciale HPP proces om de houdbaarheid van de sapjes te verlengen. Volgens Uzuma doodt het HPP-proces schadelijke bacteriën terwijl de natuurlijke goedheid van het sap behouden blijft. Het is moeilijk te verifiëren of alle nutriënten echt behouden blijven en als particulier gebruiker heeft de langere houdbaarheid wat mij betreft niet zo veel meerwaarde. Ik ontdooi een sapje als ik hem wil drinken en hoef het sapje dan niet nog 21 dagen in de koelkast te kunnen bewaren. Maar voor verkoop in horeca en winkels is het natuurlijk wel een groot voordeel.

Kortom…

Op dit moment zijn de sapjes van Uzuma alleen nog online verkrijgbaar, maar Uzuma levert gratis en scoort qua prijs en toegankelijkheid het beste. Kies je voor kwaliteit en smaak dan scoort Frecious beter en is voorlopig mijn favoriet. Frecious is in sommige horecagelegenheden in Amsterdam te koop, maar het grootste deel gaat via de webwinkel. Dat geldt ook voor GezondSapje. Het voordeel van GezondSapje is dat je maar 9 flesjes tegelijk hoeft te bestellen (voor de mensen die niet zo’n grote vriezer hebben…). Ik hoop in ieder geval dat de slow juice sapjes snel bij meer horeca-gelegenheden of AH-to go’s te krijgen zijn!

Update 14-09-14: AH to go heeft al een ‘super juice’ lijn waar twee groene sapjes bij zitten. Op de flesjes staat veelbelovend ‘spinazie en selderij’ en  ‘boerenkool en komkommer’ maar een snelle blik op de ingrediëntenlijst leert dat ze allebei voor de helft uit appelsap bestaan. Bovendien betwijfel ik of ze echt ‘raw’ zijn, al zegt deze review dat wel. Voordeel is wel dat ze een stuk betaalbaarder zijn (€ 2,- bij de AH to go).

4 gedachten over “Review: de beste slow juice in een flesje

 1. mmmmmmmmmmmm
  Wat ik node mis zijn de gefermenteerde gemengde groentesappen van b.v. Luna eTerra en Ecoland die zeer aanzienlijk goedkoper zijn dan de hier genoemde diepgevroren producten en die met name in de biologische speciaalzaken te koop zijn.
  Wellicht verdient het overweging ook deze producten in deze vergeliujkingstest op te nemen.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.