Vitamine E wondermiddel tegen verbranding

>Verbranden is zo ongeveer het ergste wat je je huid kunt aandoen. Rimpels, veroudering en huidkanker komen sprongen dichterbij. Lees hier hoe je gezond en veilig kunt zonnen. Ben je toch iets te optimistisch met je blanke winterhuidje de lentezon ingegaan en zie je jezelf ‘s avonds als kreeft terug in de spiegel? Dan is vitamine E je redding.

Bescherm je huid met vitamine E

Vitamine E is één van de belangrijkste antioxidanten in ons lichaam en heeft een helende werking op brandwonden en een verbrande huid. Smeer je je huid na verbranding in met een vitamine-E crème (15-25%), dan is de kans groot dat het rood de volgende dag al verdwenen is. Het is zelfs aan te raden om tien dagen voor een zonvakantie dagelijks een huidcrème te gebruiken met 5-10% vitamine E. Een combinatie van verschillende antioxidanten zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt tegen oxidatieve stress door UV-straling. Vandaar dat vitamine E vaak wordt gecombineerd met vitamine C en zink.

Hoe het werkt

De helende werking van vitamine E bij brandwonden en verbranding is al langer bekend. Al in de zeventiger jaren schreven voedingsspecialisten over de wonderlijke genezing van brandwonden door vitamine E. Volgens het orthomoleculaire tijdschrift Fit met voeding is het verbazingwekkend dat vitamine E niet vaker wordt gebruikt bij de behandeling van brandwonden. Amerikaans onderzoek uit 2009 liet zien dat kinderen met brandwonden veel sneller genazen als ze extra vitamine E, C en zink slikten. Littekenweefsel ontstaat namelijk bij zuurstofgebrek. Vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof in het lichaam. Bij mensen met brandwonden daalt het vitamine E-gehalte door vrije radicalen schade. Vandaar dat het na verbranding zo snel mogelijk aangevuld moet worden.

Hooikoorts

Vitamine E heeft nog meer goede eigenschappen. Zo vermindert vitamine E de kans op hooikoorts. Vitamine E beschermt het laagje vet dat elke cel omgeeft. Als dat breekt kunnen lichaamsvreemde stoffen veel makkelijker doordringen en allergische reacties veroorzaken. En speciaal voor vrouwen: vitamine E is ook een wondermiddel tegen zwangerschapsstrepen (striae), die je helaas ook wel eens ziet verschijnen zonder dat je zwanger bent.

In je eten: chocola!

Vitamine E is dus een ideale vitamine om in de lente te slikken. Krijg je het liever via je voeding binnen: vitamine E zit vooral in sojaolie, cacao (!), pinda’s, en zonnebloemolie. Kom maar door met die pindarotsjes!

2 gedachten over “Vitamine E wondermiddel tegen verbranding

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.