Yoghurt met zonnebloem- en pompoenpitten, hennepzaad en fruit


Foto: R. van West

Ingrediënten:

– Volle yoghurt of kwark

– Geweekte zonnebloempitten en pompoenpitten

– Geweekte abrikozen en gojibessen

– Gepeld hennepzaad

– Klein beetje vers geperst sinaasappelsap

– Vers fruit (bijvoorbeeld abrikozen, kiwi, aardbeien, al naar gelang het seizoen)

– Eventueel 2 blaadjes munt versnipperd

Hier hoeft verder uiteraard geen recept bij, je gooit het allemaal in een kom en voila, maar wel wat tips.

– Hoe voller de yoghurt hoe beter (zie Het ideale dieet is vet), in Frankrijk gebruik ik bij voorkeur fromage frais, maar de perfecte equivalent daarvan heb ik hier nog niet gevonden. Kwark voldoet maar is wat zuurder. De Bulgaarse yoghurt is weer wat milder.

– Vooral met dat soort dikkere yoghurt is het lekker om wat sinaasappelsap (vers geperst natuurlijk) erdoorheen te doen om het geheel sappiger te maken. Limoensap kan ook.

– Week de zonnebloem- en pompoenpitten de avond van tevoren in water. Die spoel je de volgende ochtend af. De gedroogde abrikozen en eventueel gojibessen liever apart weken; dat water kan je eventueel nog gebruiken om iets te zoeten (of je doet ze alvast in de yoghurt de avond vantevoren, werkt ook goed).

– Hennepzaad is een superfood; het bevat precies de goede verhouding omega 3 en omega 6 vetzuren (de plantaardige versies dan) en smaakt heel lekker notig. Te koop bij de grote natuurvoedingswinkels of bij raw food standjes op de Noordermarkt in Amsterdam op zaterdag, of via raw food webwinkels.

– Ben je toch gehecht aan je muesli, dan is amarantmuesli een goed alternatief waar als granen alleen havervlokken en amarant en boekweit inzitten en dus nauwelijks gluten (zie De wereld zonder tarwe).

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.