Klopt jouw dagritme?

Je natuurlijke bioritme volgens de Chinese orgaanklok

Ik hou dus van de herfst. Maar niet alleen vanwege de pompoenen(taarten) of omdat er gemiezerd mag worden. Er is nog iets anders aan de hand met herfst wat mij goed doet. Orde en regelmaat. Dat klinkt niet sexy, maar is het wel. Want het is een stuk aantrekkelijker als je je gedurende de dag energiek blijft voelen, dan dat je na de lunch als een plumpudding in elkaar zakt. Lees hier hoe de Chinese orgaanklok je helpt om je dagritme af te stemmen op je natuurlijke bioritme. 

Herfst schept orde

Verwacht jij dat je eind van de middag nog net zo geconcentreerd kan werken als vroeg in de ochtend? De herfst is een goed seizoen om je dagritme eens onder de loupe te nemen. Volgens de Chinese gezondheidsleer hoort bij de herfst het element metaal en dat staat voor orde en regelmaat. Precisie en helder denken. Best fijn als je in de zomer alles een beetje los gelaten hebt en lekker geflowd hebt zoals ik. In het begin denk ik dan: ah heerlijk, vrijheid! Maar aan het eind van de zomer ben ik mezelf een beetje kwijt.

De meridianen die bij de herfst horen zijn die van de longen en van de dikke darm. Die gaan over de uitwisseling met onze omgeving, communicatie in brede zin. Wat neem je op, en wat heb je niet meer nodig? Ze helpen bij het loslaten van oude emoties en gewoonten. Net als de bomen buiten mogen we de blaadjes die niet meer nodig zijn laten vallen en langzaamaan onze energie naar binnen keren.

Hoe zit het met jouw dagritme? Stem je die af op je energie-huishouding of bepaalt je agenda dat je ’s avonds nog achter de computer zit? In de ochtend is het makkelijker om je goed te concentreren. Dit heeft alles te maken met het natuurlijke ritme dat je lichaam op een dag doorloopt. ’s Ochtends is je spijsvertering het meest actief en is er de meeste yang-energie ter beschikking. Yang-energie zorgt voor beweging en is naar buiten gericht. In de middag neemt de yin-energie het over; je lichaam krijgt behoefte aan rust en tijd om de prikkels van de dag te verwerken. Zo doorloopt je lichaam elke 24 uur een vast ritme. Als je je afstemt op deze biologische klok kloppen je activiteiten beter met je energie-level.

Bioritme volgens de Chinese orgaanklok

In de Chinese gezondheidsleer is dit natuurlijke ritme van je lichaam weergegeven in de Chinese orgaanklok. Elke meridiaan, verbonden met een bepaald orgaan, heeft een specifiek moment van de dag dat het het meest actief is. Zo is de longmeridiaan het meest actief tussen 3 en 5 uur ‘s ochtends. Ons lichaam neemt in die periode meer zuurstof op om energie op te doen voor de dag. Dit zou dus de ideale tijd zijn om op te staan en de dag te beginnen met qi-gong, do-in of andere lichaamsoefeningen. Voor mij is dat gods onmogelijk omdat ik vaak nachten van 10 uur maak, maar de Dalai Lama geeft het goede voorbeeld: hij gaat om 19u naar bed en staat om 3 uur op.

Hieronder volgt een overzicht van welke organen/meridianen op welk moment van de dag actief zijn en wat daar voor activiteit bij past.

3-5u: Longmeridiaan. Dit is een goed moment voor lichaamsoefeningen en het opnemen van frisse energie uit de lucht middels ademhalingsoefeningen.  Je stem is gedurende de ochtends ook krachtiger dan ’s middags; de ochtend is dus een goed moment om een presentatie te plannen.

5-7u: Dikke darm meridiaan. De lichaamsoefeningen en diepe ademhaling van de longen helpen de darmen om los te laten en je darmen te legen zodat je schoon aan de nieuwe dag kunt beginnen. Je kunt je lichaam extra helpen te zuiveren met een glas lauw water met citroensap als je opstaat.

7-9u: Maag meridiaan. De maag heeft aan het begin van de dag de meeste energie beschikbaar om te verteren. Vandaar dat in de Chinese leer het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien wordt: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een bedelaar, is een bekend Chinees gezegde.

9-11u: Milt en alvleesklier meridiaan. Deze meridianen spelen een belangrijke functie bij de vertering. De yang-energie die energie en beweging geeft, is nog stijgend. Dit is de beste tijd om te werken. Je bent fris en kunt je goed concentreren. Je lichaam is nu op z’n sterkst; moet je een operatie ondergaan dan is dit daarvoor het beste moment van de dag. Ook geeft de milt een open houding waardoor deze periode geschikt is om met collega’s uit te wisselen.

11-13u: Hart meridiaan. Hierbij hoort het element vuur en de yang energie is nu op z’n top. Dit wordt als de periode van de dag gezien met de meeste energie en activiteit. Ook is de energie van het hart ondersteunend voor verbinding met vrienden of collega’s. Ga lekker samen lunchen!

13-15u: Dunne darm meridiaan. De dunne darm heeft nu de hoogste enzymactiviteit en kan alle bruikbare voedingsstoffen uit je ontbijt opnemen. Eet je laat op de avond dan is de dunne darm juist het minst actief wat de opname van voedingsstoffen niet ten goede komt.

15-17u: Blaas meridiaan. Het prestatievermogen van het lichaam neemt af. De blaas gebruikt vloeistof om afvalstoffen uit te scheiden. Het lichaam krijgt behoefte aan rust en vertraging. Drink voldoende, dan hoeven de nieren minder hun best te doen om spaarzaam met vloeistof om te gaan.

17-19u: Nier meridiaan. De niermeridiaan helpt om de afvalstoffen die in de loop van de dag in ons bloed terecht zijn gekomen er uit te filteren. De nieren gaan over zachtheid en verstilling. Eet bij voorkeur een licht verteerbare avondmaaltijd.

19-23u: Hartbeschermer en drievoudige verwarmer. Dit zijn twee bijzondere meridianen die bescherming bieden aan je hart en veiligheid geven. Dit is een goed moment om de (emotionele) indrukken van de dag een plek te geven en zorg te dragen voor je emotionele huishouding. Dingen opschrijven of de dag bespreken met anderen kan hierin behulpzaam zijn. Rustige lichaamsoefeningen kunnen ook helpen om alle indrukken te verwerken.

23-3u: Galblaas en lever meridiaan. Deze organen zuiveren ons lichaam terwijl we slapen. Om dit werk goed te kunnen doen is het beter om vroeg te dineren (in ieder geval voor 20 uur) en op tijd naar bed te gaan. Zodat we de volgende dag weer fris kunnen starten met een schoon lichaam.

Ik ben benieuwd of jullie hierdoor ideeën hebben opgedaan om beter voor je energie te zorgen gedurende de dag. Mijn intentie is om bewuster de ochtend te gebruiken voor dingen die concentratie vragen (schrijven, dingen regelen, sessies geven), en de middag ruimte te nemen voor een wandeling, buiten werken of lezen.

Lees meer over de Chinese orgaanklok en de meridianen in het boek Do-in, Tao-yoga voor gezondheid en energie van Lilian Kluivers. Wil je weten welke acupunctuurpunten goed zijn om in de herfst aandacht te geven? Kijk dan op de website van de Do-in academy.

3 Tips voor je bioritme in de herfst

  1. Verwarmend eten. Mild pittig voedsel geeft energie wat de longen prikkelt en helpt los te laten. Op de eerste koude herfstdagen zijn de verwarmende specerijen als gember, cayennepeper en kurkuma dus extra welkom. Ook goed voor het immuunsysteem! De herfst is ook het moment dat we de salades weer mogen gaan inruilen voor verwarmende soep, stoomgroentes en warme dranken in plaats van sapjes. 
  2. Oogsten in de sauna. Creëer een moment om bewust te reflecteren op wat je geoogst hebt het afgelopen jaar. Wat wil je behouden en welke rotte appels kunnen er tussen uit? Gun jezelf bijvoorbeeld een dagje sauna om je lijf te ondersteunen om oude dingen los te laten. Het scrubben en masseren van je huid is bovendien bevorderend voor de longenergie.
  3. Massage. Wil je nog dieper voelen wat er in je speelt en wat je los mag laten? Dan kan een massage of de-armouring sessie je helpen. Ik ben weer begonnen met het geven van sessies. Nu op onze prachtige plek buiten in de weilanden van Zoeterwoude. Er staat een knusse keet op je te wachten! Zie mijn website www.bevrijdjelijf.nl voor meer informatie.

8 gedachten over “Klopt jouw dagritme?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.