Menselijke ontlasting verwarmt gebouw

‘Ik hoop dat niemand van jullie groene stroom gebruikt. En die foodprint is ook zonde van je energie.’ Ongemakkelijk geschuivel in de zaal. Dit is niet het soort opmerking dat je verwacht als je naar een symposium over eetbare parken en duurzaamheid komt. Maar Thomas Rau, duurzaam en vernieuwend architect, gooit eens goed de knuppel in het groene hoenderhok. Ik mag dat wel.

Volgens Rau hebben we helemaal geen energieprobleem. Immers: we leven op een vulkaan en onder een kernreactor die al miljoenen jaren werkt. Onze pogingen om te besparen en zo min mogelijk CO2 uit te stoten: zonde van de moeite. We kunnen leven en genieten van overvloed als we maar zorgen dat we het goed doen. Schoon. En slim. Dus ontwerpt Rau gebouwen die meer energie opwekken dan ze kosten. Hoe? Met een hoop eigen shit. In het ontwerp voor het nieuwe dans- en muziekcentrum op het Spui in Den Haag worden de uitwerpselen van de gebruikers van het gebouw in een bio-digestor tot energie verwerkt. En het overschot aan koude lucht in de winter wordt gebruikt om een ijsbaan mee te creeren. Het ontwerp van Rau behoort tot de laatste 3 in de competitie die voor het nieuwe culturele centrum is uitgeschreven. Eind dit jaar neemt de Gemeente den Haag een beslissing hierover.

Wat, in tegenstelling tot energie, wel opraakt zijn de grondstoffen. Belangrijk is dus dat je die kunt blijven hergebruiken, a la Cradle to cradle. Rau brengt dat in praktijk in hun kantoorpand in Amsterdam. Ze leasen de volledige kantoorinrichting van hun pand. Oftewel: ze betalen alleen voor de performance (bijvoorbeeld het licht), niet voor de grondstoffen (de materialen van de lamp). Die blijven in eigendom van de producent. Die kan ze na de lease-periode weer recyclen in een nieuw product.

Gebouwen zijn in feite een grondstoffenbank. Rau’s voorstel is dan ook dat elke architect die een nieuw gebouw wil neerzetten, een oud gebouw adopteert om zo hergebruik van materialen te stimuleren.

Nog een paar inspirerende voorbeelden van Rau’s slimme en duurzame gebouwen:

Vmbo schoolChristiaan Huygens College in Eindhoven. Dit gebouw produceert met het warmte-dak en dakbedekking met pv-folie zijn eigen energie. Op zonnige dagen produceert het zelfs meer energie dan het nodig heeft.

Natuurcafé La Porte op station Driebergen-Zeist heeft een energieopwekkende draaideur waarmee klanten meteen de energie voor hun kopje koffie opwekken. Het gebouw is verder CO2 neutraal en bijna geheel energie-neutraal.

 

Een gedachte over “Menselijke ontlasting verwarmt gebouw

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.