Groene smoothie met hennepzaad

 

Green smoothie, foto: R. van West

Met een groen sapje ’s ochtends juichen je cellen je de dag in. Boordevol vitamines, mineralen en chlorofyl dat meteen je bloed in gaat (zeker als je het nog even in je mond rouleert voor je het doorslikt). Met een sapmachine kan je alle variaties qua groenten en fruit proberen, maar ook met alleen een blender kom je al een heel eind (en hoef je minder schoon te maken, niet onbelangrijk ­čśë ).

Hennep superfood

We kennen cannabis (hennep) vooral voor een lekker blowtje, maar eigenlijk is hennep een superplant om tal van andere redenen. En een belangrijke daarvan is de hoge voedingswaarde. Hennepzaad is ├â┬ę├â┬ęn van de beste plantaardige bronnen van eiwitten en vet. Hennepzaad bestaat voor 35 % uit eiwit, 47 % uit vet en 12 % koolhydraten. De zaden bevatten alle essentiele amino-zuren en ook nog eens in een makkelijk verteerbare vorm. Alleen algen als spirulina bevatten meer plantaardig eiwit dan hennep. Ook de olie die uit de zaden te winnen is uniek met de ideale vetzuurverhouding (omega-6 en omega-3 vetzuren in de verhouding 3:1) en kan in onze dagelijkse behoefte aan vetzuren voorzien. Daarnaast zit er ook GLA (gammalinoleenzuur) in hennep, een essentieel vetzuur dat maar in weinig voedsel voorkomt en vooral positieve uitwerking heeft op de hormoonbalans. Verder bevat hennep ook lecithine, een vetzuur dat heel goed is voor de lever en voor de hersenen (Bron: Superfoods, David Wolfe)

Hennep superplant

Hennep mag je in Nederland alleen verbouwen met een vergunning, want het verschil tussen de hallucinogene variant en de vezelachtige hennep is maar moeilijk te zien. Jammer, want hennep is een superplant die volgens www.hennep.nl wel 40.000 toepassingen kent. Zo werden de eerste spijkerbroeken van Strauss van de hennepvezel (canvas) gemaakt en zijn de vezels ook te gebruiken voor bankbiljetten of karton. Bovendien is hennep een stuk milieuvriendelijker dan katoen of wol. Hennep groeit makkelijk zonder kunstmest en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig tegen onkruid en schimmels vanwege het dichte bladerdek. Het diepgaande wortelsysteem verbetert ook nog de kwaliteit van de grond.

(Recept bewerkt van www.rawsuperfoods.com)

Ingredi├â┬źnten (voor een 1/2 liter)

- 1/4 cup (ongeveer 4 eetlepels) ongepeld hennepzaad, liefst een nacht geweekt en goed afgespoeld (je kunt ook gepeld hennepzaad nemen, maar dat vind ik in deze smoothie iets te nootachtig smaken)

– 1/2 komkommer

– 3 stengels bleekselderij

– 5 grote bladen spinazie (of snijbiet)

– 1 appel

– sap van 1 citroen

– blaadjes van 3 takjes munt

– 1 dadel

– ├é┬▒ 250 ml (gefilterd) water

Bereiding:

– Alles in de blender doen, liefst de komkommer onderin en flink blenden op hoge snelheid

– Daarna het geheel door een fijne zeef of door een kaasdoek gieten om de vezels eruit te halen. Met een kaasdoek kan je makkelijker al het vocht er uit knijpen. Wat overblijft kan op de compostbak of naar je wormenbak als je die hebt ;-).

– Eventueel nog iets verdunnen met water en genieten maar!

Tip: Voor extra vitaminen en ijzer voeg je nog wat peterselie toe

4 gedachten over “Groene smoothie met hennepzaad

      • Excuses hoor, maar nu ben ik in de war. Waren die vezels niet nodig om te voorkomen dat ik een hoge piek in mijn bloedsuiker zou krijgen?

        • Dat geldt vooral voor smoothies waar veel fruit in zit; dit zijn vooral groene groenten. Maar idealiter zou je eerst de hennepmelk moeten maken (en de vliesjes wegzeven) en dan de rest van de groenten erbij zodat je die niet meer hoeft te zeven!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.