Havermoutpap met zonnebloempitten en rozijnen

Voor een kille dag een heerlijk warm ontbijt (als je geen jeugdtrauma’s aan behangersplakselachtige havermoutpap hebt overgehouden). Haver bevat maar een klein beetje gluten, die meestal geen allergische reactie veroorzaken bij mensen met glutenallergie. In haver zit wel veel fytaat, wat de opname van mineralen verhindert. Het is daarom beter om de haver de avond van tevoren al te weken.

Lees hier waarom het weken van de havervlokken de voedingswaarde verhoogt. Dit recept is een mengsel van het recept uit voedingsbijbel ‘Nourishing Traditions’ (S. Fallon) en mijn eigen voorkeuren 😉 .

Toevoeging jan13: ik lees nu net dat haver nogmaals een uitzondering is omdat het helaas ook weinig van het fytase-enzym bevat dat het fytinezuur afbreekt. Het weken activeert gewoonlijk dit fytase-enzym in granen en noten, maar bij haver is er na 12 uur weinig veranderd. Gelukkig is er ook hier weer een trucje voor: voeg wat (ongeveer 10%) gemalen meel toe van een graan of zaad dat wel veel fytase-enzym bevat en week dat mee (bijv. spelt, rogge of boekweit) (Bron: Rebuild, interessante blog). De yoghurt of wei schijnt dan niet meer nodig te zijn. Omdat het fytase-enzym het fytine-zuur echt omzet in een minder schadelijk stofje, zit het fytinezuur niet in je weekwater. Dat kan je in principe dus gewoon gebruiken.

Ingrediënten (voor 2p):

 • 1/2 cup / 60 gram fijne havervlokken
 • 1 cup / 250 ml  lauw water (je kunt natuurlijk ook een plantaardige melk gebruiken voor een romiger pap, bijvoorbeeld havermelk, rijstmelk of amandelmelk)
 • 2 eetlepels boekweitkorrels of vlokken
 • (Facultatief: 2 eetlepels yoghurt, karnemelk, kefir of wei (desnoods citroensap of azijn))
 • Handje zonnebloempitten
 • Handje rozijnen
 • Honing
 • Kaneel
 • Boter of crême fraîche
 • Snufje zout

Bereiding:

– Meng de havervlokken met het lauwwarme water en de twee eetlepels boekweitkorrels of vlokken (de  yoghurt schijnt dan niet meer nodig te zijn). Voeg ook alvast de zonnebloempitten en rozijnen toe. Doe er een deksel op en laat het minimaal 7 uur weken op een warme plek.

– Breng het havermengsel aan de kook met een snufje zout. Laat het met een deksel erop op zacht vuur nog even doorsudderen. De geweekte havervlokken zijn in 5 minuten al gaar. Doe het vuur uit en laat het nog even nagaren.

– Serveren met een royale klont boter of room (vet helpt om de mineralen beter op te nemen), een schep honing en eventueel wat kaneel.

 

8 gedachten over “Havermoutpap met zonnebloempitten en rozijnen

 1. Lieve Roos
  Ik ben blij met deze 2 najaarsrecepten! het van te voren weken is geen probleem en het verhoogt dus de voedingswaarde. Enkele van je vorige recepten vond ik nogal exclusief, met dure of moeilijk verkrijgbare ingredienten ( een verse vijg kost hier 75 cent). Weet je dat het 16 okt. wereldvoedseldag is? St. Omslag heeft een recept voor een werelmaaltijd met info. Zal ik je dat laten toesturen? Misschien leuk om naar te kijken.

 2. Je weekt de haver, maar je spoelt de volgende ochtend niet de haver schoon. Bij het weken van amandelen gooi je het weekwater (leuk woord:-)) weg, maar bij haver dus niet? Eet je dan niet alsnog die slechte stoffen op? Of verdwijnt dat door het zuur uit de yoghurt/karnemelk?

  • Hoi Ingrid, ja, dat is een vraag die vaker terugkomt en raar genoeg kan ik er geen duidelijk antwoord op vinden. Maar in de recepten van Nourishing Traditions worden granen consequent na het weken in hetzelfde water gekookt (of beslag van gemaakt). De auteur Sally Fallon heeft het ook altijd over het neutraliseren van fytaat en het deactiveren van de enzyme-inhibitors; wellicht zijn dat dus chemische processen waarbij geen afvalstoffen ontstaan. Bij bonen en peulvruchten staat er wel steeds dat je het moet afgieten en spoelen. Bij noten (amandelen) staat alleen dat je het weekwater weggooit; niet persé spoelen. Ik vermoed dat dat meer praktisch is omdat je daarna meestal een bereiding doet met de noten waar je het water niet voor nodig hebt. Maar hopelijk kom ik het nog ergens duidelijker tegen; of weet iemand anders het! Groetjes

   • Het weekwater van granen gooi ik liever weg… Het zekere voor het onzeker nemen. Belangrijker is dat vlokken bijna altijd zijn voorgekookt en dan is het naar verluid niet meer mogelijk om het fytinezuur te verwijderen/elimineren. Groetjes

 3. Graag wat meer informatie, Je hebt havermout, havervlokken en de haver korrel. Welke soort moet er dan van te voren worden geweekt? Ik week namelijk de haver vlokken.
  Ik denk dat er verwarring bestaat over wat te moeten weken en wat niet.
  Ik heb het over de produkten van van der halm.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.