Dit is er zo één. Zo’n recept dat je eigenlijk voor je zelf wilt houden. Zacht, crêmig, zoet en fris tegelijk met een crunchy bodem. Gewoon goddelijk. Zelfs kinderen die eigenlijk geen avocado lusten blijven er van door eten. Een goede manier dus om ze een flinke portie gezonde vetten binnen te laten krijgen. Avocado’s zitten daar namelijk vol mee!
Avocado super vet
Avocado’s bevatten veel oliezuur (hetzelfde vetzuur dat in olijfolie zit). Dit omega 9 vetzuur is goed voor hart en bloedvaten. En zorgt voor hogere concentraties van het goede cholesterol (HDL). Daarnaast bevatten avocado’s ook een flinke hoeveelheid plantaardige omega 3 (alfalinoleenzuur), wat weer goed is om de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren recht te trekken (Bron: Natural News).
Volwaardig eiwit
Avocado’s zijn sowieso echte superfoods. Ze bevatten ook alle 18 essentiële aminozuren die nodig zijn om onze eiwitten van te bouwen. Bovendien zijn deze aminozuren makkelijk opneembaar voor ons lichaam, o.a. doordat er ook vezels in avocado’s zitten. Voor vegetariërs zeker een belangrijke bron van eiwit (Bron: Natural News).
Makkelijk opneembare carotenoïden
Avocado’s zitten ook vol met carotenoïden. Niet alleen de bekende zoals beta-caroteen en luteïne, maar ook nog een aantal andere waarmee je je lichaam flink wat vitamine A geeft. Dat is weer goed voor o.a. je ogen. Omdat carotenoïden vetoplosbaar zijn, is de avocado een ideale manier om ze binnen te krijgen (Bron: Natural News).
Ontstekingsremmend
De combinatie van goede nutriënten in avocado zoals o.a. vitamine C en E, zink, selenium, vetten en carotenoïden helpen beschermen tegen ontstekingen, zoals osteoperose of reuma/arthritis. Uit studies blijkt ook dat het de functie van de lever kan verbeteren (Bron: Dr. Mercola).
Nutriënten onder de schil
Het dichts bij de schil zitten de meeste nutriënten dus goed leegschrapen die avocado!
De cacaoboter en kokosolie zijn uiteraard ook een bron van goede vetten, zie Kokosnoot superfood nr. 1 en Zelf chocola maken. Er zitten dus flink wat ingrediënten in dit recept, maar het is niet ingewikkeld om te maken. Geen oven nodig of ingewikkelde bewerkingen. Alleen alles in de blender en even in de koelkast op laten stijven. Dat is dan weer het voordeel van raw food ;-). Je kunt tegenwoordig cacaoboter en stevia gewoon bij de Ekoplaza krijgen, dus niks houd je tegen om het weekend los te gaan met deze taart!
Avocado limoen taart
Ingrediënten (voor een medium springvorm):
Voor de bodem:
- 75 gram witte amandelen
- 75 gram macademia (of andere noten)
- 40 gram kokosrasp
- 30 gram kokosvet
- 4 dadels, in stukjes gesneden
- 1 tl vanille-essence
- 1 el citroensap
- 300 gr rijpe avocado (ongeveer 2 avocado)
- 1 banaan
- 75 gr kokosolie
- 40 gr cacaoboter
- 1/4 cup limoensap (50 gr) (ongeveer 1,5 limoen) (of citroen)
- 1 volle tl limoenrasp (ongeveer 1 limoen)
- 75 gr honing
- 10 druppels stevia + 1 el steviakristal
- 100 gr kokosroom (het dikke deel van een blikje kokosmelk van 400 ml)
- 3 el lecithinepoeder (plantaardig vet, daar wordt het extra smeuïg van, te koop bij ekoplaza of sommige drogisten)
- 1 tl vanillepoeder (of 2 tl vanille-essence)
- 1/4 tl zout
- Facultatief: 8 muntblaadjes
Bereiding:
Bodem:
– Laat de kokosolie voor de bodem in een kommetje au bain marie (of in de oven op 50°C)  smelten. Doe hetzelfde voor de kokosolie en cacaoboter voor de vulling (mag bij elkaar).
– Leg bakpapier op de bodem van de springvorm
– Doe de noten in de blender samen met de dadels en de kokosrasp en maal fijn
– Voeg de vanille en de citroensap toe en de gesmolten kokosolie, blend tot het mengsel aan elkaar plakt
– Duw het mengsel in de springvorm en laat in de koelkast hard worden
Vulling:
– Doe de avocado, de banaan, de limoensap en -rasp, de honing en stevia, de kokosmelk, de vanille en het zout in de blender en mix tot een gladde massa
– Voeg de lecithine toe en blend goed (als je korrels gebruikt, zorg dat ze helemaal kapot/opgelost zijn)
– Voeg als laatste de gesmolten kokos- en cacaoboter toe (en eventueel de munt) en blend door het mengsel
– Giet de vulling op de gekoelde bodem en laat in de koelkast opstijven (of in de vriezer als je haast hebt!)
Decoreren met kiwi of bijvoorbeeld boragebloemetjes en kleine stukjes serveren (dat worden er vanzelf meer) en genieten maar!
Vandaag gemaakt deze taart en hij is inderdaad verrukkelijk. En ook nog eens voedzaam en toch licht. Geweldig recept, dankjewel.
Leuk om te horen! Fijn dat het gelukt is 😉
En ook zonder stevia en lecithine heerlijk en stevig!
Ah goed om te weten! Heb je er dan verder geen zoetstof in gedaan of iets anders?
Helemaal geen zoetstof. De taart was superzoet van zichzelf!
Ga komend weekend deze taart maken, lijkt me een heerlijk recept! Hoe groot was de springvorm die je hebt gebruikt? En zo je de cacaoboter kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid kokosolie?
Dankjewel!
Er staat op 20cm, maar als ik m meet is ie maar 18cm doorsnee. Je kunt de cacaoboter wel vervangen door kokosolie, maar dan zal die minder stevig worden en eerder smelten; meteen opeten dan als ie uit de koelkast komt 😉
Kokosolie wordt pas vloeibaar als de temperatuur boven de 70 graden F is. De pot staat gewoon in mijn keuken nu het kouder is. Cacaoboter heb ik hier nog niet gevonden dus via internet maar bestellen. Het recept klinkt geweldig.
lijkt me erg lekker! Ga ik maken voor t weekend. Is tevens en goede reden weer even bij de Ekoplaza langs te gaan voor de goede ingredienten.
Klinkt lekker… Ik ga hem maken. Hoe lang blijft de taart goed in de koelkast?
kan ik de taart een dag van tevoren maken? Hoelang kun je de taart in de koelkast bewaren?
Oh ja, een dag kan zeker, denk dat je m wel 2 dagen kunt bewaren; het kan zijn dat de bovenkant een beetje verkleurd, maar dat kan geen kwaad
Bedankt voor je snelle reaktie Roos.
Ik heb de taart vanmiddag gemaakt. Ik vond de vulling [tijdens het maken] heerlijk, totdat ik de cacaoboter en kokosolie had toegevoegd, ik vond het echt zonde en niet echt lekker meer.
Kokosolie vind ik gewoonlijk wel lekker, de cacaoboter die ik, voor het eerst, gebruikt heb is van Mattisson, gebruik jij misschien een ander merk?
Is er een alternatief voor de cacaoboter?
Groetjes, Marian
Jammer dat de cacaoboter niet beviel, t blijft toch een kwestie van smaak… Je kunt de cacaoboter wel weglaten, dan wordt het alleen iets minder stevig en smelt het eerder, maar als je het direct uit de koelkast eet gaat het wel goed. Ik kan niet zo snel een plantaardig alternatief (niet plantaardig: gelatine) bedenken dat stijf maakt zonder te hoeven verwarmen (verwarmen: agar agar). Ik gebruik verschillende merken cacaoboter, denk niet dat dat uit maakt voor de smaak..
Er zit wel degelijk verschil in cacaoboter! De eerste keer kocht ik het online bij een winkel die ook veel cosmetische spullen verkocht, bijenwas etc. Er zat geen smaak aan de cacaoboter, tenminste niet noemenswaardig. De tweede keer kocht ik bij gekruid en daar zit echt een hele pure cacaosmaak aan wat ik ook niet lekker vind. Ik had wat geproefd en heb het de hele dag op lopen boeren. Dacht ook dat er geen verschil in zou zitten, maar dat bleek niet het geval te zijn.
heb laatst bij http://www.steviahouse.nl cacaoboter gehaald, was snel bezorgd en smaakte goed. Was van merk mattisson
Wellicht kun je de cacaoboter vervangen door roomboter en een beetje cacaopoeder???
Want ik heb alles in huis, behalve cacaoboter en het lijkt me heerlijk om eens uit te proberen!
Hoi Jolanda, dan zou ik de cacaoboter gewoon weglaten (niet met roomboter vervangen en cacao); het is vooral voor extra stevigheid, maar als je de taart meteen uit de koelkast eet is het geen probleem.
Hallo, Volgens mij kun je de cacaoboter gerust vervangen door kokosolie. Je kunt i.v.m. de eiwitten geweld chiazaad toevoegen; dit stijft ook op als het gekoeld wordt en je hebt dan een ‘beetje’ (bite). Zeker niet vervangen door zuivel: zonde.
Laura van Eik
Hallo, hoeveel chiazaad zou er dan bij moeten?
Hallo, hoeveel puntjes gaan er uit deze taart? Ik wil het graag klein houden en het voor 2 personen maken.
Alvast bedankt!
Ik denk ongeveer 8 uit zo’n kleine sprinvorm; het is behoorlijk machtig dus je hoeft maar kleine stukjes te serveren.
Hallo, kun je de taart ook invriezen?
Ja dat denk ik wel; ik laat m als ik haast heb ook opstijven in de vriezer.
Bij een vriendin heb ik een stukje geproefd. Heerlijk. Nu ga ik hem zelf maken.
Een vraag, kan je i.p.v. honing ook ahornsiroop gebruiken?
Is ahornsiroop zoeter dan honing?
Yvon
Hoi,heb je misschien een idee wat ik zou kunnen gebruiken in plaats van banaan. Ik reageer namelijk slecht op bananen.
Dit weekend wil ik hem gaan maken voor mijn dochter, die nodig wat moet aankomen, maar ze is (erg) allergisch voor noten. Zeker in deze tijd, waar noten erg hip zijn een lastig probleem. Heb je een alternatief voor de noten in de bodem?
Hoi Gea, ja een rauwe bodem zonder noten is wel wat lastig. Je kunt er voor kiezen om de bodem gewoon te bakken met al dan niet glutenvrij meel, of je probeert een rauwe bodem met kokossnippers, hennepzaad, dadels en/of cacaobibs…
Dit is echt een toppertje, geweldig bedankt.