oil pulling

Oil pulling: zelf gaatjes in je tanden voorkomen

Oil pullingAls ik m’n halfjaarlijkse controle bij de tandarts heb stuur ik altijd een hele reeks schietgebedjes de lucht in: dat ik maar geen gaatjes mag hebben. Want het geluid van die boor…. Brrr. Maar dat we af en toe een gaatje hebben hoort er nou eenmaal bij denken we. Mis! Behalve minder suiker eten kan je zelf nog meer doen om gaatjes te voorkomen en zelfs te genezen. Eén van de krachtigste manieren is oil pulling, oftewel je mond spoelen met olie.

Nee, dat klinkt niet heel aantrekkelijk. Maar ik kan je beloven dat je mond daarna nog nooit schoner gevoeld heeft. Lees hier hoe je oil pulling optimaal kunt gebruiken met 5 extra tips om je mond gezond te houden. In de volgende blog zal ik aandacht besteden aan de invloed van je eetgewoontes op de gezondheid van je mond. Oil pulling helpt namelijk wel om het aantal bacteriën in je mond te verminderen, maar niet om structureel te voorkomen dat de schadelijke bacteriën zich überhaupt thuis voelen in je mond.

Waarom zou je olie in je mond stoppen?

Oil pulling is een traditionele methode om je mond schoon te houden, afkomstig uit de Indiase gezondheidsleer (Ayurveda). Het geheim waarom oil pulling zo goed werkt is dat een deel van de schadelijke bacteriën die zich in je mond en tussen je tanden verzamelen beter oplossen in olie dan in water. Door je mond met olie te spoelen en dit uit te spugen krijgen die bacteriën geen kans om gaatjes te maken. En ook niet om via je spijsverteringskanaal in je darmen terecht te komen.

Oil pulling ook goed voor je immuunsysteem

Je mond is zonder dat je het je realiseert woonplek voor een hele hoop bacteriën. Elk moment zijn er meer dan 500 soorten bacteriën in je mond. En met een goeie zoen van 10 seconden wissel je zomaar 80 miljoen bacteriën met die ander uit… Bijna net zo’n gezellige boel als in je darmflora dus. En naast de good guys zijn er ook bad guys. Deze bacteriën vormen het plaklaagje op je tanden. Als er te veel plak ontstaat kan dat leiden tot slechte adem, gaatjes en tandvleesinfectie. Gaatjes ontstaan bijvoorbeeld door de zuur-vormende bacterie streptococcus mutans. Een slechte adem komt vaak door de geur van de chemicaliën en gassen die door bepaalde mondbacteriën worden geproduceerd. Die krijgen vooral ’s nachts de kans om zich te vermeerderen.

Vandaar dat oil pulling ‘s ochtends meteen als je wakker wordt zo goed werkt. Ik vind het letterlijk een verademing om ‘s ochtends m’n mond met olie te spoelen en die stinkende bacteriën uit te spugen voordat ze de rest van m’n lijf infiltreren. Want behalve dat een slechte mondhygiëne je tanden aantast, kan het ook bijdragen aan infecties in de rest van je lijf. En dat gaat verder dan de nabij gelegen gebieden zoals keel en oor. De gifstoffen die de bacteriën produceren komen door het inslikken van je speeksel namelijk ook in je maagdarmkanaal terecht vanwaar ze in het bloed kunnen komen. Dit leidt tot een constante lichte ontstekingsreactie in je lichaam waardoor het immuunsysteem minder goed z’n normale werk kan doen. Zorg je dat je mond schoon is, dan kan ook de rest van je lichaam gezonder worden.

Oil pulling: zo doe je het

Door te oilpullen kun je die bacteriën die diep begraven zitten tussen je tanden eruit weken. Dat lukt niet alleen met poetsen en flossen. Zo ga je te werk:

 1. Gebruik een antibacteriële olie zoals sesam-, zonnebloem- of kokosolie. Kies voor een olie waarvan je de smaak het aangenaamst vindt, zodat het je niet gaat tegenstaan. Ik vind kokosolie het lekkerst.
 2. Neem 1 eetlepel olie in je mond, en beweeg de olie liefst 15-20 minuten door je hele mond en duw de olie tussen je tanden door, zodat het in alle hoekjes en gaatjes komt. Die tijd is echt nodig zodat de olie overal kan doorsijpelen en de bacteriën tijd krijgen om in de olie op te lossen. De bedoeling is dat de olie van helder naar wit en troebel gaat, dan is het tijd om het uit te spugen. Doe je het langer dan bestaat de kans dat je de gifstoffen weer gaat absorberen.
 3. Spuug de olie uit als je klaar bent. Als je kokosolie gebruikt liever niet in de gootsteen maar in de prullenbak omdat de olie snel stolt.
 4. Spoel goed met water en om het helemaal af te maken: poets je tanden.

5 tips voor een extra schone mond

 1. Het meeste effect behaal je als je het ‘s ochtends doet voordat je iets drinkt of eet (daarmee spoel je de bacteriën meteen je buik in). Bovendien hebben de bacteriën ‘s nachts alle tijd gehad om zich flink te vermenigvuldigen omdat je dan veel minder speeksel aanmaakt.
 2. Gebruik een tongschraper om na het pullen je tong schoon te vegen. Op je tong blijven vaak bacteriën achter.
 3. Spoel je mond na het pullen met zout water (zout belemmert bacteriegroei).
 4. Voeg een paar druppels tea-tree olie toe aan je mondolie. Tea tree olie heeft bewezen effecten tegen een aantal schadelijke mond bacteriën, vandaar dat het ook al meestal in tandpasta’s en mondwaters zit.
 5. Eet regelmatig gefermenteerde groenten: die verbeteren de darmflora maar ook het milieu in je mond.

Mijn tandarts merkte het verschil meteen op toen ik een paar weken was gaan oil pullen. Als je het aandurft om het een keer te proberen, kan je het effect ook zelf meteen ervaren. Je tanden zullen na het oil pullen een stuk schoner voelen. Zelf merkte ik na een paar weken dat m’n tanden ook witter waren en dat ik minder snel plak opbouw. Ik heb daardoor m’n halfjaarlijkse tandartsbezoek naar 9 maanden kunnen zetten. Dat scheelt alweer een hoop schietgebedjes!

4 gedachten over “Oil pulling: zelf gaatjes in je tanden voorkomen

 1. Helder artikel, dank je wel Roos. Ik heb oil pulling meerdere malen geprobeerd maar vond het lastig om er een regelmaat in te vinden omdat het best wel tijdrovend is. Maar goed, nu dit te hebben gelezen, met name dat bacterien zelf gifstoffen uitscheiden, ga ik het weer in mijn dagelijkse ritueel opnemen. Je schrijft dat je het in de ochtend doet, maar de avond zou er wellicht voor kunnen zorgen dat de flora in de nacht de kans niet krijgt?

  Groetjes,
  Dirk

  • Hoi Dirk, ja het is even zoeken waar je het kunt inpassen in je dagritme. S Avonds is ook een goed moment. Alleen schijnt de nacht toch altijd tot extra opbouw van bacteriën te leiden omdat je dan weinig slikt en drinkt. Succes!

  • Nee helaas, toch echt minuten…!!! Maar ik vind het ook lang. Zelf kom ik de laatste tijd uit op ongeveer 10 minuten na het opstaan en tijdens het douchen. Mijn intuïtie zegt dat dat ook al flink wat doet, maar de meeste instructies gaan echt voor die 20 minuten…

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.