Land gevonden! Bij de bron (Na fonte)

Inmiddels hebben we ons land gevonden en wonen we sinds november 2023 in een yurt naast een oude olijfboom. Na heeeel veel landjes bezoeken die we meestal binnen drie minuten konden afschrijven (te weinig bomen, te weinig water, naast een electriciteitsmast, te veel blaffende honden etc.) was het op 8-8-2023 dan zo ver. Een magisch land met oude bomen en overal stroompjes water waar we een kleine community voor ons zien: www.nafonte.pt. In het noorden van Portugal (regio Alto Minho), een uur onder de Spaanse grens en een half uur van de kust, in een klein dorpje genaamd Tavora Sao Vicente, maar ook met gezellige stadjes op 15 min rijden (Ponte de Lima, Arcos de Valdevez). Lees hier over onze voorafgaande zoektocht.

Vanuit onze yurt kijken we uit over het dal waar ’s ochtends vaak een schouwspel van mistflarden ons verwelkomt. Uitzicht en een riviertje op ons land… de ultieme combinatie waar we zo lang naar hebben gezocht. Zo mooi is het hier… af en toe moet ik mezelf nog knijpen dat we hier nu echt wonen. Nu nog de juiste community members vinden en dan ben ik helemaal gelukkig. Beloofd.

Noord Portugal waterland

Het terrein is in totaal 1300 m2 en er is rondom nog meer land te koop. Het ligt mooi hoog in het achterste holletje van de vallei waar bijna niemand komt, met een opknaphuis dat een mooie community space kan worden. Het heeft prachtige oude bomen en stukjes die op een enchanted forest lijken. En dus ook een riviertje, wat we zo graag wilden. Die blijkt zelfs in de wintermaanden in een woeste rivier met watervallen te veranderen! Het regent hier in de winter veel. Heel veel. Maar daar krijg je dan ook wat voor terug. Bijvoorbeeld ook eigen bronnen met water dat zo uit de berg sijpelt. Ja, de frisheid van overal stromend water is echt wat ons voor het Noorden van Portugal heeft doen kiezen.

Extended community

Inmiddels wonen we nu al vier maanden in onze yurt. Wat is dat fijn wonen, zo dicht bij de natuur maar wel heel comfortabel met een keukentje, bank en bed en houtkachel. De regen maakte het wel spannend of we onze yurt opgezet kregen voor de winter. Het regende in oktober drie weken achter elkaar. Dat was zelfs voor hier exceptioneel. Maar het is gelukt en inmiddels hebben we ook elektriciteit op het land (aangesloten via het grote huis), overal stromend water en onze jacuzzi op het boventerras staan. Ook hebben we een nieuw Tiny House besteld dat nu ook al op het land staat, klaar om potentiële community members te huisvesten of gasten die ons komen bezoeken. Met een douche, ook wel heel fijn… En natuurlijk komt er een buitenkeuken, een buitendouche met uitzicht, een dompelbad in de rivier, een yoga-platform en en en … we weten regelmatig niet waar we moeten beginnen. Maar dat is een luxeprobleem.

Mijn angst dat het hier eenzaam zou zijn bleek ongegrond. Er zijn al best wat andere jonge gezinnen en alternatievelingen in dit gebied en het lijkt nu steeds populairder te worden onder de vele rondreizende gezinnen. We zitten in een app-groep en er gaat veel hulp heen en weer. Maandelijks is er een vrouwengroep en een mannengroep. Dus in de basis behoeften is voorzien ;-). Al mis ik af en toe wel directe buren waar we even kunnen aanwaaien voor hartluchten. De meeste jonge Portugezen trekken helaas naar de steden, al zijn er wel een paar al in onze vriendenkring. Maar onze directe buren bestaan uit oude vrouwtjes die elke dag hun 6 schapen hoeden en ons eitjes komen brengen. Superlief, maar gesprekjes blijven toch steken bij het weer. Wel hebben we een geweldige Portugese achterbuurman Julio die ons met alle grote klussen helpt en zijn kiwi’s en kerstdiners met ons deelt.

Community leden

Dus nu willen we heel graag het land en het werk met community-leden delen. Dat is waarom we deze hele reis ondernomen hebben. Vanuit het verlangen weer te leren samen te leven, het werk te delen en samen te vieren. Onze website is net online: www.nafonte.pt, wat ‘Bij de bron’ betekent. We vinden de symboliek van dicht bij de bron des levens mooi; en de bron is ook de plek waar het onbewuste aan het licht komt en getransformeerd mag worden. Voor ons is het innerlijk werk samen doen een belangrijke pijler voor het samenleven dat we hier willen creëren. Natuurlijk kijken we er ook naar uit om samen het land mooi te maken, eigen groenten te verbouwen, samen een ochtendpractice te doen en wellicht een zondagochtendcafé te openen. Maar wat we daarin allemaal tegenkomen bij ons zelf en dat aankijken met elkaar is voor ons de essentie.

6 gedachten over “Land gevonden! Bij de bron (Na fonte)

  1. Wat geweldig mooi dat jullie je stek hebben gevonden, waren we we 20 jaar jonger dan wisten we het wel.
    Heel veel liefde en harmonie toegewenst op jullie mooie reis.

    van
    Cherie Kool

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.