Ons voedsel eigendom van Monsanto? Kom in actie!

66850_589192817765909_2075527279_nAls er één bedrijf is dat mijn geweldloze voorkeurshouding ernstig op de proef stelt dan is het wel Monsanto. Als je dit Amerikaanse chemie-bedrijf nog niet kent; geniet dan nog even van je gemoedsrust, die zal snel verdwijnen. Want Monsanto is het bedrijf dat op vuile manier genetisch gemodificeerde maïs, soja en katoen de wereld in helpt en de meest verwoestende bestrijdingsmiddelen zoals Round Up produceert. Ze zijn wereldmarktleider in genetisch gemodificeerde landbouwgewassen. Maar als je leest wat ze daarnaast nu ook nog van plan zijn… Dan kan je dus wel eens zin krijgen om zo’n bedrijf met (zaad)bommen te bekogelen.

Zaterdag 25 mei wordt er wereldwijd gedemonstreerd tegen Monsanto, dus grijp je kans! Hier in Nederland kan je in Amsterdam of Wageningen terecht (meer info). Tot ziens op de barricades!

Ons voedsel eigendom van Monsanto?

Foto: R. Beute
Foto: R. Beute

Monsanto gaat nu namelijk echt te ver. Ze zijn van zins om te proberen octrooi te krijgen op variaties van onze gewone groenten en fruit zoals broccoli, paprika en meloenen. Boeren kunnen dan niet meer zorgeloos hun eigen zaad uitkiezen. Want gebruiken ze zaad waar Monsanto octrooi op heeft en betalen ze daar niet voor, dan zal Monsanto niet te beroerd zijn om ze voor de rechter te slepen. Monsanto alleen bezit al 36% van alle tomaten, 32% van de paprika, en 49% van de bloemkool variaties die zijn geregistreerd in de EU (Bron: Avaaz). Dit is een ernstige bedreiging van de diversiteit in soorten en rassen!

Biologische boeren voor de rechter

Dat soort trucjes haalt Monsanto nu al uit met hun genetisch gemanipuleerde zaden, zoals maïs, soja en katoen. Monsanto klaagt biologische boeren aan die zonder eigen toedoen genetisch gemanipuleerde planten op hun akkers hebben gekregen. Vanwege Monsanto’s patent op de GM-zaden, kunnen ze de boeren aanklagen voor patent-inbreuk. Vele biologische boeren gingen door de dure rechtzaak failliet of zagen als enige uitweg om een contract te tekenden met Monsanto. Boeren die GM-zaden van Monsanto kopen mogen die zaden niet zelf vermeerderen, maar moeten elk jaar opnieuw zaden kopen bij Monsanto. Gelukkig dat er recent wel belangrijke overwinningen zijn geweest van bio-boeren in dit soort rechtszaken (zie deze blog van mij op hetkanWel).

Bestrijdingsmiddelen Monsanto kankerverwekkend?

Monsanto is eigenlijk sinds de oprichting in 1901 al een zeer omstreden bedrijf. In de documentaire ‘The world according to Monsanto’ (zorg dat er nazorg in de buurt is als je kijkt, want je word er echt niet vrolijk van…) wordt belicht hoe het bedrijf willens en wetens vervuilende producten op de markt brengt. Van PCB’s die drinkwater vervuilden, tot het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat in de vietnam-oorlog tot ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel leidde. En sinds 1971 is er het bestrijdingsmiddel Round Up. Dat overigens ook bij ons gewoon in de tuincentra te koop is. Het zou biologisch afbreekbaar zijn, maar dat bleek niet waar. Volgens sommige wetenschappers is het middel zelfs kankerverwekkend, al wordt dat niet openlijk erkend.

Indiase katoenboeren plegen zelfmoord

Monsanto verleidt boeren in ontwikkelingslanden om hun genetisch gemanipuleerde zaden te kopen die bestand zijn tegen Round Up. Ze beloven grotere opbrengsten en gouden bergen. Maar de realiteit is het tegenovergestelde. De zaden moeten met dure bestrijdingsmiddelen bespoten worden, hebben meer water nodig en de opbrengsten vallen vaak tegen. Maar tegen die tijd zitten de boeren gevangen in het web van monsanto. Ze mogen niet hun eigen zaad vermeerderen (vaak kan dat ook niet eens met de planten van Monsanto, die zijn genetisch veranderd), dus moeten ze elk jaar weer bij Monsanto zaad kopen. Bij Indiase katoenboeren heeft dit tot een golf van zelfmoorden gezorgd. Elke 30 minuten één (zie hetkanWel).

Gevaar voor de biodiversiteit

Foto: M. Merckx
Foto: M. Merckx

Door een steeds groter gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden verdwijnt de natuurlijke genetische diversiteit van zaden. Zo is het grootste deel van de soja-teelt genetisch gemanipuleerd: meer dan 70% wereldwijd, in de VS meer dan 90%. De GM-gewassen bedreigen ook andere gewassen van boeren die niet met GM-zaad willen werken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat genetisch gemanipuleerd materiaal zich makkelijk verspreidt door stuifmeel dat door de wind of dieren wordt meegenomen. In de vacht van grotere dieren kan zaad of stuifmeel zelfs tot 50 mijl verderop terecht komen. Hierdoor dreigt steeds grotere besmetting van oude plantenrassen met genetisch gemanipuleerd zaad.

This is not what we want! Dus kom lekker ouderwets weer eens demonstreren 25 mei!  (ik ga naar Wageningen)

Meer lezen over Monsanto:

3 gedachten over “Ons voedsel eigendom van Monsanto? Kom in actie!

  1. Er kan niet genoeg publicitijd gegeven worden aan dit monsantomonster.
    Denk dat we voor Obama maar over de streep moeten zien te krijgen dit mosnter te stoppen. Hij is toch een voorbeeld figuur. Miljooenen handtekeningen naar hem persoonlijk gericht lijkt me een geweldige aktie

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.