Frisse salade met venkel en sinaasappel

venkelssalade

De nazomer is per vandaag misschien dan echt over; deze frisse salade kan ook voor de herfst nog prima dienstdoen. Het wordt nu juist weer de tijd van de ‘appeltjes van oranje’ (september tot maart). Sinaasappels moeten dan wel van ver komen (van origine uit China, maar gelukkig komen de meeste sinaasappels in Nederland uit Spanje), maar ze zijn té essentieel om ze uit de keuken te bannen, qua smaak en gezondheid. Sinaasappels zijn natuurlijk de bekendste vitamine-C bommetjes. Maar er zit meer in!

1 sinaasappel per dag tegen kanker

Sinaasappels zitten behalve met vitamine C vol met anti-oxidanten, flavonoïden en B-vitaminen. De sinaasappel preikt ook op de boodschappenlijst tegen kanker in het boek Antikanker van D. Servan-Schreiber. Dit wordt ook ondersteund door onderzoek (van het CSIRO, gebaseerd op 48 internationale studies) waaruit blijkt dat één sinaasappel per dag ervoor zorgt dat kanker minder kans krijgt (Bron: Fit met voeding). Ook de schil bevat anti-kankerstoffen. Lekker los gaan dus met die sinaasappelschilletjes! Neem dan wel biologische sinaasappelen, want anders kan er vanalles op die schil zitten van pesticiden tot oranje verf. Als je sinaasappelen eet, eet ze dan bij voorkeur helemaal in plaats van ze uit te persen. Je mist dan de vezels waardoor de suikers sneller in je bloed komen (sinaasappelsap heeft een glycemische index van 50, de hele sinaasappel 42).

Verzachtende venkel

Venkel is vooral bekend om z’n verzachtende werking op de darmspieren waardoor het tegen kramp kan helpen. Verder is het een mondverfrisser, kan helpen tegen oogziekten en het helpt de spijsvertering (Bron: mens en gezondheid). Wat venkelthee na het eten is dus een goed idee; of deze lekkere salade!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.