Super triple chocolade taart met rode kool

ChocotaartEr is maar één beste manier om iets goed te maken. Chocoladetaart dus. En dan het liefst eentje waar je tanden in wegzakken en zonder dat het knarst van de suiker. Maar die je mond vult met een volle romige pure sensatie. Opeens ontstond hij vorige week onder m’n handen, in the flow of the moment. De aanleiding was een rimpelige halve rode kool die al een hele tijd genegeerd in de groentela zielig lag te wezen. Lees hier hoe je rode kool kunt transformeren tot een uiterst waardige afsluiting van je kerstdiner!

Rode kool blenderJe kan je afvragen waarom je groenten in je chocoladetaart zou moeten doen. Good point. Misschien is het mijn afwijking dat ik blij word van dat idee. Misschien omdat paars zo mooi staat bij bruin. Maar ook omdat rode kool eigenlijk een superfood is die best wat meer waardering verdient. Behalve dat we rode kool kennen in het hoofdgerecht heb ik al eens een leuk recept gepost voor een salade van rode kool. Dat er dan nu ook nog een optie is om de rode kool in je toetje te verwerken schept mogelijkheden voor een kerstdiner met als rode draad: rode kool.

Waarom rode kool zo gezond is

Net als andere kolen zit rode kool vol met kankerremmende stofjes, waaronder isothiocyanaten (ITC) en indolen. Indolen worden gevormd uit glucosinolaten in kolen wanneer deze worden fijngesneden of gekauwd (goed kauwen dus, op die kool!). De indolen hebben een positief effect op het oestrogeen metabolisme en verkleinen daarmee het risico op kanker. Daarnaast bevat rode kool ook nog eens een grote verzameling van de sterkste antioxidanten: anthocyaninen. Dat zijn de pigment moleculen die ook (blauwe) bessen en druiven hun blauw/rode kleur geven (Bron: Natural news). De antioxidant werking van anthocyaninen beschermt tegen hart en vaatziekten, is ontstekingsremmend en kan allergische reacties verminderen (Bron: 150 healthiest foods). Dat samen met rauwe cacao wat de hoogste concentratie antioxidanten van alle voedingsmiddelen ter wereld bevat maakt deze taart wat mij betreft tot een magische superfood combinatie.

Avocado’s on top

De credits voor het gewaagde idee van rode kool in je chocoladetaart gaan trouwens naar Anna Zeven, vriendin en gezondheidscoach die onlangs haar prachtige kookcoachboek ‘Het nieuwe eten‘ heeft uitgebracht. Ook een aanrader voor kerstmis trouwens. Het recept van de chocoladetaart met rode kool liet me niet meer los. Maar zoals dat meestal gaat ben ik ergens tijdens het proces afgedwaald omdat ik nog avocado’s tegenkwam die ook op moesten. En toen ontstond er opeens iets heel nieuws. Want die avocado’s waren ideaal om die zachte roomlaag te creëren waar ik zo naar verlangde. Bovendien kon ik op die manier ook rauwe cacao in het recept verwerken zonder dat de gezonde stofjes in de oven verdampten.

Chocolade taartIk hoop dat ik jullie kan inspireren om dit experiment een kans te geven. Ondanks dat de taart uit drie lagen bestaat is het niet ingewikkeld. Bovendien kan ik beloven dat zodra je het eerste hapje in je mond stopt je de moeite snel bent vergeten. En hopelijk zijn jullie dan ook snel vergeten dat ik twee maanden lang niks heb laten horen. Ik had wat tijd nodig om te wennen aan mijn nieuwe woonplek Venwoude. Maar ik heb zin om in het nieuwe jaar heel veel nieuwe inspiratie met jullie te delen! 23 januari ga ik weer een kookworkshop geven bij Boerin en de kok in Amstelveen vol frisse ideeën voor een gezonde start van het nieuwe jaar. De aankondiging volgt binnenkort. Voor nu wens ik jullie fijne feestdagen!

Een gedachte over “Super triple chocolade taart met rode kool

  1. Leuk dat je deze taart niet hoeft te maken.
    Als je je ogen sluit en de tong door je mond laat spelen komt het water je in de mond en blijf je genieten
    Met de ogen dicht en je gemoed vol van vreugde!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.