Rode kool salade met verse kruiden en wilde voorjaarsplanten

rode kool slaEigenlijk hebben we natuurlijk geen zin meer in die kolen die we de hele winter al gegeten hebben, maar het is toch nog even wachten op de eerste verse groenten uit de tuin. Met deze salade wordt die rode kool een feest om te eten. Gemengd met flink veel verse kruiden en de eerste groene blaadjes uit de tuin (of uit het wild)   maak je zo een smaak- en nutriëntenexplosie!

Voor wie gedisciplineerd genoeg is geweest om in februari al te zaaien staat er wellicht nu spinazie, raapstelen, winterpostelein of peterselie klaar. Anders moet je even de natuur in op zoek naar wilde blaadjes: paardenbloemen (jong blad en bloemen), (veld)zuring, daslook, pinksterbloemen, look zonder look. Dit soort vaste planten zijn trouwens echte nutriëntenbommetjes. Ze hebben veel meer tijd om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen en bevatten weer hele andere nutriënten dan de eenjarige bladgroenten die wij meestal eten. Bovendien hebben ze als vaste planten een voorsprong op de eenjarige bladgroenten in het vroege voorjaar.

Nu te vinden: Brandnetel, jonge blaadjes van paardenbloemen en de bloemen, zevenblad (beste manier om er vanaf te komen is opeten!), witte dovenetel, jonge blaadjes van lindeboom, berk of meidoorn, pinksterbloemen. Kijk voor meer informatie en pluktips op www.plukdestad.nl.

De smaken zijn over het algemeen wel een stuk sterker, dus verpest het niet meteen voor jezelf door te veel toe te voegen. Pluk sowieso altijd zo jong mogelijke blaadjes, die zijn zacht van smaak en hebben nog niet zulke harde vezels.

Een gedachte over “Rode kool salade met verse kruiden en wilde voorjaarsplanten

  1. A heerlijk!
    Had geen munt, sinaasappel, rozijnen en peer in huis maar zonder is ook prima. Die tamari en verse gember geven het een mooie oosterse smaak.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.