Salade met veldsla en biet, een favoriet!

Eén van mijn favoriete wintersalades. Lekker en ook erg makkelijk. Als je zorgt dat je veldsla in je tuin of vensterbank hebt staan en altijd zo’n pakje voorgekookte bietjes in huis  hebt, kan je altijd snel een slaatje maken! Uiteraard kan je de salade ook met verse bietjes in de zomer maken.

 

Chioggia biet, Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Met verse jonge bietjes kun je ze zelfs rauw eten; snij ze in hele dunne plakjes en leg ze even in wat citroensap of azijn, dan worden ze wat zachter. Chioggia bietjes hebben een hele mooie tekening van binnen. Wil je de bietjes liever wat zoeter eten dan kun je ze stomen, dan behoud je meer voedingswaarde dan koken in water. Bij verse kleine bietjes dan kan je de schil prima opeten; daar zitten de meeste voedingsstoffen!

Healthy purple

Bieten zijn een powerhouse van goede stofjes. De rode kleur is een mengsel van pigmenten genaamd betalaïnen. Deze stoffen zijn o.a. sterke anti-oxidanten, helpen het lichaam te ontgiften en zijn ook nog eens kankerremmend. Bovendien zou de rode kleurstof een positief effect op het lichamelijke en geestelijke prestatievermogen hebben.. wie wil dat niet?! Door bieten te koken neemt de hoeveelheid betalaïnen wel af; na een uur zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen. Het heeft dus de voorkeur om bieten rauw te eten. Door bieten te stomen worden ze relatief snel gaar zonder veel voedingsstoffen aan het kookwater te verliezen. Net als andere wortelgroenten bevat rode biet veel kalium, natrium, fosfor, magnesium en ijzer.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

5 gedachten over “Salade met veldsla en biet, een favoriet!

Een reactie plaatsen