Bereidingsmethoden

Gezond kerstmenu

5754400-een-boodschappen-tas-vol-gezonde-vruchten-en-groenten Wat eten we met kerst dit jaar? Chique genoeg om indruk te maken, maar niet met allerlei halsbrekende toeren in de keuken; eigen genoeg om voor homemade door te gaan, maar niet dat je morgen al moet beginnen…Een terugkerend dilemma, vooral voor de mindere goden in de keuken. Hoe te kiezen uit al die vele ... lees verder >

Zuurkool bomvol goede bacteriën

Eigen zuurkool in de maak... Eindelijk heb ik het gedaan; m’n eigen zuurkool gemaakt! Een lang gekoesterde wens. Ik eet het in de winter namelijk bijna elke dag. Nee, niet  die zuurkoolstampot met vette jus, spekjes en worst. Maar wel de rauwe zuurkool, verwerkt in een slaatje. Lekker zuur; een smaak die vaak niet genoeg aan z’n trekken komt. Bovendien ... lees verder >

De pathologische trekjes van de magnetron

microwaving-veg Laatst zat ik in gewetensnood. In een café hoorde ik een jonge moeder vragen of haar babyvoeding even in de magnetron opgewarmd kon worden. ‘Don’t do it!’ dacht ik. Dat wil je je baby niet aan doen. Moest ik er dan niet iets over zeggen? Goed uitleggen kon ik het echter ook niet. ‘Omdat het ... lees verder >

Waarom stomen gezond is en bruin & knapperig meestal niet

Foto: artist in doing nothing (Flickr) Even de telefoon beantwoorden terwijl je staat te koken is geen goed idee. Want 5 minuten weg bij het fornuis kan al het verschil maken tussen 10% of 50% verlies van de nutriënten in je groenten. Zonde, zeker als het duurbetaalde biologische groenten zijn waar juist veel voedingswaarde in zit. Bovendien zijn te lang gekookte ... lees verder >

Bakpoeder: van luchtig tot giftig

images-33 Je zult het maar spannend vinden. Bakpoeder. Gewoon een wit poeder waardoor je cake luchtiger uit de oven komt dan je ‘m erin had gestopt. Maar ik loop me al tijden af te vragen waarom er in het ene recept bakpoeder staat, in het andere baksoda of natriumbicarbonaat of wijnsteenzuurbakpoeder. Daar heb ik dus even m’n ... lees verder >

Ontkiemende liefde

Foto: R. van West Interessant toch hoe je iets leuk kan blijven vinden, terwijl je je eigen leven steeds ingewikkelder ziet worden. Twee weken geleden volgde ik een geweldige twee-daagse cursus met als thema ‘kiemen en weken’ bij mijn nieuwe inspiratiebron: de Belgische kok Pol Grégoire. Doordat het zo inspirerend was ben ik nu zo gek om linzen en ... lees verder >

Hummus van gekiemde linzen, kiemen stap voor stap

Gekiemde linzen Om nog even op dat kiemen terug te komen. Dit recept (van Pol Grégoire) is een leuke, gezonde en vooral lekkere variatie op de gewone hummus van kikkerertwen. In plaats van de linzen (of kikkerertwen) te koken laat je ze eerst kiemen. Daar moet je dan dus wel een paar dagen geduld voor hebben. Maar ... lees verder >

Zonder verkoudheid de herfst door: zelf (runder)bouillon maken

Bouillongroenten Gisteravond m’n laatste bakje ingevroren aardbeien tot ijs verwerkt. Niet dat ik nu nog echte ijs-cravings heb (alhoewel…) maar vooral omdat er ruimte nodig is in de vriezer. Ik heb helaas maar zo’n klein bovenvakje in m’n koelkast. Veel te klein, dat is duidelijk. Want er moeten nu bakken bouillon in! Dit seizoen schreeuwt om ... lees verder >

Zelf kippenbouillon maken

kip slowcooker Jullie hebben het recept voor kippenbouillon nog tegoed. In mijn vorige post over zelf bouillon maken heb je kunnen lezen hoe goed zelfgemaakte bouillons zijn voor de weerstand. Eén van de meest effectieve manieren om virus-infecties te bestrijden is eigengemaakte kippenbouillon. In langzaam getrokken kippenbouillon (liefst met alle delen van de kip er in, inclusief kop en ... lees verder >

Waar de voedselzandloper vast loopt

1344624406 De voedselzandloper van Kris Verburgh staat al weken, zo niet maanden, bovenaan in de hitlijsten.  Zelfs bij de Bruna struikel je er over. Niet niks voor een boek waar toch behoorlijk wat ‘inconvenient truths’ over ons voedingspatroon in staan. Naast de verouderde schijf van vijf verwijst de jonge Belgische arts ook suiker, brood, aardappelen en ... lees verder >