Lunch

<– Recepten

Rode kool salade met verse kruiden en wilde voorjaarsplanten

Eigenlijk hebben we natuurlijk geen zin meer in die kolen die we de hele winter al gegeten hebben, maar het is toch nog even wachten op de eerste verse groenten uit de tuin. Met deze salade wordt die rode kool een feest om te eten. Gemengd met flink veel verse kruiden en de eerste groene ... lees verder >

Weerstandverhoger: aardpeersoep met knoflook en yoghurt

Nu het lente-gevoel toch weer verdrongen wordt door een portie kou lijkt het me een goed moment om jullie nog het beloofde recept voor dit winterse soepje mee te geven. Er zit lekker veel knoflook in (goed voor de weerstand) en een wat minder bekend superfood: aardpeer! Aardperen (ook wel topinambour genoemd) zijn als vergeten groente zeker ... lees verder >

Portobello gevuld met pesto en geitenkaas

Om jullie al een beetje lekker te maken voor de healthy high tea die er 19 oktober 2014 aankomt, deel ik vandaag één van de favoriete recepten uit mijn (lunch)workshops. Makkelijk om te maken, natuurlijk lekker, en ook nog eens een goede opkikker voor je immuunsysteem! Je zou het misschien niet verwachten, maar paddenstoelen zitten namelijk ... lees verder >

Vanavond koken bij radio 6: boekweitpannenkoek gevuld met snijbiet en geitenkaas

boekweitpannenkoeken Deze pannenkoeken ga ik vanavond maken bij radioprogramma Winfrieds woonkamer op radio 6 tussen 19 en 20 uur! Wie kookt er mee?! Buiten is het nu toch niet goed toeven, dus beter met een soul/jazz muziekje de keuken in ;-). Wie weet hou je er nog een leuke cd aan over als je je aanmeldt ... lees verder >

Heerlijk noten-zadenbrood zonder gluten

Dit brood wordt aangeprezen als een ‘life-changing’ brood door de Amerikaanse food-blog’ster’ Sarah B. van my new roots (die trouwens meer dan een miljoen lezers heeft… My god. De post over dit brood heeft 927 comments; als je die allemaal zou moeten beantwoorden is dat op zich al een life-changing event 😉 ). Het brood ... lees verder >

Boerenkool chips: een schaal vol goede stofjes

Ben jij al een keer op een feestje geweest waar je boerenkool kreeg voorgeschoteld als snack?! Het zou zomaar kunnen, want ze zijn helemaal hot onder de health freaks (waar ik mezelf dan ook maar toe reken ;-)). Boerenkool is namelijk met stip een superfood vol met goede mineralen, vitaminen en anti-oxidanten. En dan is het ... lees verder >

Uiencrackers, raw & delicious!

Als je deze rauwe crackers eenmaal hebt geproefd wil je namelijk niks anders meer ;-). Je kan er echt van door blijven eten; zo lekker knapperig en vol van smaak. Het staat dan ook bekend als het ‘famous onion bread’ van het Amerikaanse raw food restaurant RAWvolution.

Gemarineerde zalm à la gravadlax

Onder de vette vissen is zalm toch wel het neusje van de zalm. Geen straf om met een lekker stuk zalm aan je essentiële omega-3 vetzuren te komen. Maar jammer is dan wel dat die onverzadigde vetzuren erg snel oxideren. Door ze te verhitten worden ze ranzig en dan zijn de vetzuren een stuk minder ... lees verder >

Frisse herfstsalade met venkel en sinaasappel

De nazomer is per vandaag misschien dan echt over; deze frisse salade kan ook voor de herfst nog prima dienstdoen. Het wordt nu juist weer de tijd van de ‘appeltjes van oranje’ (september tot maart). Sinaasappels moeten dan wel van ver komen (van origine uit China, maar gelukkig komen de meeste sinaasappels in Nederland uit ... lees verder >

Courgetteflan met parmezaantuile

Zijn jullie alweer courgettes aan het oogsten? Ik helaas niet. Er is geloof ik iets misgegaan bij het opkweken; het blijken allemaal pompoenen te zijn ;-). Wel hele levenslustige die zelfs tot over de schutting naar de buren klimmen. Qua wintervoorraad zeg ik: hoe meer pompoenen hoe beter. Maar wel jammer van die courgettes. Ik ... lees verder >

Hummus van gekiemde linzen, kiemen stap voor stap

Om nog even op dat kiemen terug te komen. Dit recept (van Pol Grégoire) is een leuke, gezonde en vooral lekkere variatie op de gewone hummus van kikkerertwen. In plaats van de linzen (of kikkerertwen) te koken laat je ze eerst kiemen. Daar moet je dan dus wel een paar dagen geduld voor hebben. Maar ... lees verder >

Amandelkaas

Mijn favoriete manier om de amandelpulp te gebruiken die je overhoudt als je zelf amandelmelk maakt. Met dit recept maak je er eenvoudig een lekker smeersel van. Lekker op een plak koolrabi. Of gebruik slablaadjes om het in te serveren, of op een plak komkommer als je ‘rauw’ wilt blijven ;-).

Frisse chinese koolsalade

Om nog even op de kolen door te gaan die zo gezond zijn: de Chinese kool is echt heerlijk in salades.  Fris en knapperig zonder dat je er iets aan hoeft te doen. E hij bevat ook nog eens de hoogste concentratie aan foliumzuur van de kolen en flinke hoeveelheden zink (Bron: The World Healthiest Foods, ... lees verder >

Linzensoep met groene kool

Een heerlijke gevulde wintersoep, waarmee je meteen van de gezonde eigenschappen van kool profiteert. Kolen zitten vol met waardevolle nutriënten, antioxidanten en kankerremmende stoffen. Lees meer over de gezonde stofjes en de beste bereiding van kolen: kolen oerhollands superfood. 

Pastinaak-kastanje soep

Een lekker wintersoepje om je op sneeuw-dagen als deze aan op te warmen. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met welke knollen je er in doet. Ook de hoeveelheden komen niet zo nauw; ik gok dat je met onderstaande recept wel voor 3p genoeg hebt. Serveer het met een flinke dot zure room of crème fraîche, ... lees verder >

Salade met veldsla en biet, een favoriet!

Eén van mijn favoriete wintersalades. Lekker en ook erg makkelijk. Als je zorgt dat je veldsla in je tuin of vensterbank hebt staan en altijd zo’n pakje voorgekookte bietjes in huis  hebt, kan je altijd snel een slaatje maken! Uiteraard kan je de salade ook met verse bietjes in de zomer maken.

Blijf jong met zuurkoolsalade

Het wordt kouder en ja hoor: dampende pap, allerlei soorten knollen uit de oven, pompoensoep, warme cakes… Voor je het weet eet je alleen nog maar koolhydraten. Ik tenminste. Als je verder niks rauws bij je maaltijd eet, kan het geen kwaad om wat extra enzymen binnen te krijgen. Dat helpt de vertering. En laat ... lees verder >

Worteltorentjes met koriander, schapenkaas en citroensaus

Een superlekker lunchgerecht van wortelbeignets en plakjes (schapen)kaas. En leuk detail: er zit kikkererwtenmeel in. Ik had kikkererwtenmeel gekocht om als vervanging van bloem in béchamelsausjes te gebruiken. Maar wat doe je er verder mee? Dit dus!

Witlofsalade met rucola en blauwe kaas

Nu snap ik waarom die tv-koks zo opgewonden kunnen raken van een zuurtje, een zoetje, een zoutje en een bittertje. In deze salade zit het allemaal en ja, het werkt! Toevallig dat ik deze ingrediënten in huis had en ze bij elkaar gooide. Want ik meende me te herinneren dat witlof, peer en blauwe kaas ... lees verder >

Spelt pizzadeeg

Omdat ik zo van pizza’s houd, ben ik constant naarstig op zoek om lekkere alternatieven te vinden voor die knapperige bodem. Zonder tarwemeel dan. Nu las ik laatst in Nourishing Traditions dat je door granen(meel) te weken in iets zuurs een groot deel van de anti-nutriënten neutraliseert (lees hier meer). En dat kan dus ook ... lees verder >

Pannenkoeken zoals het hoort

Pannenkoeken zijn zo lekker makkelijk als je even niet weet wat je wilt eten. Wat kaas of appel er op en klaar is kees. Helaas gaat die vlieger niet meer op. Want het blijkt een wereld van verschil te maken (qua gezondheid) of je je meel van tevoren weekt of niet. Door te weken schiet ... lees verder >

Saladedressing met kelp

Een superlekkere saladedressing (golden elixer) van chef Teton met kelp poeder (gemalen zeewier vol mineralen). Ook heerlijk als dipsaus voor artichokken, worteltjes etc. Makkelijk om meer van te maken zodat je er de hele week mee kunt doen. Ingrediënten:

Brandnetelsoep

Ingrediënten: (voor 2 p) Ongeveer 1 sla-kom vol brandneteltoppen (nog niet in bloei), grof gehakt 1 ui, gesnipperd 3 tenen knoflook, gesnipperd 2 laurierblaadjes 1 zoete aardappel, in kleine stukjes 2 dl bouillon Eventueel beetje crème fraiche, bieslook en shiso Bereiding:

Boekweitpannenkoeken met banaan

Boekweit is officieel geen graan (het behoort niet tot de grassenfamilie) en bevat geen gluten. Het heeft bovendien relatief weinig effect op je bloedsuikerspiegel (zie voor meer info De wereld zonder tarwe). Pannenkoekenmeel bestaat oorspronkelijk ook voor de helft uit boekweit. Maar ik vind 100% boekweit en dan gewoon met water ook al lekker. Om de voedingswaarde ... lees verder >

Zuurkool bomvol goede bacteriën

Eindelijk heb ik het gedaan; m’n eigen zuurkool gemaakt! Een lang gekoesterde wens. Ik eet het in de winter namelijk bijna elke dag. Nee, niet  die zuurkoolstampot met vette jus, spekjes en worst. Maar wel de rauwe zuurkool, verwerkt in een slaatje. Lekker zuur; een smaak die vaak niet genoeg aan z’n trekken komt. Bovendien ... lees verder >