Lunch

<– Recepten

Land gevonden! Bij de bron (Na fonte) - Inmiddels hebben we ons land gevonden en wonen we sinds november 2023 in een yurt naast een oude olijfboom. Na heeeel veel landjes bezoeken die we meestal binnen drie minuten konden afschrijven (te weinig bomen, te weinig water, naast een electriciteitsmast, te veel blaffende honden etc.) was het op 8-8-2023 dan zo ver. Een magisch ... lees verder >
Op zoek naar community in Portugal - Februari 2023: We hebben besloten naar Portugal te verhuizen! What a ride…. Een jaar geleden gingen we voor het eerst op reis met onze caravan op zoek naar een plek of mensen om een community mee op te zetten. We woonden toen in een Tiny House in de polders van Zoeterwoude samen met nog een ... lees verder >
Natuurlijk bevallen: (no) pressure - Er zit weer een kindje in m’n buik. Superblij ben ik en nog maar vier weken te gaan. Ik kan niet wachten tot we het kindje in onze armen hebben en in de ogen kunnen kijken. Dat is wat ik zo gemist heb bij Eywa. De eigenheid van dit kindje, deze unieke ziel, mogen ontdekken en ... lees verder >
Klopt jouw dagritme? - Je natuurlijke bioritme volgens de Chinese orgaanklok Ik hou dus van de herfst. Maar niet alleen vanwege de pompoenen(taarten) of omdat er gemiezerd mag worden. Er is nog iets anders aan de hand met herfst wat mij goed doet. Orde en regelmaat. Dat klinkt niet sexy, maar is het wel. Want het is een stuk ... lees verder >
Kruidige pompoen cheesecake (vegan), herfst! - De eerste ochtend thuis na onze vakantie in Frankrijk word ik wakker en geloof m’n ogen niet. Er dwarrelt damp op van de weilanden en de lucht is fris. Ik ril en sla m’n armen om me heen. Dit is zo lekker. Het contrast van de eerste warme zonnestralen op mijn huid terwijl de koelte ... lees verder >
Kruidige pompoentaart met agar agar (vegan) - Deze zoete pompoentaart is een heerlijke comfort food taart om de herfst te vieren. En een leuke manier om de overvloed aan pompoenen ook in iets zoets te verwerken. De vulling is heerlijk smeuïg door de agar agar. Als je voor een raw food bodem kiest van noten en dadels heb je geen oven nodig. ... lees verder >
Tegenwind trotseren Tegenslag, getver - Drie jaar geleden kreeg ik op m’n verjaardag een kaart van een vriendin waarop zij mij had getekend met verwilderde haren, zwoegend tegen de wind in. Ze zei er bij: “Lieve Roos, ik vind jou op je best als je tegenwind hebt“. Ik heb toen een beetje onhandigjes gelachen. Ik voelde dat er oprechte waardering ... lees verder >
Frisse citroen-kokostaart die smelt op je tong (vegan) - Deze super zachte, romige maar toch frisse citroenvulling, daar mag je mij voor wakker maken. Perfect voor warme dagen. Omdat de vulling niet op basis van cashewnoten is (wat bij veel raw en vegan taarten wel het geval is), is de vulling lekker licht. Ik heb agar agar (vegan alternatief voor gelatine) gebruikt om de ... lees verder >
99 % vegan: al mijn smoesjes de deur uit - Ik ben vegan geworden. Ik, die roomboter adoreert en verliefde gevoelens naar een gekookt eitje kan koesteren. En wellicht voor jullie lezers nog schokkender: ik, die vier jaar geleden nog op deze blog schreef dat een vegetarisch dieet niet natuurlijk is… What happened?!
Waarom vertragen in de winter zo goed is – tips vanuit Do-in en de Chinese gezondheidsleer - Hoe gaat het met jullie winterslaap? Bouw je nog wat extra rust in voor jezelf, of ben je alweer vol gas, meegezogen in de actie-modus van januari? Die goeie voornemens moeten natuurlijk wel gerealiseerd worden, dus voor je het weet ren je jezelf alweer voorbij. Ik was de afgelopen weken onrustig omdat er nog weinig ... lees verder >
Afscheid van Eywa - Vijf weken geleden hebben we ons kleine meisje begraven. Zes maanden heeft ze in m’n buik gezeten en toen opeens is ze weer terug gegaan naar waar ze vandaan kwam.  Wat een verdriet… we hadden haar zo graag hier ontvangen op aarde, ons nestje was warm en helemaal klaar.
natuurlijk zwanger Zwanger! De snelste weg naar verlichting - Ik ben op weg naar verlichting. Althans, als ik mijn coach mag geloven. Als er iets is wat je als vrouw totaal in de overgave en in het NU brengt, dan is het wel zwanger zijn. En dat ben ik! Vier en een halve maand nu. Op de helft dus al! En niet zo maar, ... lees verder >
vegan cheesecake Bosbessen sinaasappel cheesecake (vegan en raw) met crunchy bodem - Geweldig toch, dat je met geweekte cashewnoten een heerlijk smeuïge vulling voor een taart kan maken zonder dat je zuivel nodig hebt? Ik vind echte kwarktaart heerlijk, daar niet van, maar een vegan alternatief  dat zo lekker is daar word ik dan ook weer heel blij van! Vaak vond ik de recepten van internet een ... lees verder >
agar agar Tongstrelende agar agar kokos-vruchten jelly - Ik ben verzot op jelly, zeker in de zomer als het warm is. Dan is het zo heerlijk fris en zacht in de mond. En die gelei-achtige substantie die door de agar agar (zeewier) ontstaat is ook nog eens heel goed voor je darmwand. Het is makkelijk te maken en je kunt er eindeloos mee variëren, ... lees verder >
candida darmen Natuurlijk candida dieet: het beste voor je darmen - Het candida-dieet? Blij dat ik dat niet hoef! Dacht ik tot een half jaar geleden. Maar de afgelopen maanden moest ik er toch aan geloven na een slippertje in mijn anti-anti-biotica beleid. En met mij zijn er steeds meer mensen bij wie de candida-schimmel veel te veel plek inneemt in de darmen. Dat verpest het ... lees verder >
Primeur! Kook- en yogaworkshop 10 mei in Zandvoort: Connect to your gutfeeling! - Soms kan je gezond eten wat je wilt maar blijft het kwakkelen met je energie. Grote kans dat je darmen niet op orde zijn. Als het daar niet stroomt, stroom jij ook niet! In deze kook & yoga workshop die ik samen met yogi Blanca geef, krijg je informatie en ervaringen over wat je dagelijks ... lees verder >
mislukken Goede voornemens: een pleidooi om glorieus te falen - Als ik had geweten waar ik in terecht zou komen, was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen, aan die goede voornemens. Wat een drama. Maar niet voor niets. Lees hier waarom goede voornemens werken om het leven te creëren dat je wilt: ook als ze mislukken!
tulband Smeuïge tulband vol met superfoods (glutenvrij) - Deze tulband is mijn favoriete traktatie tijdens een kerst- of paasontbijt bij ons thuis. Vooral met een extra laag boter er op. Alsof er niet al genoeg boter in zit, maar de liefde voor boter zit nou eenmaal in onze familie. En met goeie biologische grasboter is niks mis! Dik worden we vooral van te veel ... lees verder >
love languages Love languages: spreek jij de taal van je partner? - Wees eens eerlijk. Als jij een cadeautje aan iemand geeft: kies je dan iets waarvan je weet dat de ander het leuk vindt? Of geef je iets wat je zelf eigenlijk zou willen ontvangen? Het is net Sinterklaas geweest dus check het maar even ;-). Dan weet je meteen ook hoe het gesteld is met ... lees verder >
kuzu darmen Kuzu-gemberdrankje: goed voor je darmen en voor je weerstand - Heb je het ook zo koud de afgelopen dagen? Met dit kuzu-gember drankje help je je lichaam om van binnenuit op te warmen en je weerstand te verbeteren. In de Chinese geneeskunde staat kuzu bekend als natuurlijk medicijn voor het verlichten van vermoeidheid en herstel van de vitaliteit. Een ideale manier dus om jezelf wat ... lees verder >
samenwonen Samenwonen. Mijn slaapkamergeheimen - Sinds twee maanden woon ik samen met m’n lief Yannick. Mijn eerste keer. Terwijl ik al 38 ben. Ik heb lang getwijfeld of samenwonen überhaupt wel een goed idee is. Het lijkt het beste recept om de spanning uit je relatie te halen als je elke avond naast elkaar in bed kruipt en dagelijkse gewoontes ... lees verder >
haring gezond Verslaafd aan haring… zo kom je aan je omega-3 vetten - Sinds ik naar Scheveningen verhuisd ben 1,5 maand geleden heb ik een wat onverwachte gewoonte ontwikkeld: haring eten. Ik had dit zelf ook niet bedacht, maar m’n lijf lijkt te roepen om haring. Misschien heeft het iets te maken met twee jaar in een vegetarische woongemeenschap wonen… Hoe het ook zij, ik heb besloten naar ... lees verder >
zeewier Kookworkshop: gezonde lunch met zeewier - Zondag 18 juni geef ik een nieuwe kookworkshop over zeewier! Je kan de laatste tijd geen foodmagazine open doen of er staat wat over zeewier in. Zeewier zou de groente van de toekomst moeten zijn. Maar wat je er in de keuken mee moet, geen idee. Dat was bij mij tot voor kort ook het ... lees verder >
kruiden Keukenkruiden: met deze trucs blijven basilicum & co wel vers! - Verse keukenkruiden in pot uit de supermarkt zijn handig, maar meestal na een week weer verlept of beschimmeld en verdwijnen dan met pot en al in de prullenbak. Zonde! Dat kan beter. Het groeiseizoen is weer begonnen dus het is nu een goeie tijd om weer een verse verzameling kruiden in je keuken te creëren. Met ... lees verder >
darmen kookworkshop Zondag 16 april 2017 kookworkshop Gezonde darmen - Wil jij leren wat je met je voeding kunt doen om je darmen gezond te maken? In deze kookworkshop krijg je uitleg en tips wat je dagelijks kunt doen om je darmen te ondersteunen. Want als je darmen niet op orde zijn kan je gezond eten wat je wilt, maar komen de voedingsstoffen alsnog niet ... lees verder >
kookworkshop Kookworkshop Healthy high tea: 19 maart 2017 - Zondag 19 maart 2017 geef ik weer een lekkere en leerzame kookworkshop waarin je jezelf een heerlijke high tea cadeau geeft, en ook nog eens leert om al die lekkere hapjes te maken zonder suiker, zonder gluten en zonder lactose. Van glutenvrije scones tot hartige wraps van kikkererwtenmeel met avocado en eigengemaakte kiemgroenten. Ik geef ... lees verder >
oil pulling Oil pulling: zelf gaatjes in je tanden voorkomen - Als ik m’n halfjaarlijkse controle bij de tandarts heb stuur ik altijd een hele reeks schietgebedjes de lucht in: dat ik maar geen gaatjes mag hebben. Want het geluid van die boor…. Brrr. Maar dat we af en toe een gaatje hebben hoort er nou eenmaal bij denken we. Mis! Behalve minder suiker eten kan ... lees verder >
bottenbouillon Botten bouillon houdt je darmen gezond - Had ik jullie al eens verteld hoe belangrijk goede bouillon is? Ja, ik geloof dat ik dat al jaren elke winter doe. En nu weer! Want behalve voor de volle smaak, is bouillon die langzaam getrokken is van echte botten één van de beste dingen die je voor je immuunsysteem en je darmen kunt doen. ... lees verder >
insecten eten Energiereep met krekelbloem: zo wordt insecten eten leuk! - Insecten eten, jakkie. Als ik ze op m’n bord zie liggen ben ik er vooral mee bezig dat het lijkt alsof ze elk moment weer kunnen gaan kronkelen. Een paar supermarkten hebben het tevergeefs even geprobeerd: doosjes met maden vlak bij de kassa. Maar die kleine wriemelige beestjes blijven wij westerlingen vooralsnog vooral associëren met bederf ... lees verder >
lunch zonder brood Lunch zonder brood: Kookworkshop 31 juli! - Je wilt graag minder brood eten, maar hoe doe je dat, een lunch zonder brood? In deze workshop krijg je volop inspiratie en leer je lekkere lunchgerechten maken zonder tarwe. Met gezonde bereidingsmethoden maken we lekkere (vegetarische) lunchgerechten zoals wraps van kikkererwtenmeel of gevulde portobello’s. Ik geef de kookworkshop in de leuke kookstudio van Boerin en de kok ... lees verder >
permacultuur tuin Onze eetbare tuinen zijn hot! en lekker! en steeds groter! - Onze eetbare tuinen zijn lekker en hot! We staan deze maand in het tijdschrift stadstuinieren en kregen dit voorjaar de ene ontwerp aanvraag na de andere binnen. Misschien komt het door de AH mini-moestuintjes, of door het warme voorjaar, maar in elk geval zijn wij blij met elke tuin waar we tegels mogen verruilen voor eetbare planten, ... lees verder >
high tea suikervrij Kookworkshop 18 juni: Healthy High Tea (suikervrij en glutenvrij) @ Amstelveen - Lijkt het je leuk om lekkere feestelijke hapjes te leren maken, maar dan zonder een overload aan suiker en gluten? Doe dan mee met mijn kookworkshop Healthy High Tea op zaterdag 18 juni 2016. Een leerzame middag vol met lekkere hartige én zoete hapjes, alles suikervrij en glutenvrij, zodat je volop kunt proeven zonder je opgeblazen of schuldig te voelen. ... lees verder >
eetbare tuin Recensie: Een kleine eetbare tuin met vaste planten - Is het nou nog winter of eigenlijk al voorjaar?! Allebei een beetje lijkt het wel. En dat is perfect om te dromen over een eetbare tuin! Je hebt nu nog tijd om na te denken wat je uit je tuin zou willen eten voordat het groeiseizoen losbarst. Nog leuker is als je weet dat je tuin ... lees verder >
Kookworkshop 23 jan ‘Gezond de winter door’: fermenteren, kiemgroenten en boerenkool - Vol energie en zonder griep en verkoudheid de winter door willen we allemaal wel! Vandaar dit keer een kookworkshop die een boost voor je immuunsysteem is. Vol met tips om ook in deze wintermaanden aan genoeg vitaminen te komen. En dan bij voorkeur niet alleen met citrusvruchten uit het zuiden, maar juist met producten van ... lees verder >
Super triple chocolade taart met rode kool - Er is maar één beste manier om iets goed te maken. Chocoladetaart dus. En dan het liefst eentje waar je tanden in wegzakken en zonder dat het knarst van de suiker. Maar die je mond vult met een volle romige pure sensatie. Opeens ontstond hij vorige week onder m’n handen, in the flow of the moment. De aanleiding ... lees verder >
5 Tips voor de eetbare tuin in de herfst - Het wordt herfst! En ook in de herfst is er in een eetbare tuin nog van alles te beleven. Behalve het oogsten van je appels, pompoenen en aardperen is het najaar ook de ideale tijd om structurele dingen aan je tuin te doen. Met deze tips en adviezen zorg je dat je tuin winterklaar is en dat je volgend seizoen ... lees verder >
Nieuwe website en stress - Daar is ie dan eindelijk, de vernieuwde roosgoesgreen website met herkenbaar logo (ook puur natuur en homemade by de andere Roos)! Een hele bevalling zo’n website moet ik toegeven, die langer dan 9 maanden nodig heeft gehad om online te komen ;-). Daardoor zijn er bij mij inmiddels ook wat dingen gaan gisten van binnen waar ... lees verder >
(Na)zomerse courgettepasta met doperwten-munt saus - Heb ik het dit jaar al over courgettes gehad?! Nee, ik heb het überhaupt over weinig gehad de laatste tijd! Die lang aangekondigde nieuwe website had even alle aandacht nodig om het geboortekanaal door geperst te worden… Dit is waarschijnlijk dan ook de laatste blog die jullie van deze website ontvangen; de volgende komt uit een ... lees verder >
Kip in yoghurt-limoen-marinade - Dit is een heerlijke manier om extra smaak aan kippenpoten te geven. Lekker fris en een perfecte combi met bijvoorbeeld de courgette-pasta met doperwtjessaus. Uiteraard kies je uitsluitend voor biologische kip, en het liefst van een boerderij waar ze lekker buiten hebben kunnen scharrelen. Dat is fijn voor de kippen en als ze gras hebben kunnen ... lees verder >
Top 5 eetbare bloemen om zelf te zaaien - Met eetbare bloemen in je tuin geef je jezelf een dubbel kado: het plezier van er naar kijken en het genot van ze op te eten! En ze zijn ook nog eens goed voor de balans in je tuin. Nou is de smaak van de meeste bloemen niet heel uitgesproken, maar de kleur en schoonheid ... lees verder >
Chocolade moerbeien: verslavend tussendoortje - Als je dit in je mond stopt laat het je niet meer los. Het zoete van de moerbeien waar je tanden in wegzinken nadat ze door een zacht laagje chocola zijn gegaan… goddelijk. Dat kan een fijne sensatie zijn maar het heeft ook zo z’n nadelen. Die dingen zijn namelijk super(food)duur als je ze in de winkel ... lees verder >
Rode kool salade met verse kruiden en wilde voorjaarsplanten - Eigenlijk hebben we natuurlijk geen zin meer in die kolen die we de hele winter al gegeten hebben, maar het is toch nog even wachten op de eerste verse groenten uit de tuin. Met deze salade wordt die rode kool een feest om te eten. Gemengd met flink veel verse kruiden en de eerste groene ... lees verder >
Op TV (glutenvrij) bij de keuringsdienst van waarde - Morgenavond 2 april 2015 ben ik om 20.25 op npo3 te zien in het televisieprogramma Keuringsdienst van waarde! De uitzending gaat over glutenvrij en aangezien mijn workshops altijd glutenvrij zijn, zijn ze bij één van mijn kookworkshops komen filmen. Het is natuurlijk altijd lichtelijk confronterend om jezelf terug te zien, maar voor jullie vast een stuk leuker ... lees verder >
Thaise curry: more hot more sexy! - ‘More hot more sexy’. Dat was de hoofdboodschap van de Thaise kookworkshop die ik in Chiang Mai (noord-Thailand) volgde. Oftewel: hoe meer chilipepers je eet hoe meer sexappeal. Wat dat betreft lig ik hier slecht in de markt. Mijn niveau van chili-tolerantie was volgens de kookjuf vergelijkbaar met die van een kleuter. De verleiding was groot ... lees verder >
Zonnebank beste winterboost voor vitamine D - Terwijl ik volop vitamine D ga happen hier in Thailand, kan ik jullie aanraden om hetzelfde te doen… Als je kan is Thailand natuurlijk ideaal ;-), maar het kan ook in Nederland! Hoe raar het misschien ook klinkt uit de mond van een puur natuur lover: mijn advies aan jullie is om in deze wintermaanden ... lees verder >
Amandelkokosfudge in chocola en bounty-dromen - Dit recept is een zoethoudertje voor jullie. Het is één van m’n favoriete tussendoortjes. Misschien omdat het een soort variatie op de bounty is en ik nou eenmaal gek ben op kokos en wuivende palmbomen. En laat ik nou net over een week in het vliegtuig stappen naar zo’n soort bounty-bestemming: de stranden (en binnenlanden) ... lees verder >
Weerstandverhoger: aardpeersoep met knoflook en yoghurt - Nu het lente-gevoel toch weer verdrongen wordt door een portie kou lijkt het me een goed moment om jullie nog het beloofde recept voor dit winterse soepje mee te geven. Er zit lekker veel knoflook in (goed voor de weerstand) en een wat minder bekend superfood: aardpeer! Aardperen (ook wel topinambour genoemd) zijn als vergeten groente zeker ... lees verder >
Kookworkshop 25 januari: frisse start met lokale superfoods! - Ik dacht dat ik niet aan goede voornemers deed, maar ik betrap mezelf er toch op dat ik het nieuwe jaar gebruik om van een paar minder geliefde gewoontes af te komen ( in ieder geval tijdelijk…). Iets met koffie en chocola… En dat ik braaf elke ochtend een glas warm water met citroen en ... lees verder >
Spicy pompoenlatte met kokosrijstmelk - Vorige winter werd ik al getipt dat de Starbucks zo’n lekkere pumpkin spice latte heeft. Ik heb de originele daar nog steeds niet geproefd (blijkbaar toch een kleine weerstand om bij de Starbucks naar binnen te gaan…), maar het sprak genoeg tot de verbeelding om er een eigen versie van te maken. Bij de Starbucks ... lees verder >
Gevulde speculaas met amandelmeel - En hier dan ter ere van de verjaardag van Sinterklaas Het beloofde recept voor de gevulde speculaas Waar jullie vast al naar zitten te smachten Omdat de eigengemaakte amandelspijs ongeduldig ligt te wachten!