Over mij

Ergens tussen een aflevering van planet earth en een bezoek aan een biologische tuinderij kreeg ik de groene geest. Ik wilde mijn fascinatie voor de schoonheid van de natuur delen en begon deze blog. Dat was januari 2010. Sindsdien is er veel gebeurd en ben ik in een soort groene golf terecht gekomen. Ik deed een opleiding voor permacultuur, ging eetbare tuinen ontwerpen en experimenteerde met alles wat met gezonde voeding en een gezonde leefstijl te maken heeft.

Van gezonde voeding tot gezonde geest

Inmiddels is die groene golf ook wat emotioneel en spiritueel geworden. Éen ding is me namelijk wel steeds duidelijker geworden: onze gezondheid wordt niet alleen bepaald door wat we in ons lichaam stoppen. Minstens zo belangrijk is wat we denken en hoe we met onze emoties omgaan. Uit eigen ervaring weet ik dat stress je hele systeem in de war kan schoppen. Al kan het wel helpen om dan wat extra vitamine C binnen te krijgen, het is niet de oplossing. Daarvoor heb je meer nodig. Aandacht voor wat er in je omgaat en wat er met je lichaam gebeurt. Zodat je steeds beter weet wat jouw lichaam en jouw geest nodig hebben om zich optimaal te voelen. Het is voor iedereen anders wat jou dichter bij je levensenergie en je hart brengt.

Voor mij is het geloof ik een soort fascinatie met puur & eerlijk. En dan niet zoals Albert Hein die leus op van alles en nog wat plakt. Maar echt puur eten, onbewerkt, uit gezonde grond, zo dichtbij mogelijk. En puur in emotionele zin (betekent voor mij): eerlijk durven zijn over wat er in jou speelt, wat er voor jou klopt. Waar jouw hart het meest voor klopt. Dat kan ik inmiddels een stuk beter voelen dan een paar jaar geleden. En dat heb ik vooral te danken aan heel veel lichaamswerk. Leren voelen wat er zich in je lijf afspeelt. Inmiddels geef ik ook sessies in de-armouring en massages om je dichter bij je eigen waarheid te brengen. Zie daarvoor mijn nieuwe website: www.bevrijdjelijf.nl.

Stuur me een mail op: info@roosgoesgreen.nl


Inspiratiebronnen gezonde voeding

  • Het paleo-dieet dat er van uit gaat dat ons lichaam nog is afgestemd op wat we miljoenen jaren als jagers/verzamelaars aten. Dit principe is uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd door de Amerikaanse wetenschapper Loren Cordain.
  • De bevindingen van tandarts Weston A. Price die voedingsrichtlijnen ontwikkelde gebaseerd op de voedselkeuze en bereidingswijze van gezonde traditionele volkeren.   Sally Fallon heeft zijn bevindingen bij elkaar gebracht in het boek Nourishing Traditions, één van mijn belangrijkste naslagwerken.
  • Principes uit de raw food wereld waarbij voedsel niet boven de 45 graden verhit wordt zodat alle voedingsstoffen en enzymen behouden blijven.
  • Principes uit de slow food wereld: werken met ingrediënten van hoge kwaliteit (bij voorkeur zelf geteeld of van biologisch-dynamische teelt) en bereidingswijzen op lage temperatuur. Mijn grootste inspiratiebron voor het bereiden van ‘vitale voeding’ is de Belgische kok Pol Grégoire.
  •  Orthomoleculaire geneeskunde waarbij  voeding wordt ingezet als preventie voor ziekten. Ik volg een cursus voor orthomoleculaire voedingsleer bij het Ortho Instituut van orthomoleculair arts en apotheker Gert Schuitemaker.