Over mij en contact

me sundaymorningErgens tussen een aflevering van planet earth en een bezoek aan een biologische tuinderij kreeg ik de groene geest. Ik wilde mijn fascinatie voor de schoonheid van de natuur delen en begon deze blog. In eerste instantie schreef ik over alles wat maar enigszins met duurzaamheid te maken had. Dat was januari 2010. Sindsdien is er veel gebeurd en ben ik in een soort groene golf terecht gekomen.

Ik werkte in die tijd nog bij het UAF (ondersteuning van vluchtelingstudenten), maar ging op m’n vrije dag meewerken op een BD tuinderij in Utrecht (Amelis’hof). Behalve voor m’n eigen blog schreef ik voor een duurzame website (www.hetkanwel.nl) en deed een cursus journalistiek.

Gezonde grond

En toen ontdekte ik permacultuur. Eigenlijk was de tweeweekse permacultuur design cursus in Frankrijk meer bedoeld als invulling van een vakantie. Maar al snel werd ik gegrepen door de ingenieusiteit van deze benadering van voedsel verbouwen. Wat een verademing! Een methode die in plaats van de natuur te vernietigen juist gebruikt wat de natuur zo ingenieus uitgewerkt heeft. En op die manier eetbare bossen en tuinen ontwerpt die duurzaam, mooi en ook nog eens voedzaam zijn.

Sinds ik in 2010 de jaaropleiding voor permacultuur volgde is mijn leven totaal op de schop gegaan. Ook al is spitten dan geen methode die in de permacultuur gepropageerd wordt ;-). Ik liet de kantoorbaan achter me en inmiddels ben ik ZZP-er en ontwerp ik eetbare achtertuinen samen met Roos Beute. Lees hier meer over onze tuinervaring. Daarnaast geef ik ook workshops over gezonde voeding.

Gezonde voeding

Ondertussen had ik namenlijk ook flink de smaak van eten te pakken. Niet supermarkt-eten, maar lekker en gezond eten. Met alle variatie die er in de natuur bestaat en alle smaken die een gezonde grond kan voortbrengen. Dat is nog eens andere koek dan wat de moderne mens in z’n versuikerde dieet stopt. Ik blijf me erover verbazen dat we ons daar zo weinig bewust van zijn. Voor mij is het overduidelijk dat wat je eet de basis is voor een je fysieke en geestelijke gezondheid. En voor een duurzame toekomst zijn gezonde gronden, verse voeding, een gezond lichaam en een heldere geest toch wel de minimale benodigdheden!

Inmiddels is het 2015 en heb ik twee jaar achter de rug waarin ik me intensief in allerlei gezondheidsdilemma’s vastbeet om uit te vinden wat nou écht gezond was op basis van de laatste wetenschappelijke ontdekkingen. ‘Op zoek naar de waarheid’ postuleerde ik overmoedig. Ik geloof dat ik daar op terug moet komen. We weten gewoonweg nog te weinig om met zekerheid te kunnen zeggen hoe de processen in ons lichaam werken. En ik denk eerlijk gezegd dat we nooit alles kunnen doorgronden. Dat hoeft ook niet wat mij betreft. Een beetje mysterie maakt het leven wel zo interessant. Misschien is wel het belangrijkste waar je zelf in gelooft.

Gezonde geest

Éen ding is me namelijk wel steeds duidelijker geworden: onze gezondheid wordt niet alleen bepaald door wat we in ons lichaam stoppen. Minstens zo belangrijk is wat we denken en hoe we met onze emoties omgaan. Uit eigen ervaring weet ik dat stress je hele systeem in de war kan schoppen. Al kan het wel helpen om dan wat extra vitamine C binnen te krijgen, het is niet de oplossing. Daarvoor heb je meer nodig. Aandacht voor wat er in je omgaat en wat er met je lichaam gebeurt. Zodat je steeds beter weet wat jouw lichaam en jouw geest nodig hebben om zich optimaal te voelen. Het is voor iedereen anders wat jou dichter bij je levensenergie en je hart brengt.

Voor mij is het geloof ik een soort fascinatie met puur & eerlijk. En dan niet zoals Albert Hein die leus op van alles en nog wat plakt. Maar echt puur eten, onbewerkt, uit gezonde grond, zo dichtbij mogelijk. En puur in emotionele zin (betekent voor mij): eerlijk durven zijn over wat er in jou speelt, wat er voor jou klopt. Waar jouw hart het meest voor klopt.

Op mijn zoektocht naar gezonde voeding voor lichaam én geest neem ik jullie graag mee en hoop ik jullie te kunnen inspireren.


Inspiratiebronnen gezonde voeding

  • Het paleo-dieet dat er van uit gaat dat ons lichaam nog is afgestemd op wat we miljoenen jaren als jagers/verzamelaars aten. Dit principe is uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd door de Amerikaanse wetenschapper Loren Cordain.
  • De bevindingen van tandarts Weston A. Price die voedingsrichtlijnen ontwikkelde gebaseerd op de voedselkeuze en bereidingswijze van gezonde traditionele volkeren.   Sally Fallon heeft zijn bevindingen bij elkaar gebracht in het boek Nourishing Traditions, één van mijn belangrijkste naslagwerken.
  • Principes uit de raw food wereld waarbij voedsel niet boven de 45 graden verhit wordt zodat alle voedingsstoffen en enzymen behouden blijven.
  • Principes uit de slow food wereld: werken met ingrediënten van hoge kwaliteit (bij voorkeur zelf geteeld of van biologisch-dynamische teelt) en bereidingswijzen op lage temperatuur. Mijn grootste inspiratiebron voor het bereiden van ‘vitale voeding’ is de Belgische kok Pol Grégoire.
  •  Orthomoleculaire geneeskunde waarbij  voeding wordt ingezet als preventie voor ziekten. Ik volg een cursus voor orthomoleculaire voedingsleer bij het Ortho Instituut van orthomoleculair arts en apotheker Gert Schuitemaker.