Op TV (glutenvrij) bij de keuringsdienst van waarde

Morgenavond 2 april 2015 ben ik om 20.25 op npo3 te zien in het televisieprogramma Keuringsdienst van waarde! De uitzending gaat over glutenvrij en aangezien mijn workshops altijd glutenvrij zijn, zijn ze bij één van mijn kookworkshops komen filmen. Het is natuurlijk altijd lichtelijk confronterend om jezelf terug te zien, maar voor jullie vast een stuk leuker ;-). Je krijgt namelijk ook meteen een kijkje in de keuken van mijn kookworkshops. Geheel glutenvrij uiteraard ;-). Want ik doe lekker mee aan die hype, alhoewel, ook weer niet helemaal…

Glutenvrije hype

Het lijkt nu misschien een hype, al die glutenvrije producten en mensen om je heen (als je even wil lachen om glutenvrije freaks kijk naar dit filmpje). Maar hype of niet, als mensen liever glutenvrij eten omdat ze zich daar beter bij voelen lijkt mij dat alleen maar goed. Gluten zijn nou eenmaal lastig te verteren voor ons lichaam. En er zitten steeds meer gluten in ons eten omdat de moderne tarwe daar speciaal op veredeld wordt. Zie mijn blog Brood – daar zit (bijna) niks in. Ik eet zelf liever geen gluten omdat ik merk dat ik er een opgezette buik van krijg.

Glutenvrij vaak suikerbom

Maar waar je mij dan weer niet zult aantreffen is bij het steeds grotere assortiment aan glutenvrije producten in de winkel. Want wat er als vervanging voor tarwemeel wordt gebruikt is dan wel glutenvrij, maar nog steeds een suikerbom. Koolhydraten worden in je lijf immers afgebroken tot glucose. Teveel glucose zorgt voor bloedsuikerspiegelschommelingen, en dat is nou juist één van de meest ongezonde effecten voor ons lijf ( zie mijn blog Suiker – de snelweg naar veroudering). De gedroogde zetmelen van rijst of mais die in veel glutenvrije producten worden gebruikt doen je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen omdat ze ook nauwelijks vezels bevatten.

Voor de mensen die echt coeliakie hebben is het natuurlijk fijn dat de glutenvrije producten er zijn. Maar je kunt ook heel goed glutenvrij eten zonder al die vervangende producten te gebruiken. Hoe? Dat leer ik je graag in mijn kookworkshops!

Een gedachte over “Op TV (glutenvrij) bij de keuringsdienst van waarde

  1. Dat je een opgezette buik krijgt van gluten geeft aan dat je spijsvertering niet optimaal is doordat je organen niet genoeg zuurstof krijgen, omdat op zijn beurt je te weinig CO2 in je lichaam hebt om de zuurstof aan je cellen af te geven.
    Coeliakie is heel goed en vrij snel te genezen met de Buteyko ademhaling methode.
    Als ik een jaar geleden brood at kwam het er 2 uur later allemaal weer uit op de wc als diarree. Nu is dat allemaal verleden tijd.

    De gluten hype is te verklaren doordat de vertering van gluten lastig is omdat het een compex eiwit is. Bij een niet optimale spijsvertering is dit een van de eerste stoffen die je niet goed meer verteert. Alle mensen met te diepe ademhaling kunnen hier last van hebben. Daarom kunnen ze niet tegen gluten. Niet omdat gluten nou per se zo slecht voor je zijn. Ze zijn hooguit moeilijker te verteren dan andere eiwitten.
    Dat gluten een hype zijn geeft alleen maar aan dat het slecht gesteld is met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.