OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heerlijk noten-zadenbrood zonder gluten

zadenbrood

Dit brood wordt aangeprezen als een ‘life-changing’ brood door de Amerikaanse food-blog’ster’ Sarah B. van my new roots (die trouwens meer dan een miljoen lezers heeft… My god. De post over dit brood heeft 927 comments; als je die allemaal zou moeten beantwoorden is dat op zich al een life-changing event 😉 ). Het brood bestaat hoofdzakelijk uit zaden en pitten met een klein beetje haver (glutenvrij). Dit brood is vooral zo bijzonder omdat het zonder gluten toch een consistent en ook nog eens super-smakelijk brood oplevert. En makkelijk te maken is!

Psyllium vezels

Het wonderingrediënt in dit brood zijn de psyllium-vezels. Ik heb het er al eerder over gehad in verband met schone darmen (zie blog van mond tot kont). Psyllium-vezels hebben de bijzondere eigenschap dat ze twee soorten vezels bevatten. De oplosbare vezels lossen op in water en vormen dan een slijmerig goedje dat uiterst helend is voor je darmwand. De onoplosbare vezels in psyllium werken juist als een soort bezem die allerlei opgehoopte rotzooi en gifstoffen in je darmen naar buiten veegt. Vandaar ook dat het vaak in detox-programma’s wordt gebruikt. Maar je kunt er prima ook gewoon dagelijks een dessert-lepel van nemen.

In dit brood nemen de psylliumvezels vocht in zich op en binden alle ingrediënten aan elkaar. In het originele recept gaan alle droge ingrediënten meteen in de broodvorm (zij gebruikt een siliconenvorm), daarna de natte ingrediënten erbij, even roeren en 2 uur laten staan. Daarna bakken en klaar is kees. Ideaal dus. Je kunt het echter ook langer laten staan (bijvoorbeeld één nacht) en dat is dan ook mijn advies. Op die manier worden de noten en zaden goed geweekt zodat het fytinezuur zo veel mogelijk geneutraliseerd wordt. Dat blokkeert anders de opname van de mineralen in ons lichaam. Het weken geeft de zaden en noten ook een aangenaam zachte, chewy structuur die ik zelf erg lekker vind.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

17 thoughts on “Heerlijk noten-zadenbrood zonder gluten

  1. Hoi Roos, waar koop jij je psyllium vezels? Ik heb alleen zaden gevonden. Geloof dat het nou juist net om de vezels gaat.

  2. Kan het ook zonder het lijnzaad? Ik heb begrepen dat je gebroken lijnzaad beter niet kan verhitten vanwege de omega drie die erin zit. Er ontstaat dan het schadelijke transvet.

  3. Ik heb hem gemaakt Roos en de smaak is echt erg goed. Het is op dezelfde manier lekker als jouw noten/zaden ontbijt met kokosrasp.
    De structuur was nog niet zo gelukt. Het brood is te korrelig en dreigt uiteen te vallen. Ik had geen psyllium en vind dat ook wel erg duur, dus gebruikte ik Fibrex, ook een vezeltje dat lekker is voor je darmen.
    Volgende keer misschien toch psyllium ( want dat bindt, zeg jij). Of wat dacht je van een eitje erdoor ?
    Dank voor het recept. Lekker en gezond!

  4. Deze lijkt me heerlijk….snel eens maken. Ik eet koolhydraatarm en maak vaker brood zonder gluten etc. Ik koop bij Kruidtvat altijd de darmreiniger (eigen merk), kost 2,99 voor een potje en je doet er erg lang mee. Dit staat bij de vitaminen/mineralen/pillen van eigen merk en zit in een bruine pot met groen etiket! Stuk goedkoper dan de originele psyllium vezels.

  5. Ik heb glutenvrije havermoutvlokken van Lieke is vrij! Havermout is van origine glutenvrij vrij maar door kruisbesmetting bevat het helaas vaak gluten.

  6. Bij verhitting van lijnzaad ontstaan er volgens An transvetten. Klopt dit? En bij welke temperatuur vormen zich transvetten? Het lijnzaad dat ik met de pap mee kook wordt verhit tot 100 graden, vormt dat ook transvetten? Of kun je lijnzaad beter helemaal niet verwarmen? Hoe zit het met de oliën in zonne – en pompoenpitten en noten, worden daar dan bij verhitting niet ook transvetten in gevormd?

  7. Ik heb dezelfde bedenking over de invloed van hitte op de noten/pitten/zaden. Ik las bij de Groene Vrouw dat je dit best vermijdt. Notenolie mag je immers ook niet verhitten, omdat het dan gaat oxideren, wat erg ongezond is.
    Ik vraag me af of je dit broodje dan ook zou kunnen maken op veel lagere temperatuur? Dat zal onvermijdelijk veel langer duren. Ik weet ook niet zeker of het echt zou lukken.
    Graag jouw idee hier rond.

  8. Hoi Roos, brood is erg lekker maar valt wat uit elkaar. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben? Heb het recept en de baktijden exact aangehouden

  9. In het recept van Sarah staat dat je 350 ml moet toevoegen. Wat is de reden dat jij voor 250 ml hebt gekozen?

Leave a Comment