Kruidige pompoen cheesecake (vegan), herfst!

De eerste ochtend thuis na onze vakantie in Frankrijk word ik wakker en geloof m’n ogen niet. Er dwarrelt damp op van de weilanden en de lucht is fris. Ik ril en sla m’n armen om me heen. Dit is zo lekker. Het contrast van de eerste warme zonnestralen op mijn huid terwijl de koelte van de nacht er nog hangt. Een zwerm gakkende ganzen die overvliegt. Spinnenwebben vol met diamanten. Jongens, ik hou van de herfst.

Niet op z’n minst vanwege de pompoenen. In de zomer eet ik expres helemaal geen pompoenen zodat ik er extra van kan genieten als ze er weer zijn in de herfst. Ik kon het dus niet laten om de eerste oranje kogel uit de tuin meteen tot taart te verwerken. Een smeuige en kruidige pompoen-cheesecake is het geworden (vegan) met crunchy notenbodem die je zonder oven kunt maken. Het recept vind je hier onder.

Wil je liever een pompoentaart met zandtaartbodem en een lichtere vulling? Kijk dan naar deze zoete pompoentaart met agar agar. Vorig jaar al voor jullie bedacht maar niet gepost!

Maar er is nog iets van de herfst waar ik van hou. Er mag weer gemiezerd worden. Kijk, in de zomer moet je genieten van de zon, met vrienden tot laat aan een biertje zitten, vol energie zijn en in het veld rondhuppelen. ‘Too many expectations’, zou Brené Brown zeggen die hetzelfde heeft met zonnige dagen en liever regen heeft. Precies. Er zijn heel wat dagen dat ik me helemaal niet huppelig voel. Iedereen geniet, behalve ik, denk ik dan. In de herfst mag dat. Lekker met grijs weer voor de openhaard cocoonen of uithuilen op een herfststorm. 

Herfst en loslaten

De herfst is ook het seizoen van loslaten, oogsten en naar binnen keren. Volgens de Chinese gezondheidsleer horen de meridianen van de longen en de dikke darm bij de herfst. Balans in deze meridianen zorgt dat je verdriet een plek kan geven (longen), en achter je kunt laten wat voorbij is (dikke darm). Nou is dat voor ons meestal iets minder vanzelfsprekend dan voor de bomen die hun blaadjes gewoon laten vallen. Daarom deze taart om je te helpen bij een moment van bezinning: zet er een kop thee bij en ga eens kijken wat je geoogst hebt sinds de lente en wat je wellicht los mag laten.

De herfst is dus ook een goed moment om overzicht te krijgen en orde te scheppen. In mijn volgende blog leg ik uit hoe je Chinese orgaanklok kunt gebruiken om je dagritme af te stemmen op je natuurlijke bioritme.

4 gedachten over “Kruidige pompoen cheesecake (vegan), herfst!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.