kuzu darmen

Kuzu-gemberdrankje: goed voor je darmen en voor je weerstand

kuzu darmenHeb je het ook zo koud de afgelopen dagen? Met dit kuzu-gember drankje help je je lichaam om van binnenuit op te warmen en je weerstand te verbeteren. In de Chinese geneeskunde staat kuzu bekend als natuurlijk medicijn voor het verlichten van vermoeidheid en herstel van de vitaliteit. Een ideale manier dus om jezelf wat liefde te geven op een herfstige grijze dag als vandaag…

Loslaten

Tijdens de herfst gaat onze energie vaak wat naar beneden. Je hebt het sneller koud, je pikt een griepje op of hebt meer behoefte aan slaap. Zin om te cocoonen… Over het algemeen houden we daar in het Westen niet zo van. Ik ben er zelf ook zo eentje die een sterke voorkeur heeft om me energiek en daadkrachtig te voelen. Maar we hebben ook periodes van rust nodig. Je hoeft maar naar de natuur te kijken of je ziet dat het eigenlijk een hele natuurlijke beweging is in dit seizoen. Het wordt kouder en vochtiger, de groeikracht neemt af, bomen laten het blad dat ze niet meer nodig hebben los. Een mooie uitnodiging om zelf ook eens te kijken wat je los kunt laten.

Als je daar dan toch over aan het mijmeren bent op de bank, maak dan lekker zo’n kuzu-gember drankje voor jezelf. Daarmee geef je jezelf warmte en zachtheid van binnenuit.

Kuzu: luxe bindmiddel én geneesmiddel

Kuzu (of kudzu) is een zetmeelachtig poeder afkomstig van de wortels van de kuzu plant die in bergachtige omgevingen groeit. De kuzu plant heeft hele lange wortels die diep de bodem in gaan waar ze voedingsstoffen en levenskracht opnemen. De gedroogde wortels worden geplet tot pulp, gespoeld, de onverteerbare vezels worden verwijderd en dan gedroogd totdat er een krijtachtige, witte massa overblijft. Dit is puur zetmeel.

Dit poeder werkt verdikkend en je kan het in de keuken gebruiken op dezelfde manier als maizena of arrowroot. In de Japanse keuken wordt het gezien als een luxe bindmiddel, omdat het een zijde-achtige, romige textuur geeft aan soepen en sauzen en een glanzend effect heeft.

Maar daarnaast heeft het ook tal van voordelen voor je gezondheid en wordt in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt. Het werkt bijvoorbeeld genezend bij griep en verkoudheid en (vastzittend) slijm. Inmiddels is onderzocht dat het vooral de iso-flavonen in kuzu zijn (dit zijn een soort anti-oxidanten) die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Maar het meest bekend is het om de helende werking op je darmen. En hoe belangrijk je darmen zijn kan ik niet genoeg herhalen. Daar gebeurt het! De opname van voedingsstoffen, een goede weerstand, het bruikbare van het onbruikbare scheiden, dingen loslaten, gutfeelings… Important shit! Daar mag best wat extra aandacht naar toe.

Helend voor je darmen

Als je kuzu-poeder mengt met water en daarna verwarmt, ontstaat er een slijmerige substantie. Klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar zodra je het drinkt voel je hoe heerlijk verzachtend deze gel voor je slokdarm en je darmen is. Niet verwonderlijk, want je darmen zijn aan de binnenkant bekleed met een soort slijmvlies. Een gezond slijmvlies beschermt je darmwand tegen ongewenste indringers en lastig te verteren voedingsmiddelen zoals gluten. De slijmstoffen die ontstaan als je kuzu verhit, werken zuiverend doordat ze gifstoffen opnemen en antibacterieel zijn. Ze helpen ook een te veel aan vocht in de darmen te binden (in geval van diarree).

De naar beneden trekkende energie van de kuzu wortel wordt in Oosterse geneeswijzen ook gebruikt voor het verlichten van andere darmproblemen zoals constipatie of darmkrampen. In zijn boek, “Macrobiotic Home Remedies”, adviseert Michio Kushi het gebruik van kuzu bij: het verlichten van vermoeidheid en herstel van de vitaliteit; bij problemen van de spijsvertering en de darmen, zoals indigestie en colitis; bij verkoudheid; als een drank voor het verlichten bacteriële infecties en voor afvoer van het overtollige water bij diarree en bij buikpijn.

Kortom, als je last of pijn in je darmen hebt is de kans groot dat een kop kuzu snel verlichting brengt. Maar ook zonder pijn is dit drankje gewoon heel fijn!

2 gedachten over “Kuzu-gemberdrankje: goed voor je darmen en voor je weerstand

  1. Hoi,
    Heb kuzu gekocht. Heb ook kurkuma gekocht. moet ik deze net als gember afschillen?
    wil het gebruiken voor mijn pds.
    gr. brigit

  2. Interessante post, alleen in het recept het je het over het toevoegen van tamari. Bij mijn weten is tamari een glutenvrije sojasaus, wat is hier het nut van? Smaak of heeft t ook nog een helende werking? BVD.

    Mvg, patricia

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.