Dit recept is een zoethoudertje voor jullie. Het is één van m’n favoriete tussendoortjes. Misschien omdat het een soort variatie op de bounty is en ik nou eenmaal gek ben op kokos en wuivende palmbomen. En laat ik nou net over een week in het vliegtuig stappen naar zo’n soort bounty-bestemming: de stranden (en binnenlanden) van Thailand!
Dit wordt mijn eerste Azië-ervaring en ik kan niet wachten! Een beetje vakantie, een beetje werk (de laptop gaat mee), veel romantiek (m’n vriendje loopt daar ook rond) en veel muziek! (we gaan mee op toernee met de Biggles Big Band). Vandaar dus ook een zoethoudertje. Want omdat ik een maand in Thailand ben zal ik waarschijnlijk minder tijd hebben om te bloggen (al ga ik natuurlijk hard m’n best doen om jullie mee te laten genieten van de pittige ervaringen die ik ongetwijfeld ga hebben met de Thaise curry’s).
En ook een zoethoudertje omdat ik ondertussen heel hard bezig ben met een make-over van deze website! Ik vond het tijd voor een herkenbaar logo en een frisse lay-out. Maar wel zo dat jullie alles (nog) makkelijk(er) terug kunnen vinden. Het is bijna klaar, maar waarschijnlijk volgt de lancering als ik terug ben uit Thailand.
Voor jullie eigen winterse bounty-ervaring volgen hier dan de instructies:
Ingrediënten (voor ongeveer 20 bonbons)
- 100 gr witte amandelpasta
- 100 gr kokosolie
- 100 gram santen (harde kokoscrême)
- 50 gr vloeibare honing
- 2 el steviakristal (of 15 druppels vloeibare stevia)
- snufje zout
- 1/2 tl vanillepoeder
- Als je wilt: 2 el gepofte quinoa (kan je kopen bij sommige ekowinkels of speciaalzaken zoals marqt) en/of 20 gr (geroosterde) kokosrasp
- 100 gr pure chocola gezoet met stevia (merk Cavalier) of kokosbloesemsuiker en evt wat sinaasappelrasp
Bereiding:
– Laat de kokosolie en santen au bain marie smelten (snij de santen van tevoren in stukjes dan gaat het sneller), voeg alvast de vanille en het zout toe.
– Rooster de gepofte quinoa en/of kokosrasp even kort in een droge koekenpan en laat afkoelen op een koud bord zodat het lekker knapperig wordt.
– Roer als de kokosmassa gesmolten is de honing, stevia en de amandelpasta erdoor en meng tot het een homogene massa is. Voeg eventueel de gepofte quinoa of kokosrasp toe.
– Giet het mengsel in vormpjes (bijvoorbeeld voor ijsblokjes, siliconen werken erg handig maar zijn qua materiaalkeuze misschien niet ideaal) of in een kleine glazen schaal/bak met bakpapier (zorg dat je minimaal 1 cm dikte haalt). Laat hard worden in de koelkast.
Het is nu direct uit de koelkast heerlijk om te snoepen. Maar als je het wat langer uit de koelkast houdt smelt het snel weer. Dat was de reden om er een laagje chocola overheen te leggen:
– Smelt au bain marie ongeveer 50 gram pure chocola (liefst zonder suiker natuurlijk, bijvoorbeeld chocola gezoet met stevia van cavalier, te koop bij ekoplaza), of gebruik de ingrediënten om zelf chocola te maken. Voeg als je wilt wat sinaasappelrasp toe.
– Dip dan voorzichtig met twee vorken de stukjes fudge in de chocola zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje chocola en leg in een glazen schaal op bakpapier. Je krijgt ongetwijfeld wat gemorste chocola en minder mooie kanten, maar dat mag de pret niet drukken! Als je het simpel wilt houden doe je alleen een laagje chocola bovenop. Laat wederom hard worden in de koelkast. Het is nu geschikt om mee te nemen als je van huis gaat of om direct in je mond te stoppen (ik betwijfel of ze vier weken mee gaan…). Enjoy!
Wat een herkenbaar in je blog!
Dat ‘stukje’ wat er kennelijk bij hoort waar je ook bent.
Mooi hoe je daarover schrijft. En al die lekkere dingen. Liefs uit den haag