Kathedraal van bamboe is sterker dan staal

Foto: Simon VelezFoto: Simon Velez

De Colombiaanse architect Simon Velez ontdekte 25 jaar geleden bij toeval een manier om grote gebouwen van bamboe te construeren. Zo ontwierp hij naast de eerste ecolodge in China ook een kathedraal van bamboe. Voor zijn vernieuwende en duurzame ontwerpen kreeg hij afgelopen December de Prins Clausprijs 2009.

Doordat hij een beetje cement in een bamboestengel goot, werden de stengels sterker en kon hij stengels aan elkaar verbinden. Op die manier wordt bamboe een natuurlijk high-tech materiaal. Velen malen sterker dan staal, lichter en veel makkelijker te produceren zonder allerlei zware machinerie.

Bovendien onttrekt bamboo, de snelst groeiende plant ter wereld met minstens 13 cm groei per dag, grote hoeveelheden CO2 aan de atmosfeer en is het goed voor het tegengaan van erosie. Alleen maar voordelen zou je denken! Helaas blijkt bamboe op de lijst van bedreigde plantsoorten te staan en mag het daarom niet zomaar gemaaid worden in Colombia, het thuisland van Velez. Volgens Velez absurd, want hoe harder je bamboe maait, hoe sterker het terugkomt!

Bron: milieudefensie magazine, feb 2010

 

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.