Aardwarmte om je huis te verwarmen

Bij een uniek project in Den Haag worden huizen van een nieuwbouwproject verwarmd door aardwarmte. Op 2000 meter diepte onder Den Haag Zuidwest zit een warmwaterbron die gebruikt gaat worden om vanaf 2012 4000 huizen en 20.000 m2 kantoorruimte te verwarmen. Het is voor het eerst dat er in Nederland op zo’n grote schaal gebruik wordt gemaakt van aardwarmte. Al is de provincie Utrecht sinds kort ook begonnen om de gehele Utrechtse bodem uit te kammen op geothermische bronnen (meer info).

Hoe werkt het?

Het water dat wordt opgepompt is ongeveer 70°. De warmte van dit warmte wordt via een warmtewisselaar aan water in een buizensysteem afgegeven dat naar de huizen gaat. Het aardwater gaat weer terug de grond in. De verwachting is dat zo’n 40 jaar van de warmtebron gebruik gemaakt kan worden. Het water in het buizensysteem is warm genoeg om goed geïsoleerde huizen via de vloeren voldoende te verwarmen zodat geen radiatoren meer nodig zijn. De pompen van de installatie draaien op elektra, groene stroom uiteraard.

Is mijn huis ook aardig warm te krijgen?

Ook in je eigen, bestaande, huis kan je gebruik maken van aardwarmte. Er is zelfs subsidie voor te krijgen onder de subsidieregeling Duurzame warmte voor bestaande woningen. Wat heb je nodig: een warmtepomp, een bronsysteem en lage temperatuur verwarming, zoals wand- en vloerverwarming. Voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is met dubbel glas en gevelisolatie. Als je net je CV-ketel hebt vernieuwd is het ook niet zo handig, en je voortuin moet op de schop voor aansluiting op het centrale buizensysteem.

Maar als dat allemaal overkomelijk is kan een warmtepompinstallatie de gehele gasinstallatie vervangen en kan in een huishouden al snel 30 tot 50 % bespaard worden. Volgens de grondwaterspecialist, leverancier van aardwarmtesystemen, verdient een warmtepompinstallatie zichzelf terug in een periode van 5 tot 15 jaar (energieportal).

Leuk extraatje is dat als je huis een aardwarmtesysteem heeft, je in aanmerking kan komen voor het hoogste energielabel voor je huis (A) en je huis in waarde stijgt.

Wat levert het op?

Aardwarmte is een mooie aanvulling op wind en zon omdat het puur om verwarming gaat. De milieuwinst zit vooral in een lagere CO2 uitstoot, interessant voor de stad Den Haag die in 2050 CO2-neturaal wil opereren. Utrecht gooit daar nog een schepje boven op en wil in 2030 al klimaatneutraal zijn.

Bron: Trouw, 1 maart 2010, www.aardwarmtesystemen.nl


Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.