Vastentijd: afkicken van je olieverslaving

2592777977_e089f61487_bDe vastentijd is vorige week van start gegaan; een mooie aanleiding om eens te vasten op je energieverbruik. Tegenwoordig is vasten allang niet meer beperkt tot het matigen van je eten. Ook consuminderen en 40 dagen zonder smsjes vallen onder het begrip vasten, dus waarom dan niet ook het afkicken van je olieverslaving?

 

Stichting Peakoil Nederland organiseert de komende maanden een wedstrijd met 10 mensen die gaan proberen om hun energieverbruik in de komende 6 maanden zoveel mogelijk te verminderen. De wedstrijd is 15 feb van start gegaan en is te volgen op www.postfossiel.nl. Een van de deelnemers ken je misschien al uit het nieuws: de low impact man. Deze huisman is inmiddels een bekende Belg geworden sinds hij zijn baan als directeur van een ecologisch adviesbureau heeft opgezegd met als doel 6 maanden lang zijn energieverbruik drastisch terug te brengen. Het is hem gelukt om zijn ecologische voetafdruk terug te brengen tot 1.8 hectare. Dat is wat er per persoon beschikbaar is met de huidige wereldbevolking. Een gemiddelde Nederlander heeft op dit moment een ecologische voetafdruk van 4,4 hectare (Bron: KRO De wandeling, 19 feb 10).

Met de wedstrijd wil peakoil Nederland laten zien dat het kan, afkicken van aardolie. Ruim 40% van ons dagelijks energiegebruik gebruiken we in de vorm van aardolie. De stichting voorspelt dat de voorraad aardolie voor 2017 haar maximum zal bereiken en vanaf dan zal er een onomkeerbare daling starten.
Wil je zelf actie ondernemen om in je eigen huishouden of woonomgeving minder afhankelijk te worden van olie, dan is de beweging TransitionTowns een goede plek om je (kaars)licht hierover op te steken. Zij stimuleren lokale initiatieven op dit gebied en bieden veel praktische tips.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.