Kleine bioboer minder blij met btw-vrije groente

Foto: dorineruter, FlickrFoto: dorineruter, Flickr

Misschien heb je ‘m al langs zien komen: een emailbericht dat oproept om je handtekening te zetten om biologische producten tijdelijk btw-vrij te maken. Het burgerinitiatief is onlangs ‘geadopteerd’ door stichting Biologica. Het is een groot succes: er zijn inmiddels 160.000 handtekeningen geplaatst, terwijl er maar 40.000 nodig zijn om  het voorstel in de 2e kamer te laten behandelen.

Op het eerste gezicht lijkt het een goed plan: goedkopere biologische groente, daar is de klant én de bioboer toch blij mee? Maar nee, zo simpel is het niet.

De initiatiefnemers willen met het voorstel de productie van biologische producten een boost te geven, zodat de prijs omlaag kan. Door de producten voor een periode van 2 jaar btw-vrij te maken zullen ze betaalbaarder en aantrekkelijker worden. Als door meer vraag het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen en kan er weer BTW worden geheven. Het gaat dan om alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen.

Een kleine biologische boer (Smits, van tuinderij de Aardvlo, Utrecht) legt echter uit dat hij helemaal niet zo blij is met het plan:

“Vooral voor de grote jongens is dit een voordelige regeling. Voor ons, de kleine ondernemers, zijn er vooral nadelige effecten, omdat we nu al niet BTW-plichtig zijn. (kleine bedrijven vallen onder de landbouwregeling en zijn niet BTW-plichtig). Wij zullen dan alsnog korting moeten geven omdat de hele branche goedkoper wordt.”

Volgens Smits is het eigenlijke probleem dat gangbare voeding te goedkoop is waardoor de klant gewend is geraakt aan te lage prijzen. De gangbare boeren worden enorm gesubsidieerd waardoor de prijs niet de eigenlijke productie- en vervuilingskosten weerspiegelt. Met de kiloknallers voor vlees is het net zo. De stichting Wakker dier heeft dit onlangs in reclamespotjes ook aangekaart: vlees is nu te goedkoop, en daar betalen dieren de prijs voor met een ellendig leven. Fatsoenlijk voedsel vraagt om een fatsoenlijke prijs.

Smits stelt voor om in plaats van btw-vrije bio-producten goede subsidieregelingen te treffen om reguliere boeren over te laten stappen op bio. Op die manier kan ook de productie verhoogd worden en kan de prijs omlaag.Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.