Verse vijgen in rodewijnsinaasappelsaus

Foto: R. van West

Oh jammie. Dit was echt heel lekker. Zo lekker dat ik de neiging kreeg naar de buren te lopen om te laten proeven. Maar daar was het dan toch ook weer te lekker voor. En dat alleen maar doordat ik een restje rode wijn over had en in een opwelling verse vijgen had gekocht. Dat moest te combineren zijn. Een recept van internet geplukt en aangepast. Et voila, een nieuwe favoriet is geboren.

Laat het nou ook nog eens vijgenhoogseizoen zijn (in Frankrijk hangen ze smachtend aan de boom). Vijgen zijn van nature zo zoet dat je nog maar weinig suiker hoeft toe te voegen (vooral gedroogde vijgen zijn dus wel een fructosebom, niet te veel tegelijk van eten!). Verder zijn vijgen een goede leverancier van vezels, calcium en vooral kalium, een belangrijk element. Duzz…, naar de winkel zou ik zeggen!

Ingrediënten:

  • 4 verse vijgen, in kwarten gesneden
  • 200 ml rode wijn
  • 2 sinaasappels (ongeveer 200 ml sap)
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 à 2 anijssterren
  • 2 kruidnagels
  • 2 tl stevia kristal (of andere zoetstof)
  • 1/2 tl johannesbroodpitmeel (of een andere dikmaker of gelatine)
  • IJs naar smaak om er bij te serveren. Ik zou gaan voor kaneelijs (dat moet ik nog eens zien na te maken zonder suiker…), al was mijn zelfgemaakte aardbeienijs ook niet slecht.

Bereiding:

– Trek kleine sliertjes uit de schil van 1 (biologische) sinaasappel (je hebt daar een speciaal mesje voor)

– Pers de 2 sinaasappels uit

– Doe het sinaasappelsap en de wijn in een pannetje samen met de kaneel, kruidnagels, anijs en de stevia

– Verwarm en laat een tijdje indikken onder af en toe roeren

– Doe de sinaasappelschilletjes erbij en de in vieren gesneden stukken vijg

– Laat het nogmaals een tijdje zachtjes doorkoken onder af en toe roeren tot de vijgen lekker zacht en donker zijn (ik schat 15 min)

– Haal van het vuur en voeg als het vocht niet meer kookt de johannesbroodpitmeel toe. Roeren en even laten staan zodat het sap gelei kan worden

Lauwwarm serveren met een bolletje kaneelijs. Wedden dat je je bord aflikt…

2 gedachten over “Verse vijgen in rodewijnsinaasappelsaus

  1. Dit recept ga ik zeker ook proberen. De pompoencake uit eerder bericht was heerlijk. Al moet ik er eerlijkheidshalve bij vertellen dat ik honing heb gebruikt omdat ik geen Steviakristal had, maar dat breng ik volgende week mee uit Nederland, dus herkansing volgt.

    Ik ben nog steeds van plan een keer bij je langs te rijden als ik in de Dordogne (Plazac) ben, is er nog niet van gekomen.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.