Avocadotaart

Avocado-limoen taart om je vingers bij af te likken

Foto: R. van West
Foto: R. van West

Dit is er zo één. Zo’n recept dat je eigenlijk voor je zelf wilt houden. Zacht, crêmig, zoet en fris tegelijk met een crunchy bodem. Gewoon goddelijk. Zelfs kinderen die eigenlijk geen avocado lusten blijven er van door eten. Een goede manier dus om ze een flinke portie gezonde vetten binnen te laten krijgen. Avocado’s zitten daar namelijk vol mee!

Avocado super vet

Avocado’s bevatten veel oliezuur (hetzelfde vetzuur dat in olijfolie zit). Dit omega 9 vetzuur is goed voor hart en bloedvaten. En zorgt voor hogere concentraties van het goede cholesterol (HDL). Daarnaast bevatten avocado’s ook een flinke hoeveelheid plantaardige omega 3 (alfalinoleenzuur), wat weer goed is om de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren recht te trekken (Bron: Natural News).

Volwaardig eiwit

Avocado’s zijn sowieso echte superfoods. Ze bevatten ook alle 18 essentiële aminozuren die nodig zijn om onze eiwitten van te bouwen. Bovendien zijn deze aminozuren makkelijk opneembaar voor ons lichaam, o.a. doordat er ook vezels in avocado’s zitten. Voor vegetariërs zeker een belangrijke bron van eiwit (Bron: Natural News).

Makkelijk opneembare carotenoïden

Avocado’s zitten ook vol met carotenoïden. Niet alleen de bekende zoals beta-caroteen en luteïne, maar ook nog een aantal andere waarmee je je lichaam flink wat vitamine A geeft. Dat is weer goed voor o.a. je ogen. Omdat carotenoïden vetoplosbaar zijn, is de avocado een ideale manier om ze binnen te krijgen (Bron: Natural News).

Ontstekingsremmend

De combinatie van goede nutriënten in avocado zoals o.a. vitamine C en E, zink, selenium, vetten en carotenoïden helpen beschermen tegen ontstekingen, zoals osteoperose of reuma/arthritis. Uit studies blijkt ook dat het de functie van de lever kan verbeteren (Bron: Dr. Mercola).

Nutriënten onder de schil

Het dichts bij de schil zitten de meeste nutriënten dus goed leegschrapen die avocado!

De cacaoboter en kokosolie zijn uiteraard ook een bron van goede vetten, zie Kokosnoot superfood nr. 1 en Zelf chocola maken. Er zitten dus flink wat ingrediënten in dit recept, maar het is niet ingewikkeld om te maken. Geen oven nodig of ingewikkelde bewerkingen. Alleen alles in de blender en even in de koelkast op laten stijven. Dat is dan weer het voordeel van raw food ;-). Je kunt tegenwoordig cacaoboter en stevia gewoon bij de Ekoplaza krijgen, dus niks houd je tegen om het weekend los te gaan met deze taart!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

29 gedachten over “Avocado-limoen taart om je vingers bij af te likken

  1. Vandaag gemaakt deze taart en hij is inderdaad verrukkelijk. En ook nog eens voedzaam en toch licht. Geweldig recept, dankjewel.

  2. Ga komend weekend deze taart maken, lijkt me een heerlijk recept! Hoe groot was de springvorm die je hebt gebruikt? En zo je de cacaoboter kunnen vervangen door eenzelfde hoeveelheid kokosolie?

    Dankjewel!

    • Er staat op 20cm, maar als ik m meet is ie maar 18cm doorsnee. Je kunt de cacaoboter wel vervangen door kokosolie, maar dan zal die minder stevig worden en eerder smelten; meteen opeten dan als ie uit de koelkast komt 😉

      • Kokosolie wordt pas vloeibaar als de temperatuur boven de 70 graden F is. De pot staat gewoon in mijn keuken nu het kouder is. Cacaoboter heb ik hier nog niet gevonden dus via internet maar bestellen. Het recept klinkt geweldig.

  3. lijkt me erg lekker! Ga ik maken voor t weekend. Is tevens en goede reden weer even bij de Ekoplaza langs te gaan voor de goede ingredienten.

  4. Bedankt voor je snelle reaktie Roos.
    Ik heb de taart vanmiddag gemaakt. Ik vond de vulling [tijdens het maken] heerlijk, totdat ik de cacaoboter en kokosolie had toegevoegd, ik vond het echt zonde en niet echt lekker meer.
    Kokosolie vind ik gewoonlijk wel lekker, de cacaoboter die ik, voor het eerst, gebruikt heb is van Mattisson, gebruik jij misschien een ander merk?
    Is er een alternatief voor de cacaoboter?

    Groetjes, Marian

  5. Jammer dat de cacaoboter niet beviel, t blijft toch een kwestie van smaak… Je kunt de cacaoboter wel weglaten, dan wordt het alleen iets minder stevig en smelt het eerder, maar als je het direct uit de koelkast eet gaat het wel goed. Ik kan niet zo snel een plantaardig alternatief (niet plantaardig: gelatine) bedenken dat stijf maakt zonder te hoeven verwarmen (verwarmen: agar agar). Ik gebruik verschillende merken cacaoboter, denk niet dat dat uit maakt voor de smaak..

  6. Er zit wel degelijk verschil in cacaoboter! De eerste keer kocht ik het online bij een winkel die ook veel cosmetische spullen verkocht, bijenwas etc. Er zat geen smaak aan de cacaoboter, tenminste niet noemenswaardig. De tweede keer kocht ik bij gekruid en daar zit echt een hele pure cacaosmaak aan wat ik ook niet lekker vind. Ik had wat geproefd en heb het de hele dag op lopen boeren. Dacht ook dat er geen verschil in zou zitten, maar dat bleek niet het geval te zijn.

  7. Wellicht kun je de cacaoboter vervangen door roomboter en een beetje cacaopoeder???
    Want ik heb alles in huis, behalve cacaoboter en het lijkt me heerlijk om eens uit te proberen!

    • Hoi Jolanda, dan zou ik de cacaoboter gewoon weglaten (niet met roomboter vervangen en cacao); het is vooral voor extra stevigheid, maar als je de taart meteen uit de koelkast eet is het geen probleem.

  8. Hallo, Volgens mij kun je de cacaoboter gerust vervangen door kokosolie. Je kunt i.v.m. de eiwitten geweld chiazaad toevoegen; dit stijft ook op als het gekoeld wordt en je hebt dan een ‘beetje’ (bite). Zeker niet vervangen door zuivel: zonde.
    Laura van Eik

  9. Dit weekend wil ik hem gaan maken voor mijn dochter, die nodig wat moet aankomen, maar ze is (erg) allergisch voor noten. Zeker in deze tijd, waar noten erg hip zijn een lastig probleem. Heb je een alternatief voor de noten in de bodem?

  10. Hoi Gea, ja een rauwe bodem zonder noten is wel wat lastig. Je kunt er voor kiezen om de bodem gewoon te bakken met al dan niet glutenvrij meel, of je probeert een rauwe bodem met kokossnippers, hennepzaad, dadels en/of cacaobibs…

Een reactie plaatsen