Kokosnoot superfood nr. 1

Foto: SingChan (Flickr)

Die helden die op onbewoonde eilanden terecht komen en moeten zien te overleven hebben geluk. Het zijn bijna altijd tropische eilanden met kokospalmen. En laat een kokosnoot nou het voedsel zijn waar je het langste op kunt overleven als je verder niks anders te eten hebt. Het zit vol met vezels, eiwit en vet. Het vruchtwater is bijna zo puur als water en vol met kalium en magnesium. Het is de topper van de superfoods, vooral dat kokosvet. En zooo lekker. Als je het nog niet kent, kan ik je alleen maar aanraden snel zo’n pot in huis te halen.

Kokosvet dagelijkse dosis

Ook als je niet op een onbewoond eiland zit, is de kokosnoot onmisbaar in je dieet. Vooral vanwege de kokosolie, het gezondste vet ter wereld. Eén van de grootste experts op het gebied van vetten, Mary Enig (PhD, auteur van Feiten over vetten) zegt: ‘Iedereen zou op z’n minst regelmatig kleine hoeveelheden kokosolie moeten gebruiken’. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Voedingswetenschapper Jaminet adviseert maar liefst 2 eetlepels per dag (Bron: The perfect health diet, Jaminet). Onder aan deze blog vind je een recept voor een energiereep met kokosolie. Zo lekker, dat je zo aan je dagelijkse portie komt.

Lees hier de 5 belangrijkste redenen waarom kokosolie zo gezond is:

1. Snelle verbranding

De kokosolie die uit het witte vruchtvlees wordt gewonnen bestaat voor 92% uit verzadigd vet. Ja, dat verzadigde vet waarvan wij denken dat het slecht voor ons is (lees in mijn blog Het ideale dieet is VET waarom dat niet zo is). Het verzadigde vet van kokosolie bestaat voor tweederde uit middellange keten vetzuren (ook wel MCT’s genoemd, medium-chain triglycerides), en dat zijn nou net hele gezonde vetzuren. Ze zijn veel makkelijker te verteren dan de lange ketens van ander verzadigd vet. Plus, en dat is het echt leuke nieuws, je lichaam gebruikt deze vetzuren bij voorkeur als energie in plaats van ze als vetreserve rond je heupen op te slaan. Er wordt zelfs geclaimd dat je door kokosolie te eten sneller afvalt. Maar dat geldt vooral als je alle vetten die je eet vervangt door kokosolie.

2. Anti-bacteriële werking door laurinezuur

Het grootste deel van de middellange keten vetzuren is laurinezuur. Laurinezuur heeft sterke anti-schimmel en anti-bacteriële eigenschappen. Moedermelk bestaat voor 30% uit laurinezuur om baby’s te beschermen tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. In feite zijn de vetzuren in kokosolie een natuurlijk antibioticum.  O.a. doden ze streptococcus (verantwoordelijk voor keelinfecties), gaan ze voedselvergifteging tegen evenals chlamydia en candida, blijkt uit onderzoek (Bron: The 150 healthiest foods on earth). Tegelijkertijd laat het de goede bacteriën in de darmen in leven, iets wat je van gewone antibiotica niet kunt zeggen.

3. Stabiel

Kokosolie is heel stabiel en kan makkelijk tot hoge temperaturen verhit worden, zonder dat het ‘oxideert’. De vetzuurbalans blijft daardoor in takt en er ontstaan geen schadelijke transvetzuren of vrije radicalen. Het is daarom ook ideaal als frituurvet, het gaat dan zelfs 15x langer mee dan ander vet. Gebruik dan wel bij voorkeur de ontgeurde vorm. Kokosolie blijft bovendien ook nog eens heel lang goed. Je kunt het zo twee jaar bewaren. Het smeltpunt is 25°C, dus bij ons klimaat is het meestal in vaste vorm.

4. Verbetert opname van mineralen

Kokosvet verbetert de opname van calcium, magnesium en aminozuren uit de voeding. Vooral bij kinderen, dus zorg dat die lekker meegenieten.

5. Geen negatieve effecten op de gezondheid

Bij de tropische volkeren die kokosolie al duizenden jaren gebruiken, zijn geen negatieve effecten gevonden. Sterker nog, volken uit Azië en de Pacific eilanden met veel kokosolie in hun dieet hadden nauwelijks last van hart en vaatziekten, kanker of andere ouderdomsziekten. Zelfs niet bij een dieet met 35%-60% vet (voornamelijk kokosolie). En ze waren nog slank ook (Bron: the 150 healthiest foods).

Multifunctioneel

Behalve dat kokosolie lekker en gezond is, kan je het ook nog op allerlei andere manieren gebruiken. Het is een heerlijke bodylotion (krijg je zo’n lekker glimmend huidje van), de ideale haarconditioner die glans geeft en het eiwitgehalte van je haar verbetert (een nacht laten zitten, dan uitspoelen), als lippenbalsem, en zelfs als tandpasta en deodorant (nog niet uitgeprobeerd, check hier).

Waar te koop

Koop bij voorkeur kokosolie van biologische herkomst en koude persing zodat de vetzuursamenstelling niet veranderd is en er geen chemische middelen zijn gebruikt. Naast de gewone kokosolie met kokossmaak, is er ook een ontgeurde versie. Bij een goede productie wordt de olie door middel van stoom ontgeurd, zonder chemische toevoegingen. Je kunt het kopen in natuurvoedingswinkels, of online.

Bronnen:

 

Recept energiereep met kokosvet

Ingrediënten:

Foto: energiereep met kokosolie (R.v.West)
  • 150 gram kokosvet
  • 100 gram yaconsiroop/druivenmelasse of dadelpasta
  • 50 gram gojibessen (dit kan je naar believen vervangen door rozijnen, golden berries (physalis) etc.)
  • 100 gram hazelnoten, fijn gemalen
  • 100 gram amandelen en pecannoten, grof gemalen
  • 50 gram wortel geraspt
  • 1 el citroenrasp
  • Bakpapier

Bereiding

  • Smelt het kokosvet in een pannetje op heel laag vuur (of au bain marie).
  • Doe er de siroop bij en de gojibessen. Laat dit (op heel lage temperatuur) even staan met af en toe roeren, zodat de gojibessen het vocht in zich opnemen.
  • Roer er daarna de geraspte wortel, citroenrasp en fijn gemalen hazelnoten door, daarna de grof gemalen noten.
  • Giet de dikke brij op een stuk bakpapier op een bakplaat of ander vlak oppervlak, smeer het uit zodat het max 1 cm hoog is. In een ovenschaal kan ook. Het kan zijn dat de olie er een beetje uitloopt aan de randen, dat is niet erg.
  • Laat het geheel een beetje afkoelen en zet het dan in de koelkast. Als het helemaal koud is kan je het in stukjes snijden en er van genieten!

 

 

5 gedachten over “Kokosnoot superfood nr. 1

  1. Zo zie je maar. Volg je natuurinstinct maar en laat alle geleerde wijsneuzen met hun onverzadigde vetzuren maar kletsen. Gebruik wat de natuur ons geeft, de echte bewijzen liegen er niet om dat natuurlijke voeding, mits op natuurlijke wijze geproduceerd, gewoon het beste voor ons is. Al MILENNIA LANG !!!!!!
    P.S. de Eskimo’s hadden volgens de wijsneuzen al lang uitgestorven moeten zijn met hun voeding van overwegend verzadigde verzuren.

  2. pfff, roos, wat een verhaal over al die voedingsstoffen, jij enorme expert!….maar hoe lekker is het? Dat is toch ook een belangrijke vraag 🙂

  3. Dag Roos, vandaag toch iets negatiefs gelezen over kokosvet op voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/kies-liever-niet-voor-kokosvet.aspx

    Ik zeg niet dat zij het meteen bij het rechte eind hebben, maar het is altijd interessant de voors-en tegens van ‘superfoods’ te bekijken. Overigens stond in de NRC Next van afgelopen vrijdag dat ook het goede effect van Chiazaadjes niet bewezen is.

    Ondanks dat theorieën over gezonde voeding niet altijd bevestigd dan wel onderuitgehaald worden, geniet ik ten zeerste van je blogs!

    • Hoi Laura, ja het blijft zoeken tussen alle tegengestelde claims en informatiebronnen. In z’n algemeenheid moet ik zeggen dat ik het voedingscentrum niet (meer) als informatiebron gebruik. Ze zijn wat mij betreft te weinig kritisch over heersende opvattingen en te weinig open voor nieuwe onderzoeksresultaten. Zo is de opvatting dat verzadigde vetten de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten al lang achterhaald en zeker niet ‘bewezen’. Van wat ik tot nu toe heb gelezen was het wetenschappelijke onderzoek van Ancel Keys (uit 1953!) dat de verzadigde vetten tot boosdoener bestempelde er één waar behoorlijk wat aan mankeerde (zie bv het commentaar van Dr. Mercola daarop). Verder zegt het voedingscentrum zelf dat het laurinezuur in kokosolie juist het goede HDL-cholesterol doet stijgen. Maar dat proberen ze dan weer te ontkrachten door te zeggen: ‘Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol,kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot.’Dat is wel een beetje vaag… En als je (net als ik af en toe) door de bomen van de tegenstrijdige wetenschappelijke berichten het bos niet meer ziet, helpt het misschien nog dat er vele exotische volkeren zijn geweest die prima gezond bleven op heel veel kokosvet in hun dieet 😉

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.