Energiereep met kokosolie, noten en gojibessen

energiereepEen heerlijk voedzaam tussendoortje. Altijd handig om in huis te hebben. Of voor onderweg. Ik heb het recept inmiddels (juni 2013) iets aangepast, zodat het iets steviger blijft (santen ipv kokosvet en dadelpuree ipv yaconsiroop).

Ingrediënten (voor een schaal van ong. 25 x 15 cm):

  • 200 gram santen (= creamed coconut, daarmee blijft het steviger) of 150 gram kokosvet
  • 75 gram dadelpuree en 2 el yaconsiroop of een andere zoete siroop (maar liever geen agave…)
  • 40 gram gojibessen (dit kan je naar believen vervangen of mengen met rozijnen, moerbeien etc.)
  • 75 gram hazelnoten, fijn gemalen
  • 75 gram amandelen en pecannoten, grof gemalen
  • 1 el citroenrasp en/of sinaasappelrasp (ook heel lekker)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardamon
  • 1 tl vanille-essence
  • Bakpapier

Bereiding:

  • Snij de santen in stukken en laat au bain marie in een pannetje smelten.
  • Doe er de gojibessen bij, de dadelpuree in kleine stukjes en de yaconsiroop. Laat dit (op heel lage temperatuur) even staan met af en toe roeren, zodat de gojibessen het vocht in zich opnemen.
  • Roer er daarna de kaneel, kardamon en vanille door
  • Daarna de citroenrasp, de fijn gemalen hazelnoten en als laatste de grof gemalen noten.
  • Schep de dikke brij op een stuk bakpapier in een ovenschaal of op een ander vlak oppervlak (voor deze hoeveelheid ongeveer 20 x 16 cm). Smeer het uit zodat het 1-2 cm hoog is. Het kan zijn dat de olie er een beetje uitloopt aan de randen als je kokosolie gebruikt, dat is niet erg. Als je santen hebt gebruikt goed stevig aandrukken zodat alle lucht er uit is (dit gaat het makkelijkste met je handen en kokosolie is een prima handencrême 😉 ).
  • Laat het geheel in de koelkast afkoelen en stollen. Als het helemaal koud is kan je het in stukjes snijden en er van genieten!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

7 gedachten over “Energiereep met kokosolie, noten en gojibessen

  1. Wat mijn ogen zien, maken mijn handen!! Zo iemand zoek ik om al dat lekkers uit het “niets” te toveren. Leuk dat er verwantschap lijkt te bestaan tussen jouw voedingsinteresse en andere recepten makers.

    Ik voeg nog een recept toe met de onvolprezen snijbiet als inspiratiebron. Snij deze fijn ;vooral de rode stelen. Voeg dat toe aan een in cocosvet voorge-stoofde fijn gesneden ui.(in koekenpan) Zodra de groenten een beetje weg-geslonken zijn voeg je drie op smaakgemaakte (peper en zout) losgeklopte eieren toe(mag het ietsje meer kosten terwille van de scharrelvreugde van de kip??!) in de koekepan. Deksel erop en klein vuur om aanbranden te voorko-men. In de pan links en rechts dubbel vouwen en garneren met iets roods. (paprika, ketchup of tomaat) Eet smakelijk (redelijk compleet wat eiwitten, vet, verse groenten en wat “smaak” betreft) O,ja ! De snijbiet is er altijd tot ver in november.

    • Mooi betoog voor de snijbiet, verdient ie zeker!En het klinkt lekker; zodra ik weer in het Haagse ben kan ik weer van m’n snijbiet snijden ;-). Het wordt dus een soort omelet begrijp ik? Natuurlijk niet garneren met ketchup; da’s vooral suiker. Tot snel, liefs Roos

  2. Ik heb alles afgezocht naar ‘santen’ maar weet niet wat het is en kan het ook nergens vinden.
    Alle andere , toch iets apartere ingredienten kon ik vinden, zij het moeilijk soms:-) maar Santen kon ook niemand mij vertellen wat het was…
    Tip?

    • Hoi Gerda, excuses dat ik dat niet duidelijker er bij heb gezet; santen is kokoscreme, je kunt de pakjes kopen bij de natuurwinkel of in toko’s, naast de kokosmelk, daar heet het meestal ‘creamed coconut’. Hopelijk gaat het dan toch nog lukken!

Een reactie plaatsen