Weerstandverhoger: aardpeersoep met knoflook en yoghurt

AardpeersoepNu het lente-gevoel toch weer verdrongen wordt door een portie kou lijkt het me een goed moment om jullie nog het beloofde recept voor dit winterse soepje mee te geven. Er zit lekker veel knoflook in (goed voor de weerstand) en een wat minder bekend superfood: aardpeer! Aardperen (ook wel topinambour genoemd) zijn als vergeten groente zeker met een comeback bezig, maar toch nog niet heel bekend in onze keuken. Ze zij heel makkelijk zelf te telen, dus diegenen die een moestuin hebben kennen ze meestal wel. Soms kan dat ook verkeerd uitpakken omdat ze nogal kunnen woekeren. Maar de beste remedie daartegen is: opeten! En dat verdienen ze ook, want het zijn smakelijke knollen die ook nog eens heel gezond zijn.

Aardpeer ideaal voor je darmen

De aardpeer heeft z’n suikers namelijk in de vorm van inuline opgeslagen, wat door ons lichaam niet verteerd wordt en dus geen effect op de bloedsuikerspiegel heeft. Bovendien helpt inuline de goede bacterieën in je darmen. Het is namelijk een prebioticum dat vezels levert die wij niet verteren maar waar de goede darmbacterieën op floreren. Ze kunnen wel bij sommige mensen gas veroorzaken… Verder is het een goede bron van kalium ( met 1 portie al 20% van ADH) en magnesium en ijzer. Je hoeft ze niet te schillen (is ook te veel werk) en kan ze ook rauw eten. Maar door een stampot of soep doen ze het ook prima.

Knoflook met stip op nr. 1

En dan nog even die knoflook. Die staat dus met stip op nummer 1 als het gaat over weerstand verhogen. Het is echt zo gezond als gezegd wordt. Al eeuwen wordt knoflook gebruikt tegen bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Dus maak je niet meer druk om stinkende adem (eet gewoon een takje peterselie erna), maar gooi overal knoflook doorheen. De werking van knoflook is vooral te danken aan het hoge allicine gehalte. Allicine is een sterke anti-oxidant die vrije radicalen neutraliseert en ontstekingen in de kiem smoort. Het zou zelfs de beste anti-oxidant zijn die er bestaat (Bron: Natural news). Knoflook verlaagt ook cholesterol, voorkomt bloedpropjes en heeft anti-kanker eigenschappen. En ook leuk: het kan ook helpen om af te vallen (Bron: The 150 healthiest foods, J. Bowden).

Tip: Belangrijk! De allicine ontstaat pas als knoflook gekneusd wordt (in reactie met een enzym in de knoflook); dus hoe fijner je de knoflook snijdt hoe beter. In ieder geval geen hele tenen naar binnen werken ;-). En zo vers mogelijk, want de kwaliteit van de allicine gaat snel achteruit.

Nog meer weerstand verhogen? Lees mijn blog Top 5 ingrediënten om je weerstand te verhogen.

Een gedachte over “Weerstandverhoger: aardpeersoep met knoflook en yoghurt

  1. klinkt leuk, ik vind de boekweitvlokken nogal duur en wilde ook eens korrels gaan halen.
    Hoe doe ik dit als ik het warm wil maken?
    dus een nacht weken in water en dan wil ik er noten bij laten weken en dan de volgende dag warm met amandelmelk, is dan pureren handig?
    En wat is een beetje een redelijke hoeveelheid (ook van quinoa als ontbijt) als je normaal 40 a 45 gr havermout eet?
    Bedankt

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.