Nieuw in Utrecht: whole, soul en raw food

Helaas is Nourish inmiddels gesloten. Voor raw food restaurants moet je dus naar Amsterdam. Bijvoorbeeld de Alchemist Garden Restaurant aan de Overtoom of de bar van Unlimited Health in de Ostadestraat.
In de groenste straat van Utrecht, de Twijnstraat, kan je nu dagelijks een gezonde snelle hap eten bij het nieuw geopende Nourish. Elke dag een verrassend menu vol nieuwe smaken met verse, biologische seizoensgroenten. Je kunt kiezen uit vegetarisch, vlees, vis of raw food. E-nummers en smaakversterkers komen de keuken niet in, oergranen, tarwegras en kefir des te meer. Met een hip groen interieur waarin het verse tarwegras je toelacht, nodigt Nourish ook uit om een avondje relaxt gezond te zijn. De pure chocoladetaart of avocado-lime-pie zijn absolute toppers die je niet mag missen.

Gedroogde aubergine met chili, gekruide amandelboter of een sinaasappel-dadel-munt-avocado shake. Oprichtster Carla Visch vindt al die nieuwe smaken uitermate spannend: ‘de smaken van de ingrediënten worden rauw veel voller, je proeft ze echt’. Weer eens wat anders dan de carpaccio en de salade geitenkaas met honing die bijna in elk restaurant op de kaart staan. Raw food heeft vooral een gezondheidsimago, maar voor Carla staat de smaak voorop. Ze heeft zelf ook af en toe behoefte aan wat warms. Dus niet alleen maar rauw. Voor haar is smaak vooral experimenteren. Maandenlang heeft ze thuis van alles uitgeprobeerd en haar vrienden maar proeven. Na Broodnodigwas ze toe aan een nieuwe uitdaging en de raw food smaken die ze in Australië tegen kwam bleven haar intrigeren.

Ook in Nourish wordt nog volop geëxperimenteerd. Raw food recepten liggen niet voor het oprapen en de raw cooks doen er nogal eens geheimzinnig over. In Antwerpen probeerde Carla het recept voor de haverslagroom te bemachtigen: ‘nou, die vrouw was zo bitchy, die wilde echt niet delen.’ Carla haalt haar inspiratie overal vandaan: you tube filmpjes, tips van gasten, andere restaurants, maar maakt toch het liefste haar eigen creaties: ‘Ik ben een soort harde schijf. Je gooit er een paar ingrediënten in en dan rolt er een beeld van een maaltijd uit. Dat heb ik altijd al gehad.’ Zelf maakt ze geen geheim van haar werkwijze. Iedereen die wil weten hoe ze iets thuis moeten klaarmaken krijgt een uitgebreide uitleg.

Carla droomt meteen weg als ik haar naar haar favoriete gerechten vraag: ‘De notenkaas vind ik heerlijk, en wat ik laatst heb gemaakt, quinoa-tapenade met kiemen, ook een smaaksensatie. De boekweit-noten bodem die ik voor een taart maakte was veel te hard geworden, daar heb ik nu crackers van gemaakt voor bij de tapenade.’

Serveerster Alice probeert ondertussen mijn tarwegrasshot te persen; helaas groeit de tarwe in het restaurant niet zo hard als buiten, er is niet genoeg. De studente kunst management heeft raw food in Bali leren kennen: ‘Voor mij zijn al die goede producten veel te duur, maar hier kan ik er toch onderdeel van zijn. ‘ Ze heeft wel laatst zelf een sapmachine gekocht, geïnspireerd door de gerechten in Nourish: ‘rauwe bloemkoolsoep bijvoorbeeld, hartstikke lekker en simpel, maar daar denk je zelf echt niet aan.’

Aan het clubje jonge meiden naast me vraagt Carla wat ze van de rauwe chocolade-banaan-taart vonden. ‘Apart…’ oftewel: ‘de banaan overheerste te veel’. Dat gaat de volgende keer dan anders. Ze moest ook even uitleggen waarom chocola rauw kan zijn. Normaal worden de bonen geroosterd en gaat veel van de smaak en de goede anti-oxidanten verloren. Vandaar ook dat veel van het gebak hier niet de oven in gaat, maar in de dehydrator. De maximale temperatuur is daar 43 graden waardoor alle waardevolle nutriënten bewaard blijven. De amandel-boekweit-chocolate chip cookies ruiken verrukkelijk.

Voor nog meer verse smaakideeën kan je dagelijks vanaf 8 uur bij Nourish terecht.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.