Pluk de vruchten van rode vruchten

Trots keek ik afgelopen zondag naar het resultaat van een dag lang bessen plukken en inmaken: zeker 10 potjes met rodevruchtensap, siroop en jam. Laat de winter nu maar komen! Met dank aan Mieke die het inmaken nog helemaal in de vingers heeft. Jammer toch, dacht ik, dat we veel van die ambachtelijke kennis over voeding met oma het graf in dreigen te laten gaan. Bij deze dan ook een pleidooi voor grootmoeders wijsheid. Met toevoeging van een vleugje moderne vooruitgang.

Ook de Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan schrijft onze (over)grootmoeders een belangrijke rol toe: ‘Eet niks wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’, adviseert hij in zijn pleidooi voor echt eten. Met als extreem Amerikaans voorbeeld de portable yoghurt tubes. Hoe meer toevoegingen en gezondheidsclaims, hoe meer kans dat het product juist niet bijdraagt aan je gezondheid. Daar zou ik een hele verhandeling over de voedingswaarde van onbewerkte, verse producten aan vast kunnen hangen, maar dat laat ik liever aan Pollan zelf over, of lees deze blog op hetkanwel.

Alhoewel, misschien toch één voorbeeld. Wist je dat rode vruchten belangrijke voedingsstoffen in zich hebben die kanker kunnen voorkomen? Deze zogenaamde salvestrolen komen alleen voor in onbewerkte vruchten die niet tegen schimmels bespoten zijn. Biologisch dus! Maar met dat ene dure bakje frambozen uit de natuurvoedings-winkel ben je er nog niet. Daar is meer voor nodig. Dat de rode rozenbottels, meidoornbessen en vlierbessen die in deze tijd rondom de stad te vinden zijn ook eetbaar zijn, dat zijn we grotendeels vergeten.

Dat was in grootmoeders tijd wel anders. Die wist precies hoe je de overvloed van bessen die er in het najaar te oogsten is kan inmaken. Een bron van vitaminen (en salvestrolen, oma) om je de winter door te helpen. Zorg dus dat je altijd een zakje bij je hebt om een maaltje te oogsten als je onderweg langs een vlierboom rijdt. Thuis doe je het in de vriezer (modern gemak dient de mens). Heb je een flinke voorraad verzameld, dan ga je op je vrije zondag lekker inmaken. Kijk voor inmaakrecepten bijvoorbeeld op www.weckonline.com of dianasmooiemoestuin.

Voor alle benodigde materialen om je eigen sap of jam te maken kan je terecht bij de brouwmarkt in Almere, die alles heeft voor zelf inmaken, bewaren en wecken. Komende zondag koopzondag. Is het niet gelukt om voldoende voorraad te verzamelen? Dan kan je vandaag op de fruitsapdag bij zorgboerderij Nieuw Bureveld in de Bilt je eigen fruit aanvullen met appels en peren van t Utrecht landschap en ter plekke laten persen. En neem je oma gezellig mee!

3 gedachten over “Pluk de vruchten van rode vruchten

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.