Zelf kippenbouillon maken

kip slowcooker
Foto: roosgoesgreen

Jullie hebben het recept voor kippenbouillon nog tegoed. In mijn vorige post over zelf bouillon maken heb je kunnen lezen hoe goed zelfgemaakte bouillons zijn voor de weerstand. Eén van de meest effectieve manieren om virus-infecties te bestrijden is eigengemaakte kippenbouillon. In langzaam getrokken kippenbouillon (liefst met alle delen van de kip er in, inclusief kop en poten!) zit een hele lading aan goede vetten, mineralen en nutriënten die belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem. Zoals de gelatine, een wondermiddel voor de darmwand. De gelatine zit vooral in de poten… Jammer, want die zitten er meestal niet meer bij als je een hele kip koopt. Dat wordt dus zoeken naar een echte boerderijkip!

Uiteraard gebruik je het liefst een biologische kip. Kippen die ook nog gras hebben kunnen eten leveren bovendien de beste nutriënten in je bouillon. Tijdens het koken van de botten komt o.a. cysteine vrij, een aminozuur dat een vergelijkbare werking heeft als het bronchitis medicijn acetylcysteine.

Door op het laatst een bosje fijngesneden peterselie aan de bouillon toe te voegen krijg je nog meer goede mineralen-ionen in je bouillon.

Ingrediënten (recept uit Nourishing Traditions, S. Fallon, voor ongeveer 2 liter bouillon):

  • Helaas... geen poten
    Helaas… ook de Franse bio-kip is zonder poten, foto: roosgoesgreen

    Het karkas van 1 bio-kip, liefst ook de kop en de poten (jaja…) want daar zit juist veel gelatine in! (je kunt ook een hele kip gebruiken die je in z’n geheel in de pan/slowcooker doet of van tevoren in stukken snijdt)

  • 2 uien, in grove stukken
  • 2 wortels, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 6 peperkorrels
  • 2 laurierbladen
  • Eventueel paar takjes tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el appelciderazijn
  • ongeveer 2 liter water

Bereiding:

– Zet de botten onder water met de groenten en kruiden (behalve de peterselie) en doe hier 2 eetlepels azijn (of wei) bij. Laat dit 30 – 60 minuten staan (dit helpt om de mineralen uit de botten te trekken) (als je een slowcooker hebt kun je alles meteen in de slowcooker doen)

kippenbouillon

– Breng dan aan de kook (zet de slowcooker eerst een paar uur op high tot het kookt) en schep eventueel schuim dat omhoog komt af

– Zet daarna op zacht vuur (of op de lage stand van je slowcooker) en laat 6-24 uur sudderen (als je een hele kip gebruikt is het vlees na 4-6 uur op de hoge stand heerlijk mals. Na het vlees opgesmikkeld te hebben gooi je de botten weer terug in de slowcooker en laat je het nog een nacht doorsudderen voor je bouillon).

– Doe 10 min voor het einde de peterselie erbij en breng eventueel al op smaak met zout (ik doe dit vaak pas als ik de bouillon gebruik)

– Schep de botten uit de bouillon met een schuimspaan (als er nog vlees aan zat doe je dat na het zeven weer bij de bouillon). Gooi de rest van de bouillon door een vergiet of zeef.

kippenbouillon
Foto: roosgoesgreen

– Zet de bouillon in de koelkast en laat helemaal koud worden. Er vormt zich dan bovenop een vetlaag. Die schep je eraf. Daarna kun je de bouillon gebruiken of (in delen) invriezen.

Op naar een winter zonder verkoudheden!

32 gedachten over “Zelf kippenbouillon maken

  1. Dank je wel voor het recept, ik had net vanochtend een kilo kipkarkassen uit de vriezer gehaald!

    Waarom moet de vetlaag eraf gehaald worden voor je de boullion invriest?
    En als je dan wel aan kippenklauwtjes kan komen, hoe werkt dat dan? Ik heb begrepen dat je de nagels af moet knippen, maar kan je ook nog het buitenste vel eraf halen? Het lijkt me dat de klauwtjes vol poep zitten.

    Manon

    • Hoi Manon en Loes, ja goed punt van dat vet; ik heb het overgenomen uit Nourishing Traditions, maar volgens mij kun je het ook laten zitten, alleen is je bouillon dan wel erg vet. Als je het vet eraf schept kun je het prima gebruiken als bakvet of in hartig deeg etc. lees ik op internet (zie deze blog voor allerlei suggesties), vooral in Joodse recepten wordt het volop gebruikt. Het heeft alleen best een sterke kipsmaak, dus niet voor alles geschikt. Je kunt het eventueel ook invriezen zodat je het langer kunt bewaren.

      Ik heb zelf (helaas) nog geen ervaring met de kippenpoten, maar in deze blog lees je hoe je ze het beste schoon kunt maken, en inderdaad de huid inclusief nagels er af pelt, succes!

  2. Vergeet vooral niet het kippenkontje eraf te snijden. Laatst heb ik een verhaal gehoord, ook van een kok, dat daar veel stoffen inzitten die kanker kunnen veroorzaken.

    • Hallo Josefien,

      Geen idee of het kanker kan veroorzaken maar het kontje snij ik er altijd af omdat er heeeel veel vet in zit wat je net als een puistje kan uitknijpen 😛 en omdat ook het darmkanaal inzit en daar vaak nog poep in zit.
      Natuurlijk kan je de waterkraan er tegen aan zetten en schoonspoelen en worden zo wie zo alle bacteriën wel gedood na het lange verhitten maar toch,… ik snij het kleine stukje staart er altijd af. 🙂

  3. Net een nieuw slowcooker gekocht en deze bouillon gemaakt. Maar….volgens mij is hij mislukt 🙁 Hij is heel erg donker en ruikt niet meer lekker naar kip. Nu waren de wortel en prei die ik had gebruikt boven water komen liggen en bijna zwart geworden. Heb jij deze ervaring ook? of zou ik er gewoon net niet genoeg water op gedaan hebben??

    • Oeh, dat klinkt alsof het veel te warm is geworden…zonde van al je werk, vervelend! Had je de slowcooker heel lang aan laten staan? En wel op de laagste stand? Ik heb wel eens gehad dat de groenten bij mij na 24 uur ook al iets te bruin werden. Wat dat betreft kan je de groenten misschien beter pas een paar uur voor het einde toevoegen…

  4. Hoi Roos, al menig keer naar deze pagina gegaan als ik mijn slowcooker weer aanzette. Bedankt voor het recept! Nu kocht ik laatst weer kipkarkassen bij de geweldige (glutenvrije!) Veenendaalse slager. Die gaf aan dat het het best is om het karkas te blancheren. Daarna weer opzetten in koud water. Dit in verband met de toxines die de bacteriën uitscheiden. (‘Van bacteriën word je niet ziek’, zei de vakman, ‘maar van hun toxines.’ Het klinkt heel logisch. Dus blancheer ik nu de kippen en karkassen en poten. Zonder op internet verder bevestiging gezocht te hebben. Het klinkt zo logisch. Als die bevestiging er is, zou het goed zijn het hier in het recept te vermelden. Beetje jammer van het meerwerk, maar hé, wie zo kookt en eet, heeft voor zijn gezondheid veel over.
    Ik wel in ieder geval. 🙂

    • Hallo Esther,
      Ik weet niet beter dan dat ik na het schoonspoelen van het kippenvlees kokend water over de kip te gieten of de kip onder te dompelen in gekookt water er uit te wissen en in koud water op te zetten. 🙂

  5. Hallo Roos,
    Ik vroeg mij af of het zinvol is om de kippenbotjes nog door te knippen/hakken nadat het vlees er af is gehaald. Tijdens runderbouillon maken zijn alle botten ook in stukken. Dit is wellicht uit praktische overwegingen (welke pan/fornuis is groot genoeg voor een os…). Maar het lijkt mij dat de nutriënten makkelijker opgenomen kunnen worden in het water.
    Kun jij hierover iets zinvols zeggen?
    Dank je voor beide bouillon recepten. Ze zijn erg lekker en helpen mijn darmen.
    Groet,
    Maarten

  6. een nieuw slowcooker van 5.7 liter gekocht en deze bouillon gemaakt.
    heeft 2 uur hoog gestaan daarna 6,5 op laag.
    kip was supergaar en al het vlees ging zo van het bot af.
    heeft nog 24 op gestaan met de botten weer erbij en nog wat water bijgevoegd.
    na totaal 24 uur afkoelen zat er een groene laagje op hoe komt dat??
    verder het is lekker geweest en er zit nog wat in de diepvries.

    groette adrie

  7. Pingback: Botten bouillon
  8. Ik maak regelmatig kippenbouillon op het fornuis. Ik laat dit vaak 8 uur ( of langer) zacht koken en ik heb dan vaak een bouillon die na afkoelen meestal vrij dik is (met veel gelatine dus.)

    Ik heb het nu 3 keer in een crockpot geprobeerd met dezelfde hoeveelheden die ik normaal gebruik. Ik heb de soep 1 x 8 uur laten staan maar deze had totaal geen smaak. Daarna 2 x Een pan dan 24 uur laten pruttelen. De bouillon was wel donkerder van kleur en smaakvoller maar bij afkoelen geen spoortje gelatine te ontdekken helaas. Ook vond ik dat er toch nog veel water verdampt was. Ik had de crockpot eigenlijk mede voor het maken van de bouillon gekocht, maar dit valt toch wel tegen. Doe ik misschien iets verkeerd?

    • Hoi Sanne, wat jammer dat de bouillon niet lukt in je crockpot… eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dat kan komen als je echt dezelfde ingrediënten gebruikt. Dan zo het alleen aan de temperatuur kunnen liggen, maar zo nou komt dat nou ook weer niet dacht ik.Jammer!

  9. Ik ben bezig met een kippenbouillon waarbij ik onder andere jouw recept gebruik, maar wat ik me afvroeg: als je dat vet eraf gaat scheppen, schep je ook die gelatine eruit, lijkt me, want ook dat drijft bovenop. Is het dus geen optie om het gewoon door te roeren? Of zeg ik nu iets heel raars?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.