Food film festival vol plantaardig vlees

Onder het genot van een vegetarische bitterbal beluister ik hoe jonge boer Tom zijn 23.000 kippen verdedigt tegenover een volle zaal linkse ‘believers’. Bij het grote vleesdebat van het  Food Film Festival zitten vooral vegetariërs in de zaal, of anders toch minimaal young professionals die hun vlees biologisch willen. Het festival wil vooral jongeren bewust maken van duurzaam voedsel. Naar het publiek kijkende is dat gelukt, althans de jongeren tussen de 25 en 40 jaar. Bewust waren ze hoogstwaarschijnlijk al. Dit weekend werden er op het festival meer dan 20 films over alle aspecten van voeding vertoond, van vergeten groenten tot food design.

‘Ik hoop niet dat het weer zo’n drama-film is’, zegt het meisje met neusring naast me in de bioscoop-zaal. Ze heeft al twee films achter de rug en wordt wat moedeloos van de misstanden in de koffie-productie of de afvalberg die de voedingsindustrie achter zich laat. Ze wil liever oplossingen zien.

Die zijn er ook. Buiten in het zonnetje koop je bij de marktkraampjes een heerlijk zoet appeltje uit de streek bij Willem&Drees of een potje pittige sambal van Nederlandse pepers bij Hottie. Bezoeker Hugo doet niet ‘tuttig’ over een stukje worst van een varken met een naam (zoals in de openingsfilm Goddelijk Varken, starring varken Dorus). Maar de veganist naast me in de rij voor het lunchbroodje is toch wel wat teleurgesteld dat er geen broodje zonder vlees of kaas op het menu staat.

Toch borrelt het festival wel van de plantaardige oplossingen. Want, zo leren we in de vleesquiz, als in 2050 niemand vlees zou eten zouden we 4 miljard meer mensen kunnen voeden. Dus wordt plantaardige maandag gepromoot, krijgen we borrelhapjes met zeewier van Veggie in pumps en dus die bitterbal van de vegetarische slager gemaakt van o.a. lupinebonen. Je proeft het verschil nauwelijks. Mijn bewondering daarvoor daalt weer een beetje als ik hoor dat een gewone bitterbal gemiddeld maar 20% vlees bevat.

Oplossingen voor thuis zijn er ook. Een greep uit de nieuwste ontwikkelingen in duurzaam voedselland:

  • Met de Slow food finder vind je in een handomdraai waar je bij jou in de buurt biologisch vlees kan kopen of lekkere verse tomaatjes van een lokale boer. De website is nu nog vooral op Amsterdam gericht maar gaat snel uitbreiden.
  • Verse producten bestel je gewoon via het web bij Ruud Maaz, die ze onverpakt thuisbezorgt. Biologische groenten en fruit direct van de boer, vis van Fishes, brood van volkoren bakker Hartog.
  • Heb je een feestje of receptie, dan is het pas hip als je over food concepts and styling nadenkt. Geen gewone bitterbal bij de borrel maar een bietensnoepje of zeewierhapje met artistieke foto’s van vergeten groenten aan de wand.

Ook Tofik Bibi die namens Groen links als jeugdige politicus in het vleespanel zit, wil Henk & Ingrid (de normale burger) leuke alternatieven voor vlees bieden. Tussen aardappels-groente-vlees en een zeewiergebakje liggen nog tal van andere mogelijkheden. Zelfs in de echte culinaire wereld worden planten steeds aardiger gevonden: topkok Albert Kooy pleit voor een Nieuwe Nederlandse Menukaart waarbij 80% uit groente en maar 20% uit vlees bestaat. Daar zit een bitterbal dus al aardig bij in de buurt.


 



Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.