Zonnen zonder smeren is gezond – in de media

heart_shaped_sun_8000Mijn blog met bovenstaande titel heeft via publicatie op Earth Matters gister zoveel aandacht in social media-land gekregen dat het zelfs bij De Wereld Draait Door genoemd is. Schandalig, noemde tafeldame Roos Schlikker het. Dat ‘zonnen zonder smeren’ wordt aangeraden op dit soort warme dagen terwijl 45.000 mensen per jaar huidkanker krijgen in Nederland.

Nou geef ik toe dat de titel enigszins kort door de bocht is; dat is nou eenmaal een journalistiek trucje om mensen aan het lezen te krijgen. Maar in de rest van de blog kun je lezen dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt. Zo blijkt dat mensen met buitenberoepen juist de minste kans op huidkanker hebben; terwijl ik nog nooit een bouwvakker heb zien smeren, jullie? En wellicht zijn juist het gebrek aan vitamine D of de kankerverwekkende stoffen in zonnebrandcrêmes (mede)oorzaak van het ontstaan van kanker. Als we het over huidkanker hebben is verbranden absoluut uit den boze. Mijn eerste tip is dan ook om dat ten alle tijde te voorkomen. Eventueel met het smeren van zonnebrandcrême. Maar dan wel één zonder kankerverwekkende stoffen!

Het liefst maak je vooral gebruik van de ochtendzon die nog niet zo heet is, maar wel de meeste vitamine D aanmaak in je huid tot gevolg heeft. Moet je toch de hele dag in de zon zijn (zoals ik vandaag in de tuin), dan smeer je je natuurlijk wel in met een goede zonnebrandcrême. Kokosolie is bijvoorbeeld een goede start; dat vertraagt het verbrandingsproces met 20 %.

Lees de rest van mijn tips in Zonnen zonder smeren is gezond!

11 gedachten over “Zonnen zonder smeren is gezond – in de media

 1. Tips zijn onvindbaar, inmiddels had ik zoveel vertrouwen in je berichten dat ik dacht ze klakkeloos te kunnen verspreiden, maar dat kan dus kennelijk ook al niet meer. Jammer , weer een betrouwbare bron opgedroogd.

  • Wat is hier niet betrouwbaar, Coos? Als mevr Roos uit de wereld draait door het hele artikel had gelezen en wellicht zelf wat onderzoek had gedaan had ze niet deze statement gemaakt op televisie.. (Over onbetrouwbaar gesproken..)

 2. Klopt helemaal, ik heb het boekje gelezen van Andreas Moritz heel interessant. Het is juist het tegenovergestelde! ik vind het erg om te horen dat er wordt aanbevolen om je goed in te smeren met kankerverwekkende zonnebrandcremes! dat vind ik pas schandalig!

 3. Ik smeer ook zo min mogelijk en draag ook geen zonnebril. Je hersens krijgen dan onjuiste info. en het positieve effect van de zon is ook minder en voor je ogen is het slechter. Oeps nou krijg ik weer opticiens etc. in het harnas. Deze info. krijg ik echter door van http://www.volzicht.nl en vind ik ook zeer waardevol.

 4. Sorry mensen; ik krijg de link niet werkend maar je kunt het bericht vinden op mijn blog onder voeding en dan vitaminen; of op de site van Earth matters bovenaan. Zonnige groet vanuit de tuin!

 5. DWDD is, hoewel ze dat niet geloven, voor de massa gemaakt. En die massa wil liever geen afwijkende inzichten. Bovendien haal je met je artikel een hele industrie onderuit, Roos. Hoe durf je, denk eens aan de economie ;).
  Gaaf dat zoveel lezers je vonden.

 6. Coco’s olie heeft spf4. Er word aangeraden van een spf van minimum 15 te gebruiken (deze beschermt tegen 93% van de schadelijke zonnestralen) en in de zomer raden ze juist aan van een spf 30 (beschermt tegen 97% van de schadelijke zonnestralen). Als je graag een zonnebeschermingsproduct zonder kankerverwekkende stoffen gebruikt ga dan voor de producten van Dr Jetske Ultee, ook Paula’s Choice is een goede keuze maar gebruik wel de creme’s van haar zoneder benophenone-4,oxybenzone.
  Alle spf creme’s onder de spf 15 zijn waardeloos zegt dermatologe Dr Jetske Ultee omdat de spf niet stabiel is bij zo’n lage factor.

 7. Welke zijn eigenlijk die schadelijke zonnestralen? Zijn dat dezelfde die juist de benodigde vitamine D aanmaken?
  Wat vind je trouwens van het advies om ’s morgens vroeg de tuin in te gaan om je D-shot te vangen. Morgenstond heeft goud in de mond!

  Noud

 8. Met beleid genieten van de zon en buitenlucht versus als een pannenkoek ingesmeerd met zonnebrandcrèmes uren bakken aan de costa’s, daar hoef ik niet lang over na te denken… Zoals ook verse plukrijpe voeding ons van binnenuit sterker, jonger en mooier maakt dan welk breed gepromoot cosmetisch zalfje dan ook. Dank voor je mooie bijdrages en inspiratie Roos, doe vooral zo voort, niets van aantrekken van die doordraaiende wereld 🙂

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.