Bloembollen giftig voor bijen?

Foto: R. van West

Denk je dat je wat goeds doet voor de bijen door vroeg bloembollen in je tuin te hebben; blijkt dat je eigenlijk gifbloemen creëert. Want bloembollen worden vaak in bestrijdingsmiddelen gedoopt voordat ze verkocht worden! Nouja, nu moet het niet gekker worden. Maar dat wordt het wel. Particuleren maken zich namelijk (onbewust) ook behoorlijk schuldig aan het vergiftigen van het leefmilieu van de bijen, zag ik gister in een uitzending van Radar.

Nederland grootverbruiker insecticiden

Het is al erg genoeg dat Nederlandse landbouwsector grootverbruiker is wat betreft bestrijdingsmiddelen. Samen met Japan en België zijn we recordhouder voor wat we per hectare aan bestrijdingsmiddelen gebruiken (Bron: Zembla). Een groot deel daarvan komt trouwens voor rekening van de snijbloemen. Een fris boeketje op tafel is dus eigenlijk helemaal niet zo fris. En in mijn blog over de kwaliteit van ons drinkwater heb ik al genoemd dat Nederland ook grootverbruiker is van het bestrijdingsmiddel imidacloprid, dat in andere landen al verboden is. O.a. omdat er aanwijzingen genoeg zijn dat het een vergif is voor de bijen.

In China zijn er al plekken waar fruitbomen met de hand bestoven worden door kinderen met kwastjes! Dit is deels om de productie te verbeteren (zie deze blog), maar had ook zeker te maken met steeds minder bestuivende insecten in die regio door grootschalig gebruik van bestrijdingsmiddelen (zie bijensterfte.nl). In ieder geval geen scenario waar we naar toe willen.

Wetenschapper Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht zette in het Radar programma nog eens duidelijk op een rijtje dat er meerdere oorzaken zijn voor de enorme bijensterfte van de afgelopen jaren. Er is inderdaad ook de varroa-mijt die ziekten onder de bijen verspreidt. Maar dit wordt nog eens extra versterkt doordat de bijen al verzwakt zijn. En dat heeft alles te maken met ons kwistige gebruik van bestrijdingsmiddelen. Zo tasten neonicotinoïden het zenuwstelsel van de bijen aan waardoor ze gedesoriënteerd en verzwakt kunnen raken. De neonicotinoïden zijn in de laatste jaren de meest gebruikte groep van insecticiden geworden. Het gif wordt door de planten opgenomen waardoor ook het stuifmeel giftig wordt. Ook het gebrek aan biodiversiteit (door onze eentonige akkers zonder bloemen – > denk bestrijdingsmiddelen) helpt niet mee.

Giftige bloemen in de stad

Foto: TANAKA Juuyoh (田中十洋) (Flickr)

Met als curieus gevolg dat er in en rond de steden waarschijnlijk meer lekkers te vinden is voor de bijen dan in de ‘open natuur’. Dan is het dubbel cru dat die bloemen die er nog zijn giftig kunnen zijn voor de bijen. Zoals die bollen, die in imidacloprid gedompeld worden. Maar er zijn nog meer onvermoede gifbronnen. Blijkbaar worden er ook neonicotinoïden gebruikt om tuinaarde die je bij tuincentra koopt van al het leven te ontdoen. Nog los van het feit dat aarde uiteraard levend hoort te zijn, wordt dat gif door de planten die er op groeien opgenomen. Niet lekker voor de bijen dus. Ook voor ons zelf niet, trouwens, mocht je aan eetbaar tuinieren doen.

Bij tuincentra staan de bestrijdingsmiddelen gewoon voor het grijpen. Onkruidbestrijders, anti-luis-middeltjes of mierenverdelgers (als er Bayer of Syngenta op staat moeten er al alarmbelletjes afgaan!). In het mierengif zit genoeg werkzame stof (een halve gram) om 30 miljoen bijen uit te roeien (bijna de hele Nederlandse kolonie)! Via het regenwater komt het gif in de bodem en kan dan door planten worden opgenomen. Niet verbazingwekkend dus dat ook stadsimkers steeds meer te maken krijgen met hele volken die dood gaan. Geen vrolijk gezicht, kan ik je vertellen.

Duzzzz, weer extra reden om alles voor je tuin biologisch te kopen:

  • koop geen giftige bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte (hou mijn blog in de gaten voor de tips om op een natuurlijke manier ongedierte te slim af te zijn)
  • koop biologische tuin/potgrond
  • koop biologische bloembollen (Bij Gezonde Gronden in Den Haag kan je in het najaar biologische bloembollen kopen)
  • En bedenk ook voor je een bloemetje voor een zieke koopt dat daar een giftig luchtje aan zit!

Hot item

Het onderwerp speelt op dit moment trouwens ook in de politiek. De Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) heeft het advies gegeven om 3 van die neocitoninoïden voor een aantal toepassingen te verbieden. Dat zijn dan 10 van de 1000 toepassingen… Nog niet echt een overweldigende stap, maar tenminste wel een begin. Binnenkort wordt dit onderwerp ook in de kamer behandeld. Op reddebijen.nl (Greenpeace) kan je een petitie ondertekenen. Buzzz it voort!

14 gedachten over “Bloembollen giftig voor bijen?

  1. Ik gebruik als potgrond de kokospotgrond van e.costyle (omdat ik geen turf wil gebruiken en dit zit in de meeste potgrond). Zou dit ook in gif gedoopt zijn?

    • Vast niet! Ecostyle heeft op z’n minst een eco-reputatie hoog te houden ;-). Inderdaad een goed alternatief voor turf. Al is kokos dan ook weer geen lokaal product, maar je moet wat 😉

  2. Hoi roos,
    Ik schrok mij een hoedje van dat bericht van Radar. Insecticiden in tuinaarde! Toch verbaasd het met niets. Heb met altijd al afgevraagd hoe het kan dat er nooit bodemleven komt in potten met gekochte tuinaarde. Mogelijk is dit de verklaring.
    Nog even een leuk recept om zelf potgrond te maken!
    Neem ong 30% van de benodigde hoeveelheid grof zand, 30 % compost en 30 % vermolmd hout (flink nat)
    Dit meng je goed door elkaar. Nu heb je je eigen potgrond klaar voor gebruik.
    (geleerd tijdens een permacultuurworkshop in bulgarije) voldoet mij prima.
    Veel tuinplezier. Groet Janet (roeach.nu)

  3. Kijk, zo prijst Bayer het dompelen van bollen en knollen in een imidacloprid-gifbad (Admire) aan:

    http://www.bayercropscience.nl/BAYER/CropScience/BCS_NL.nsf/id/CB2E2390D94862D7C125758F005FF41A/$file/Admire_brochure_dompelbad_010804.pdf?open

    Korte link (hoofdlettergevoelig):
    http://goo.gl/FO9Jk

    “Met de uitbreiding van het etiket kunnen nu alle bloembol- en knolgewassen worden gedompeld in Admire” (dis was een besluit uit 2004 van de Nederlandse toelatingsautoriteit CTGB dat blijkbaar de geschiedenis in wil als het “College voor de Toelating van Genocide op Bijen”)

    “De bollen en knollen nemen op deze manier het middel mee naar het veld. Doordat het middel is opgenomen in het gewas, is er sprake van een werkingsduur van enige maanden”

    “Ook mogelijkheden in bewaarfase van bollen en knollen”

  4. Na de uitzending van Tros Radar schrok ik mij ook een ongeluk toen ik dat hoorde van de tuinaarde en bloembollen die door consumenten gebruikt worden. Echter, Jeroen van der Sluijs blijkt een foutje te hebben gemaakt als het gaat om de tuinaarde. Daar zit het gif niet in. http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/aflevering/22-04-2013/pesticiden-en-bijensterfte/
    Wel in de tuinaarde die voor de bollenteelt gebruikt wordt.
    Dat wil natuurlijk niet zeggen dat tuinaarde niet op een andere discutabele manier van het leven is ontdaan.
    Ik wil hier ook even inhaken op de aanname dat Ecostyle sowieso eko is. Ecostyle draagt geen keurmerk. De verklaring van Ecostyle zelf is dat zij van mening zijn dat zij hun eigen merknaam al als een keurmerk opzich zien. Ecostyle is vaak een goed alternatief voor reguliere producten, maar niet altijd! De tuinaarde van Ecostyle heeft net zo min beestjes als de gewone tuinaarde uit het tuincentrum. Slakkengif op basis van Ferri fosfaat dat doordat het van nature in het milieu zou voorkomen, onschadelijk zou zijn voor alles behalve slakken. Het is waar dat ferri fosfaat onschadelijk is, maar wat ze even niet zeggen is dat ze een activeringsmiddeltje is de korrels doen waardoor het wel giftig wordt. Het spul is dus wel gewoon giftig voor dieren en mensen. Sterker nog, aan het oh zo veilige middeltje is geen bittere smaak toegevoegd (zoals wel bij de oude middelen met metaldehyde) om het eten te ontmoedigen.
    Blijf nadenken: gif is gif. Als je een slak doodmaakt wees dan bewust van het proces. Als je het vraagt aan veel mensen zul je zien dat ze niet precies weten hoe het werkt, maar het moet wel veilig zijn want “Ecostyle zegt het en ferri fosfaten zitten van nature in de grond!”

    • Hoi els, bedankt voor je reactie! Ik wist niet dat Ecostyle geen echt keurmerk heeft, goed om bewust van te zijn. Dus steeds meer reden om zo min mogelijk te kopen en zo veel mogelijk binnen het systeem op te lossen.

  5. Als albert heyn zijn snijbloemen 7 dagen houdbaarheid garandeert, zullen ze ook wel gesopt en bespoten zijn. Gerbera s blijven nooit zo langgoed. Zefs na 9 dagen staan ze nog rechtop in de vaas n de kamer. Ik hoef ze niet meer ! Cg

  6. Nuttige bewustwordingssite.Ik zou iedereen die deze site bezoekt willen verzoeken donateur te worden van de bijenstichting.Daar is een groepje mensen bezig zich heel stevig in te zetten voor de bijen.Ze hebben trouwens ook nog een heel nuttige site.Het is gewoon crimineel wat er gebeurt met al die bestrijdingsmiddellen.Een betere wereld begint bij jezelf.

  7. Van veel mensen hoorde ik dat het lastig was om schone bloembollen te kopen. Daarom was ik blij verrast dat er inderdaad een paar ecologische kwekers zijn. Van een 80 jaar oude kweker, Wil Braakman, heb ik in februari 2014 het werk overgenomen. Als je serieus werk wilt maken van een duurzame toekomst, overweeg dan om schone bloembollen te kopen. Je helpt daarmee mij om de kwekers te overtuigen door te gaan op die weg en al doende nieuwe kwekers te overtuigen! Volg ons op http://www.facebook.com/naturalbulbs

  8. Ik vraag me af of de bollen giftig blijven,ook n jaar later. Ik wil mn tuin nl volzetten met bolletjes die ik nu thuis binnen heb staan, meestal gooien mensen die weg, maar die kan je zo de tuin in planten, de winter daarop..We hebben n bijenkast in de buurt, dus ik wil t graag weten. Ik kan t op internet nergens vinden.

  9. Ik zou graag voor onze moestuin met bijenkas bollen doe uitgebloeid zijn van mensen uit de straat en horeca zaken bewaren en volgend jaar in de tuin zetten..Ik vraag me af of ze dan nog giftig zijn? Weet iemand dat?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.