Foto: roosgoesgreen

Met romige prei gevulde pompoen

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Met de lente in de lucht leek het me een mooi moment om eindelijk eens aan mijn  nauwkeurig bewaarde pompoenvoorraden te beginnen. Het duurt nog wel een maandje voordat de eerste verse bladgroenten weer uit de tuin komen, maar in de winkel heb ik de eerste raapstelen al gespot! Dit recept is simpel maar supersmakelijk. Echt comfort-food voor de laatste koude/natte avonden.

Mijn eigen gekweekte pompoenen stonden tot nu toe nog te pronken in mijn vensterbank. Met het idee dat ik die achter de hand zou hebben als ik een keer niks in huis heb. Dat is nog niet voorgekomen ;-).

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Hetzelfde idee had ik bij de knollen van de knolcapucien die ik dit jaar voor het eerst in de tuin had. Die zaten tot voor kort nog lekker in de grond. Maar nu ik weer in de tuin begin rond te scharrelen stuitte ik opeens op deze prachtige knollen van de knolcapucien! Ik moet nog ontdekken hoe ze het beste tot hun recht komen in de keuken, maar vooralsnog doen ze het prima op de fruitschaal.

Maar terug naar de pompoen. Ik heb het recept ooit uit een kookboek gekopieerd, maar ik weet niet meer welke, helaas. Uiteraard heb ik het wel weer enigszins aangepast met een vleugje rozemarijn. In het originele recept ging de pompoen rauw de oven in, waardoor het wel 50-60 minuten duurde voordat hij gaar was. Ik stoom de pompoen van te voren, dat duurt maar 15 minuten. Daarna is de oven alleen nog een kwestie van opwarmen.

Ingrediënten (voor 2p):

  • 1 medium oranje pompoen
  • 1 dikke prei
  • 1 ui
  • 100 gr spekjes (die zaten niet in het originele recept, maar geven wel lekker veel smaak)
  • 50 gram geraspte harde geitenkaas (of een andere harde kaas)
  • 2 el crême fraiche
  • 1 tl mosterd
  • 3 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • facultatief: 1 takje rozemarijn

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.

– Snij lelijke plekjes aan de buitenkant van de pompoen er af; schillen is niet nodig! Snij dan de bovenkant van de pompoen af (zodat je ongeveer een gat van 5 cm hebt) en schep de pitten met een lepel uit de pompoen.

– Leg de pompoen met het gat naar beneden in een stoommandje. Leg als je hebt een takje rozemarijn op de bodem van het stoommandje en als er plek is ook het dopje van de pompoen. Laat in ongeveer 15 minuten gaar stomen.

– Snij de ui en prei in fijne stukjes. Bak aan in (ontgeurde) kokosolie of ghee. Voeg dan de spekjes en de tijm toe en laat 10 minuutjes zachtjes bakken.

– Haal daarna de prei van het vuur en roer er de mosterd, crême fraiche en kaas door. Breng op smaak met flink wat verse peper (en zout als je geen spekjes gebruikt).

– Leg de gestoomde pompoen dan in een ruime ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Vul daarna de pompoen met het preimengsel.

– Zet nog ongeveer 15 minuten in de oven zodat de kaas lekker gesmolten is.

Serveren met een frisse salade (bijvoorbeeld witlof met geraspte meiraap en appel en radijskiemen) en smullen maar! Ik had in m’n eentje bijna een hele pompoen op. Zo komt die wintervoorraad nog wel op ;-).

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

3 gedachten over “Met romige prei gevulde pompoen

  1. Vorige weel je bananenbrood gemaakt. Heerlijk. Heb deze ook met amandelmeel gemaakt. Is iets vochtiger maar was een groot succes op mijn werk!

  2. Het was héérlijk! Voor de spekjes had ik die van de vegetarische slager gebruikt. Viel thuis in goede aarde na een dag hard werken. Het ziet er feestelijk uit, vult goed en is heel makkelijk te maken. Dank!

Een reactie plaatsen