Foto: R. van West

Chocolade-brownies met… zwarte bonen!

Foto: R. van West

Als je dit proeft heb je echt niet door dat er bonen in zitten, je proeft vooral lekker kleffe chocola en nootjes, hmmm. Maar de bonen geven wel vulling waardoor je geen meel hoeft te gebruiken; ideaal! Toevoeging dec. 2014: ik heb het recept iets verfijnd en toch wat kokosmeel toegevoegd om de brownie iets minder klef te maken.

(Recept oorspronkelijk uit Simply sugar and gluten-free, Amy Green)

 

Ingrediënten:

  • 60 gram (1/4 cup) boter (of 75 gram kokosolie)
  • 240 gr (1 blikje of 1 1/4 cup) gekookte zwarte bonen, goed uitgelekt
  • 1 rijpe banaan
  • 4 eieren
  • 35 gr cacao-poeder
  • 1/4 cup (of 4 el) yoghurt of kwark (of 50 gr kokosroom)
  • 100 gr pecannoten (of walnoten maar liever niet vanwege de omega 3 vetten die snel oxideren bij hoge temperatuur)
  • 2 el steviakristal
  • 50 gram dadelpuree
  • 4 el gula djawa (palmsuiker) of 4 el kokosbloesemsiroop of ahornsiroop
  • 2 tl vanille extract
  • Snufje zout (tenzij de bonen uit zout water kwamen)
  • Evt: 50 gram kokosmeel voor iets steviger brownies
  • Evt: 25 gram chocola in stukjes en/of 25 gram witte moerbeien

 

 

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de pecannoten op een bakblik en doe ze in de oven om te roosteren (ong. kwartiertje). Zet de boter (of kokosvet) in een bakje in de oven om te smelten

– Bekleed een cakeblik of lage ovenschaal (van ongeveer 17  x 17 cm) met boter en bakpapier. Laat de bonen uitlekken en spoel ze eventueel even af als ze uit zout water komen.

– Doe de bonen, de banaan, de vanille, de zoetstoffen en 1 ei in een blender of meng het met een mixer tot een gladde massa (ongeveer 2 min.)

– Voeg de cacaopoeder en gesmolten boter toe en meng weer tot glad

– Haal de pecannoten uit de oven en laat op een bord een beetje afkoelen

– Sla in een grote kom de 3 resterende eieren (en evt. de kokosroom of kwark) met een mixer tot ze luchtig zijn (ong 1 min). Voeg de twee mengsels bij elkaar en mix tot het goed gemengd is.

– Roer er de pecannootstukjes doorheen en evt. de chocola en moerbeien.

– Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak ongeveer 30-40 minuten tot een vork er schoon uitkomt.

Tip: nog lekkerder met een kokosolie frosting met sinaasappelschilletjes!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

12 gedachten over “Chocolade-brownies met… zwarte bonen!

    • Hoi simone, ik denk dat je de boter prima kunt vervangen met kokosolie of zelfs een milde olie als olijf of zonnebloem. Ipv de yoghurt kan je missch kokoscreme nemen. Qua hoeveelheden kan ik je niet precies adviseren, uitproberen maar!

  1. Hoi Roos, leuke site! En ik heb vol enthousiasme de brownies met bonen gemaakt, maar ze waren echt NIET lekker!!! Smaakte naar koude bonenprak met een zoet laagje, ook mijn vriend, normaal fan van brownies, heeft zelfs zijn ene stukje niet opgegeten. Het zag er ook niet uit zoals op de foto, erg jammer, want ik zoek en blijf proberen lekkere suiker- en glutenvrij te bakken.
    Teleurgestelde Mariska

    • Hoi Mariska, wat jammer! Had je wel alle ingrediënten gebruikt die in het recept stonden? Soms zijn bonen uit pot/blik al erg gezouten, dat helpt natuurlijk niet. En ik geloof dat dit recept ook wel uit m’n ‘niet-zoete’ periode stamt; er mag best wat meer zoetstof in. Maar dan is het toch raar dat ze er nog zo anders uit zien. Ik zal binnenkort een brownie-recept posten dat echt niet kan mislukken!

  2. Hoi Roos, vanavond deze brownies gemaakt. De smaak is heerlijk, maar het geheel viel uit elkaar, terwijl het wel een goede cake-achtige structuur heeft. Ik heb ditmaal het recept helemaal gevolgd, vaak ben ik eigenwijs:). Heb jij idee wat ik de volgende keer anders zou kunnen doen? Inderdaad zijn ze niet zoet, maar ik vind dat juist wel lekker, heel pure, intense cacaosmaak (ik had voor grootste deel rauwe cacao genomen). dus ik zal het zeker met smaak eten, maar ja, het oog wil ook wat he?

    • Ik heb dit recept zelf al een tijd niet meer gemaakt maar wellicht helpt het om een plantaardig bindmiddel toe te voegen zoals johannesbroodpitmeel, arrowroot, of xanthaangom. Ik zou dan 2 tl doen. Ik kan me ook voorstellen dat kokosvet in plaats van boter het geheel beter bij elkaar houdt, maar dan moet je wel van de kokossmaak houden…

Een reactie plaatsen