Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie uit suiker en melasse of mais. Door het fermentatieproces worden de korte suikerketens omgezet in langere suikerketens (polysacchariden). Dat is qua gezondheid alleen maar een verbetering. De lange suikerketens fungeren daardoor namelijk als vezels die de darmflora kunnen voeden (Bron: De groene vrouw)’. Voor wie toch liever een minder bewerkt product gebruikt kan kiezen voor guargom, arrowroot of johannesbroodpitmeel.
Ingrediënten (voor ongeveer 15 kleintjes of 8 grote):
Foto: roosgoesgreen
100 gr kokosmeel (of rijstebloem)
150 gr amandelmeel
1 tl xanthaangom (of 2 tl guargom, arrowroot of johannesbroodpitmeel)
3 tl wijnsteenzuur bakpoeder
75 gr koude boter
90 ml karnemelk
2 eieren
1 el steviakristal
1/2 tl vanillepoeder
1 tl citroenrasp
1/4 tl zout
evt: 30 gr rozijnen
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 225 graden
– Meng het meel met de xanthaangom en de bakpoeder, de steviakristal, het vanillepoeder en een snufje zout
– Kneed de boter erdoor totdat er deegvlokjes ontstaan
– Klop de eieren los. Bewaar een klein beetje om de bovenkant van de scones mee te bestrijken, voeg de rest aan het meel toe, evenals de citroenrasp en de karnemelk. Kneed tot een zacht deeg. Voeg als je wilt rozijnen toe.
– Maak hoopjes deeg van ongeveer 3 cm hoog, een beetje ruw is juist aantrekkelijk ;-). Leg ze op een bakblik met bakpapier en bestrijk de bovenkant met de rest van het geklutste ei.
– Bak gaar in het midden van de oven in 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Klinkt goed. Ik heb nog nooit xanthaangom gebruikt, net gisteren gekocht bij de natuurwinkel. Wat is dit eigenlijk voor spul, daar ben ik nog steeds niet achter… Ga het proberen met dit recept! Bedankt.
Ziet er een lekker recept uit. Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit Xanthaangom gebruikt heb en na eens wat lezen op het net sta ik er ook niet om te springen om het te gebruiken. Blijkbaar zou je er van dezelfde klachten kunnen krijgen als bij het eten van gluten. Er zijn echter ook alternatieven om Xanthaangom te vervangen. http://gluten-free-bread.org/5-alternatives-to-xanthan-gum-and-guar-gum-in-gluten-free-baking
Hoi Tim, dank voor de link, leuk om de alternatieven te lezen, waarvan ik de meeste al gebruik. Maar zie nog niet helemaal voor me hoe ik chia-zaad, lijnzaad of agar agar in m’n scones zou kunnen gebruiken zonder dat het de textuur of smaak beinvloedt. Bovendien heb ik het idee dat het wel meevalt met die xanthaangom, zeker als je op deze blog leest: ‘Xanthaangom is inderdaad een gefermenteerd product uit korte suikerketens (suiker, mais, dat soort dingen). Door het fermentatieproces worden de suikerketens omgezet in langere suikerketens (polysachariden), en dat is in alle opzichten een verbetering. Nu functioneren de lange suikerketens namelijk als vezels die de darmflora kunnen voeden.’ In het boek over E-nummers E=eetbaar? staan verder geen alarmerende bijwerkingen. En bovendien blijf ik erbij dat dat ene theelepeltje in een doos vol scones niet heel veel kwaad kan…
prober eens kikkererwten meel, werkt heel goed op muffins or scones te maken!
Ik ben ook absoluut geen fan van xantaangom. In mijn ervaring werkt een extra eigeel of een beetje gemashte banaan goed om korrelig worden te voorkomen.
Is het mogelijk om i.p.v. yoghurt slagroom te gebruiken?
Is het mogelijk om i.p.v. yoghurt ongeklopte slagroom te gebruiken?
Klinkt goed. Ik heb nog nooit xanthaangom gebruikt, net gisteren gekocht bij de natuurwinkel. Wat is dit eigenlijk voor spul, daar ben ik nog steeds niet achter… Ga het proberen met dit recept! Bedankt.
Ziet er een lekker recept uit. Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit Xanthaangom gebruikt heb en na eens wat lezen op het net sta ik er ook niet om te springen om het te gebruiken. Blijkbaar zou je er van dezelfde klachten kunnen krijgen als bij het eten van gluten. Er zijn echter ook alternatieven om Xanthaangom te vervangen. http://gluten-free-bread.org/5-alternatives-to-xanthan-gum-and-guar-gum-in-gluten-free-baking
Hoi Tim, dank voor de link, leuk om de alternatieven te lezen, waarvan ik de meeste al gebruik. Maar zie nog niet helemaal voor me hoe ik chia-zaad, lijnzaad of agar agar in m’n scones zou kunnen gebruiken zonder dat het de textuur of smaak beinvloedt. Bovendien heb ik het idee dat het wel meevalt met die xanthaangom, zeker als je op deze blog leest: ‘Xanthaangom is inderdaad een gefermenteerd product uit korte suikerketens (suiker, mais, dat soort dingen). Door het fermentatieproces worden de suikerketens omgezet in langere suikerketens (polysachariden), en dat is in alle opzichten een verbetering. Nu functioneren de lange suikerketens namelijk als vezels die de darmflora kunnen voeden.’ In het boek over E-nummers E=eetbaar? staan verder geen alarmerende bijwerkingen. En bovendien blijf ik erbij dat dat ene theelepeltje in een doos vol scones niet heel veel kwaad kan…
prober eens kikkererwten meel, werkt heel goed op muffins or scones te maken!
Ik ben ook absoluut geen fan van xantaangom. In mijn ervaring werkt een extra eigeel of een beetje gemashte banaan goed om korrelig worden te voorkomen.
Is het mogelijk om i.p.v. yoghurt slagroom te gebruiken?
Is het mogelijk om i.p.v. yoghurt ongeklopte slagroom te gebruiken?