Heerlijke glutenvrije scones

Foto: roosgoesgreen

Een goed glutenvrij recept voor scones stond al lang op m’n verlanglijstje. Want die high-tea bij een vriendin komt vroeg of laat natuurlijk toch een keer langs. En ja hoor, vorige week was het zo ver. Een high tea bij een vriendin én gasten die ‘gluten’ hebben (zoals dat blijkbaar in de volksmond genoemd wordt). Een goede aanleiding dus om op zoek te gaan naar een manier om lekkere scones te maken zonder tarwemeel. En dat is gelukt! Zonder dat ze kruimelig of droog worden natuurlijk. Het geheime ingrediënt is xanthaangom. Dat schijnt de boel bij elkaar te houden. Niet echt een natuurlijk ingrediënt, maar goed, over dat ene theelepeltje ga ik niet moeilijk doen ;-).

Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie uit suiker en melasse of mais. Door het fermentatieproces worden de korte suikerketens omgezet in langere suikerketens (polysacchariden). Dat is qua gezondheid alleen maar een verbetering. De lange suikerketens fungeren daardoor namelijk als vezels die de darmflora kunnen voeden (Bron: De groene vrouw)’. Voor wie toch liever een minder bewerkt product gebruikt kan kiezen voor guargom, arrowroot of johannesbroodpitmeel.

7 gedachten over “Heerlijke glutenvrije scones

  1. Klinkt goed. Ik heb nog nooit xanthaangom gebruikt, net gisteren gekocht bij de natuurwinkel. Wat is dit eigenlijk voor spul, daar ben ik nog steeds niet achter… Ga het proberen met dit recept! Bedankt.

    • Hoi Tim, dank voor de link, leuk om de alternatieven te lezen, waarvan ik de meeste al gebruik. Maar zie nog niet helemaal voor me hoe ik chia-zaad, lijnzaad of agar agar in m’n scones zou kunnen gebruiken zonder dat het de textuur of smaak beinvloedt. Bovendien heb ik het idee dat het wel meevalt met die xanthaangom, zeker als je op deze blog leest: ‘Xanthaangom is inderdaad een gefermenteerd product uit korte suikerketens (suiker, mais, dat soort dingen). Door het fermentatieproces worden de suikerketens omgezet in langere suikerketens (polysachariden), en dat is in alle opzichten een verbetering. Nu functioneren de lange suikerketens namelijk als vezels die de darmflora kunnen voeden.’ In het boek over E-nummers E=eetbaar? staan verder geen alarmerende bijwerkingen. En bovendien blijf ik erbij dat dat ene theelepeltje in een doos vol scones niet heel veel kwaad kan…

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.